Gastenboek

Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019

Recent Toegevoegd

 • Zomerschaak
  15-06-2022
  Zomersnelschaak competitie 2020 naam 7-6 2022 14-6 2022 21-6 2022 28-6 2022 pnt part % 1 Selwin...
 • Sneek 1
  03-07-2022
  https://schaakbond.nl/competitie/informatie-knsbcompetitie/opstarten-knsb-competitie-20222023/voorlopige-indeling-knsb Klasse 3A Clubnr Plaats P/D 1 Assen...
 • Stukjes van Mudshark
  08-06-2022
  In mei 2021 zag ik op Kickstarter een leuk project. Een schaakbord waarmee je via een app op chess.com en Lichess tegen andere schakers kunt spelen.Het zou in september voltooid zijn. Zoals bijna...
 • Interne competitie
  31-05-2022
    Uitslag Ronde 21                 1 Selwin Keuning  -  Christian Kuitert 1 - 0 2 Tjitze...
 • Snelschaak
  25-05-2022
       Eindstand na ronde...
 • More news...

Bezoekers

Today 48

Yesterday 191

Week 48

Month 688

All 216684

Currently are 24 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Heel lang geleden werd er in het plaatsje Sneek een zeer vreemde, om niet te zeggen opzienbarende schaakpartij gespeeld bij de plaatselijke club.

De later beroemd geworden partij ging de schaakwereld door als de partij van de dolende dame.

Wat was er aan de hand.

{mospagebreak}

Het moet toch wel ruim 80 jaar geleden zijn dat 2 prominente leden er tijdens een clubavond eens goed voor gingen zitten. Kortom men had er zin in. De opening van de partij verliep vlotjes maar naarmate de partij vorderde deed zich iets geks voor. Als een opgejaagd dier werd de witte dame al na een zet of 10 van het ene naar het andere veld verjaagd. Zet na zet moest de ongelukkige dame een goed heenkomen zoeken om niet een vroegtijdige dood te sterven. Soms had ze een poosje een veilig plekje gevonden maar na een paar zetten moest ze weer verkassen naar het centrum, een  rommelige hoekje tussen paarden, lopers en pionnen. Ook deze plek was geen lang leven beschoren en al spoedig verhuisde ze naar de betrekkelijke rust en luxe van een randveld. Ziezo dacht de dame hier sta ik voorlopig wel even goed maar beste lezer u raad het al, ook hier ging het mis. Een steile zwarte loper, die al een tijd een oogje op haar had, kwam als een duveltje uit een doosje tevoorschijn en richtte onbeschroomd  zijn pijlen op de bekoorlijke dame. Maar van deze avances was ze uiteraard niet gediend en dus moest ze het veld weer ruimen en zocht ze haar heil in, een op het eerste gezicht, wel heel fraai stekje.

Eindelijk dacht ze, nu heb ik rust, maar ook deze luxe werd haar niet gegund.

Dit keer werd de idylle wreed verstoord door een onberekenbaar en onbetrouwbaar zwart paard die met geniepige zetjes en vorkjes haar het leven behoorlijk zuur maakte.

Een van de witte torens kreeg medelijden en zo werd ze opgenomen in een veilig hoekje van het bord midden tussen paarden, lopers en een eenzaam pionnetje op h3.

Hoewel ze ogenschijnlijk genoot van de weldadige rust en bescherming werd het haar op den duur toch te krap daar zo in de hoek. Ze was tenslotte niet voor niets een dame. Na verloop van tijd besloot ze om te zien naar wat meer ruimte, zo’n beetje langs de rand van het bord met fraai uitzicht over het gehele speelveld. Maar ook deze uitvlucht schonk haar uiteindelijk geen voldoening. Waar was ze beland? Zo ongezellig, geen stukken om haar heen, ja een lelijke zwarte toren waar al een paar kantelen van ontbraken. Van hem werd ze niet warm of koud, neen ze had in haar jeugd wel leukere stukken ontmoet.

U zult zich zo langzamerhand afvragen waar eindigt deze odyssee.

Helaas is de partij in al die jaren verloren gegaan. Wat echter uit de overlevering bekend is dat het met de dame toch nog goed afgelopen is. Werd ze gedurende een zet of 20 (!) telkenmale aangevallen en verdreven, aan het eind van de partij, toen opgeven onvermijdelijk leek, bloeide ze totaal op met als climax een opoffering ten gunste van haar medespelers. Het was dan ook de dame die de witspeler onsterfelijk maakte. Van deze speler, zijn naam is in de vergetelheid geraakt, is bekend dat hij na deze partij nooit meer bord en stukken heeft aangeraakt. Hij huldigde het standpunt te stoppen op het hoogtepunt, dat hij dat ruimschoots bereikt had mag geen verbazing wekken. De beste man had na z’n schaakcarrière een bloeiend architectenbureau, maar dit geheel terzijde uiteraard. Waar de dame uiteindelijk haar welverdiende rust genoot zullen we nooit te weten komen. Als rechtgeaarde schakers hopen we op een gezellig, smuk, noflik, veilig, goedkoop, rustig maar vooral duurzaam onderkomen.

Bestaat er zoiets als een schaakhemel?

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek