Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020 11:58
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020 10:52
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019 12:02
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019 09:01
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019 10:14
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018 09:46
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018 14:51
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018 20:43
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018 12:35
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018 12:13
Hiddo Zuiderweg
Een groot verlies voor het jeugdschaak
Vanochtend bij het NJK in Assen hoorde ik van het overlijden van Joe. Een grote schok. Een paar maand geleden had ik hem nog gezien bij het GP toernooi in Dokkum. Hij maakte daar een gezonde indruk. Joe heb ik leren kennen toen ik het jeugdschaak in Groningen ging organiseren. Vaak kruisten onze wegen elkaar. Bij het NK-schoolschaak, clubteams, of bij individuele toernooien. Soms verloren we van ...
zondag 29 april 2018 14:36
Thys
Heel veel sterkte voor alle nabestaanden...
Wat een verschrikkelijk verlies; In de eerste plaats natuurlijk voor de familie, maar ook voor de hele Friese schaakwereld. Joe is er niet meer... Niet te bevatten. Een geweldige persoonlijkheid, waar je op kon bouwen en die altijd klaarstond als er iets moest worden geregeld voor het jeugdschaken. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden. We zullen Joe enorm gaan missen!
zaterdag 28 april 2018 15:26

Recent Toegevoegd

 • INFO
  04-08-2020
  Op 11 augustus wordt in Cine Sneek de 'Schaakfilm' Fahim vertoond. aanvang 20:00.                           Het...
 • Eindstanden
  02-08-2020
  EINDSTAND INTERNE COMPETITIE 1988-1989 pos vorig seizoen naam rating part winst remise verlies punten 1 (1)  Eelke...
 • Eindstanden
  02-08-2020
    EINDSTAND INTERNE COMPETITIE 1987 - 1988 rating 1 E. Heidinga 1959 2 D.vd, Meulen 1908 3 T. Fleur 1891 4 W....
 • Eindstanden
  02-08-2020
    EINDSTAND INTERNE COMPETITIE 1986 - 1987 1 T. Fleur 1901 2 E. Heidinga 1889 3 A. Kloosterman 1879 4 W. Ykema 1864 5 W....
 • Eindstanden
  02-08-2020
    EINDSTAND COMPETITIE  1985-1986 rating partijen winst remise verlies 1 A Kloosterman 1883 18 10 6 2 2 B. v.d....
 • More news...

Bezoekers

Today 4

Yesterday 24

Week 48

Month 96

All 122315

Currently are 4 guests and no members online

Ten eerste wil ik Dirk even bedanken dat hij zo vriendelijk is geweest om de pen door te geven aan mij.Het is een volledige verrassing en ik weet ook niet waar dit initiatief vandaan komt. Ik die zowel schriftelijk als mondeling niet zo’n communiceerder ben en eigenlijk alleen maar in oneliners denkt.

Toch doe ik maar een poging op paasmaandag onder de voorwaarde dat ik een stukje van minimaal 1000 woorden wel voldoende vindt.

Het komende seizoen is mijn 25e en misschien kan ik iets vertellen over mijn verleden. Toen ik een kleine jongen van 6 was, kwam een van mijn broers heel opgewonden thuis met de opmerking : “Ik heb een nieuw spel geleerd en het heet schaak”. Wij moesten gelijk het spel van hem leren, want schaken doe je niet alleen. Het probleem wat we echter hadden was dat we geen stukken hadden en alleen een dambord. Met wat geïmproviseerd, een damhoutje is een pion en wat pionnen van mensergerjeniet en al wat onderscheidt kon maken, werd er toch gespeeld.

Mijn vader, mijn andere broer en ik, leerden het spel en na een paar weken werd er een schaakspel aangeschaft. Door mijn kerkelijke opvoeding konden en mochten wij niet zoveel op zondag, maar wel schaken. Zodoende werd er elke zondagmiddag geschaakt in een vierkamp. Dit duurde tot ik 12 jaar was, want toen begonnen mijn broers te puberen en had de koffiebar meer aantrekkingskracht op hun dan het schaakspelletje. Ik bleef alleen met mijn vader over en aangezien ik te sterk voor de arme man werd, verloor ik ook de interesse.

Ik heb toen ook geen stuk meer aangeraakt. Op mijn 21e ging ik in Groningen studeren waar ik met een aantal medestudenten helemaal in de ban raakte van het damspel. We speelden wel partijen van 6 uur met het studieboek op schoot. Dit fenomeen van zo’n lange partij boeide mij wel. Ik vond het wel heel vreemd om soms wel een uur naar een stelling te kijken en dan de winnende zet te doen.

Maar ja het stappersleven in Sneek nou. Elk weekend opnieuw op stap en daar een meisje leren kennen (is nu mijn vrouw), steeds minder in Groningen vertoeven en steeds meer bij het meisje. Dit leidde ertoe dat het dammen ook weer minder werd en op den duur ook mijn interesse verloor.

Ik was in die tijd nog steeds een arme student ( heden ten dagen zou je kunnen spreken van een rijke student maar dit terzijde) maar kwam wel in de kroegen. Daar kwam ik in aanraking met allemaal werkende jongeren die natuurlijk meer geld te makken hadden dan mij. We toepten veel zodat er iets van hun rijkdom in mijn zakken verdween. Echter op een gegeven moment, hoorden de heren dat ik ook kon schaken. Dit wilden zij ook wel en zo kon ik elke middag wel een potje spelen met als inzet een consumptie.

Plotseling kreeg ik het idee, mede door mijn dam ervaring, dat ik kon schaken want ik won wel 90% van het aantal spelletjes. Maar op zekere dag kwam daar een kleine snotaap binnen die ik nog kende van mijn Bogerman tijd, die mij pardoes 5 keer versloeg. Ik mocht gewoon spelen met hulp van omstanders en hij speelde blind. Zijn naam was Yge Visser.

Al met al gingen er wat jaren voorbij totdat ik een baan vond in 1986 bij het toenmalige OBF in Leeuwarden. Dit gebeurde samen met een andere collega namelijk Mudshark (Wim Ykema). Wim speelde schaak bij de club en we raakten wat aan de praat totdat hij zei ; “Ga maar eens mee”.

Dit gebeurde dus en dat heb ik geweten. Ik geloof dat ik in de eerste 3 seizoenen wel 10 punten bij elkaar geschraapt heb. Ik wist wel perfect hoe ik de stukken moest zetten, maar niet hoe een opening of het middenspel of een combinatie werkte.
Maar in het 4e jaar door veel gespiek bij betere spelers, was daar plotseling mijn eerste succes een overwinning op Wietse Wiersma.

Betonschaak dat was het spel dat ik moest spelen. Overleef de opening, ruil je stukken af in het middenspel en probeer met behulp van je dam ervaring alsnog de partij te winnen en zeker niet te verliezen. Dit was een hele sprong in mijn ontwikkeling.

Hoe het vervolg is en door het naderen van de deadline, wil ik de jaren bij de club nog wel eens bespreken.

Omdat het mij interesseert dat Joe het schaken een sport vindt en geen spel, wil ik graag de pen doorgeven aan Joe Hania.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek