brainsTijdens de nacompetitie van het zomerschaak werd na afloop van de snel- en rapidpartijen door Christian Kuitert een leuke schaakvariant geïntroduceerd: “hands and brains”

Hierbij wordt een (snel)schaak partij gespeeld tussen twee koppels. Elk koppel bestaat uit een speler de zgn. “hands” en de tweede speler is de “brains”.

Beide “hands” zitten achter het bord en doen de zetten op aanwijzing van beide “brains” die naast of achter de “hands” plaatsnemen. Het leuke van deze variant is dat de aanwijzing slechts bestaat uit het opnoemen van een stuk wat gespeeld moet worden.

Voorbeeld: ook hier begint uiteraard de witte partij en de “brains” van wit zegt: “pion”. De “hands” van het witte koppel speelt dan een pion naar keuze, e2-e4 of c2-c4 etc.

Het zwarte koppel antwoordt met een zet op aanwijzing van de “brains” van zwart en deze zegt bijvoorbeeld: “paard”, de “hands” van zwart speelt op zijn beurt naar keuze een der paarden naar a6, c6, f6 of h6.

Dan speelt het witte koppel weer verder etc.

Het grappige van deze variant is ook dat er eigenlijk twee brains voor elke kleur bezig zijn. Ook de speler die de “hands” is, heeft zo zijn eigen mening over de beste zet. Dit geeft regelmatig hilarische situaties naarmate de partij vordert.

De “brains” zien maar al te vaak fantastische offers of combinaties die de “hands” lang niet altijd zien. Ook worden zorgvuldig voorbereide zetten in één klap om zeep geholpen omdat de “hands” de verkeerde pion kiest.

In de vele snelschaak potjes die we in deze variant speelden moesten er wel wat aanvullende regels worden bedacht: zo levert het voorzeggen van een zet (bijvoorbeeld “rokade” roepen i.p.v. “koning”) een tijdstraf op. Ook het boven het speelbord laten “zweven” van de spelershand wordt gezien als een indirecte aanwijzing en levert ook een tijdstraf op.

Het voortijdig uitvoeren van een zet door een “hands” voordat de “brains” een schaakstuk heeft genoemd, wordt ook bestraft met een tijdstraf. Bij de snelschaak variant is deze tijdstraf 10 seconden, maar dat moet nog geëvalueerd worden…

Een erg leuke variant dus en het bleek dat de speelsterkte wordt versterkt als je dezelfde type spelers als koppel hebt. Omgekeerd geldt het ook: twee verschillende spelers hebben moeite om een goede partij op te zetten en dat geeft, zeker voor de omstanders, de meeste schaakpret. Daarbij speelt de echte speelsterkte een minder grote rol. Gemixte koppels qua sterkte en stijl geven de leukste partijen.

Lijkt het jou ook leuk om dit eens uit te proberen?

Kom gerust en geheel vrijblijvend langs: deze maand zijn we nog elke dinsdag te vinden in hotel/restaurant “de Stadsherberg” aan de Lemmerweg te Sneek. Vanaf 19.45 uur is iedereen van harte welkom!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s