Overdagschaak

2018overdag

Gastenboek

Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018 12:51
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018 18:43
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018 10:35
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018 10:13
Hiddo Zuiderweg
Een groot verlies voor het jeugdschaak
Vanochtend bij het NJK in Assen hoorde ik van het overlijden van Joe. Een grote schok. Een paar maand geleden had ik hem nog gezien bij het GP toernooi in Dokkum. Hij maakte daar een gezonde indruk. Joe heb ik leren kennen toen ik het jeugdschaak in Groningen ging organiseren. Vaak kruisten onze wegen elkaar. Bij het NK-schoolschaak, clubteams, of bij individuele toernooien. Soms verloren we van ...
zondag 29 april 2018 12:36
Thys
Heel veel sterkte voor alle nabestaanden...
Wat een verschrikkelijk verlies; In de eerste plaats natuurlijk voor de familie, maar ook voor de hele Friese schaakwereld. Joe is er niet meer... Niet te bevatten. Een geweldige persoonlijkheid, waar je op kon bouwen en die altijd klaarstond als er iets moest worden geregeld voor het jeugdschaken. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden. We zullen Joe enorm gaan missen!
zaterdag 28 april 2018 13:26
Nick Bijlsma
Woorden schieten tekort
Alle sterkte gewenst aan de familie Hania, Schaakclub Sneek en de enorme hoeveelheid jeugdschakers en ouders die Joe hebben gekend als een liefdevolle man met passie voor het jeugdschaak. Joe heeft onbeschrijflijk veel voor mij en vele andere jeugdschakers betekend. Joe was verantwoordelijk voor de start van mijn schaakontwikkeling als 6-jarige. Vanaf dat moment heb ik het altijd onwijs goed met J...
vrijdag 27 april 2018 19:15
Migchiel de Jong
Een groot verlies
Wat een schokkende mededeling. Alle sterkte toegewenst aan de hele familie Hania en schaakclub Sneek. Jullie laten iemand achter met het hart op de goede plaats. Ik zal hem heel erg missen
vrijdag 27 april 2018 14:43
Gert Jan Slotboom
Een vreselijk verlies
Mijn condoleances aan de familie. Het is ook een groot gemis voor het Friesche schaakleven en de Schaakclub Sneek in het bijzonder.
vrijdag 27 april 2018 14:28
Jeroen Sparenberg
Gecondoleerd
De familie Hania, vrienden, schaakclub Sneek en de Friese schaakwereld verliezen helaas allemaal een grootste persoonlijkheid. Sterkte aan de familie.
vrijdag 27 april 2018 13:08
Peter Koning
Verlies
Gecondoleerd met het verlies van Joe, hij heeft zoveel betekend voor het schaken in Friesland, ook voor ons, vooral de jeugd van ssv Mid Fryslân. Sterkte aan de familie Hania en sc Sneek.
vrijdag 27 april 2018 12:44
Anne
FK Rapid 2018
Selwin heeft de rapidtitel in de wacht gesleept: Hij wist ongeslagen deze prestigieuze titel binnen te halen. Niet onverdienstelijk tweede is Tjitze Schram geworden die alleen een punt moest laten aan Selwin. De favoriete Laskerianen hadden het nakijken.... Mooi werk mannen van Sneek!
dinsdag 03 april 2018 08:34

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 0

Yesterday 39

Week 79

Month 585

All 104596

Currently are 6 guests and no members online

Al een paar jaar speelde bij mij het idee om een keer een schaaktoernooi in het buitenland te spelen, maar eerder was dit er nog niet van gekomen. Deze zomer lukte het wel en speelde ik mee in het Wroclaw Chess Festival in Wroclaw, Polen.
Het festival bestond uit 2 delen: een negenrondig klassiek toernooi en een dertienrondig rapidtoernooi, gespeeld binnen 7 dagen.
Over het sightseeing kan ik kort zijn: daar had ik nauwelijks tijd en energie voor. Gelukkig lag het prachtige stadhuis vlakbij mijn looproute en appartement
 selwinpolen
 
In het klassieke toernooi speelde ik in de eerste twee ronden direct tegen twee sterke jeugdtalenten. Beiden speelden sterker dan hun rating deed vermoeden en ik wist in totaal slechts een half punt te scoren. Gelukkig wist ik in ronde 3 dan eindelijk mijn eerste punt te scoren, met een makkelijke overwinning op mijn Italiaanse tegenstander.
Als beloning hiervoor werd ik in ronde 4 gepaard met een IM, Maciej Mroziak, rating van dik 2400. Na een lange strijd van meer dan vier uur wist ik hier het hoofd koel te houden en de remise te houden.
 

Na deze lange strijd begon de vermoeidheid toe te slaan in de vijfde ronde, die dezelfde dag gespeeld werd. Ik kwam voordelig uit de opening tegen nog een 1700 tegenstander, maar kwam verloren te staan na een lange reeks slechte zetten. In opnieuw een lange strijd wist ik terug te knokken naar een remisestelling. Uiteindelijk wist ik hier heel vakkundig mijn toren weg te blunderen, waardoor ik nog een nul kon bijschrijven.

Behoorlijk gedemotiveerd begon ik aan ronde 5, tegen 1800-tegenstander. In de opening kwam ik beter te staan, maar uiteindelijk bleek de stelling zo gesloten dat er geen doorkomen aan was, en uiteindelijk moest ik remise geven.

De vrijdag bleek een topdag met twee punten (eindelijk!). De ochtendpartij speelde ik tegen een sympathieke Duitser met een rating van ongeveer 1900 (na de partij vertelde hij me dat hij niet lang geleden boven de 2200 zat, maar volledig uit vorm was). Vroeg in het middenspel maakte ik een fout waarmee ik een pion verloor. Gelukkig wist ik langzaam maar zeker compensatie te krijgen. Na een aantal slordigheden in tijdnood maakte hij op zet 41 de beslissende fout.

De middagpartij speelde ik tegen een Pool met een rating van dik 2200. Later bleek dat hij ook al meerdere grootmeesters had verslagen een paar jaar geleden. Dit toernooi liep het alleen niet voor hem, en dat bleek ook wel uit onze partij.

De laatste ronde, zaterdagochtend, speelde ik tegen een WIM. Na een verkeerde inschatting in de opening kwam ik al snel minder te staan. Na ook nog eens een blunder kon ik al snel opgeven en me op het rapidtoernooi richten. Met 4,5 uit 9 eindigde ik in ieder geval nog op 50% en wist ik mijn ratingverlies te beperken na een over het algemeen matig toernooi.

In het rapidtoernooi begon ik aardig met 3 uit 4. De drie overwinningen kwamen allemaal vrij soepel en de nederlaag kwam tegen een IM met 2450 rating, maar tot diep in het eindspel wist ik het hem moeilijk te maken. De laatste 3 ronden op zaterdag verliepen echter dramatisch. Eerst verloor ik met een dramatische partij van een FM. In de andere twee partijen, tegen 1700-spelers, kwam ik beiden verloren te staan, maar wist ik met wat kunst en vliegwerk zetherhaling te forceren.

De slotdag, de zondag, wist ik eindelijk mijn flow te vinden. De eerste partij won ik eenvoudig vanuit de opening. In de tweede partij kreeg ik tegen een FM (toegegeven, met een rating van 2000) een stuk cadeau. De derde partij, tegen een 2100-speler, stond ik bijna de hele partij beter. De slotcombinatie waarmee ik won is niet onaardig:

XABCDEFGHY
8-mk-vl-trr+(
7+p+-+-zpp'
6-zP-+p+-+&
5tRLwqp+-+-%
4-+-+-+-+$
3+Q+-zP-+-#
2-+P+-+PzP"
1+-+-+RmK-!
xabcdefghy
38. Ta8+! Kxa8 39. Da4+ Kb8 40. Da7+ 1-0 (40… Kc8 41. Da8#)

De volgende partij speelde ik weer tegen een FM. Deze was tweede geworden in het klassieke toernooi. Na een vlijmscherpe en vooral heel onduidelijke partij vielen de complicaties helaas net de verkeerde kant op, waardoor ik een nederlaag mocht incasseren.

De één-na-laatste ronde werd een eenvoudige plusremise tegen een 2200-speler, de laatste ronde een snelle overwinning tegen een 1800-speler. Hierdoor eindigde ik op 8,5 uit 13 en zowaar nog ratingwinst ook.

Uiteindelijk werd het klassieke toernooi gewonnen door de Oekraïense IM Emil Mirzoev, het rapidtoernooi door de Tsjechische GM Alexey Kislinskiy.

Ondanks mijn teleurspellende spel is dit toernooi toch een bijzondere en leuke ervaring geweest. Hopelijk kunnen we volgend jaar met een grotere groep Snekers hierheen trekken (op voorwaarde dat de speelzaal airconditioning heeft, dat dan weer wel!).

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda