Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020 11:58
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020 10:52
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019 12:02
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019 09:01
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019 10:14
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018 09:46
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018 14:51
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018 20:43
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018 12:35
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018 12:13
Hiddo Zuiderweg
Een groot verlies voor het jeugdschaak
Vanochtend bij het NJK in Assen hoorde ik van het overlijden van Joe. Een grote schok. Een paar maand geleden had ik hem nog gezien bij het GP toernooi in Dokkum. Hij maakte daar een gezonde indruk. Joe heb ik leren kennen toen ik het jeugdschaak in Groningen ging organiseren. Vaak kruisten onze wegen elkaar. Bij het NK-schoolschaak, clubteams, of bij individuele toernooien. Soms verloren we van ...
zondag 29 april 2018 14:36
Thys
Heel veel sterkte voor alle nabestaanden...
Wat een verschrikkelijk verlies; In de eerste plaats natuurlijk voor de familie, maar ook voor de hele Friese schaakwereld. Joe is er niet meer... Niet te bevatten. Een geweldige persoonlijkheid, waar je op kon bouwen en die altijd klaarstond als er iets moest worden geregeld voor het jeugdschaken. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden. We zullen Joe enorm gaan missen!
zaterdag 28 april 2018 15:26

Recent Toegevoegd

 • INFO
  04-08-2020
  Op 11 augustus wordt in Cine Sneek de 'Schaakfilm' Fahim vertoond. aanvang 20:00.                           Het...
 • Eindstanden
  02-08-2020
  EINDSTAND INTERNE COMPETITIE 1988-1989 pos vorig seizoen naam rating part winst remise verlies punten 1 (1)  Eelke...
 • Eindstanden
  02-08-2020
    EINDSTAND INTERNE COMPETITIE 1987 - 1988 rating 1 E. Heidinga 1959 2 D.vd, Meulen 1908 3 T. Fleur 1891 4 W....
 • Eindstanden
  02-08-2020
    EINDSTAND INTERNE COMPETITIE 1986 - 1987 1 T. Fleur 1901 2 E. Heidinga 1889 3 A. Kloosterman 1879 4 W. Ykema 1864 5 W....
 • Eindstanden
  02-08-2020
    EINDSTAND COMPETITIE  1985-1986 rating partijen winst remise verlies 1 A Kloosterman 1883 18 10 6 2 2 B. v.d....
 • More news...

Bezoekers

Today 4

Yesterday 24

Week 48

Month 96

All 122315

Currently are 8 guests and no members online

Dank je wel Julius! Van je collega’s moet je het maar hebben. Wel een goed plan overigens.
Ik bedoel hiermee het doorgeven van de pen voor een stukje in het Tuunhek. Want ik ben nog van de oude architectenpen. Ik schrijf en teken nog alles met de hand. Teksten type ik later het weleens over,maar eerst schrijf ik ze op. Tekeningen blijven op papier staan en van computertekenen heb ik geen verstand. Dat werk besteed ik uit aan Julius.
Een stukje voor het Tuunhek. Om dicht bij huis te blijven, wil ik het over architecten en het schaakspel hebben.
Zijn architecten goede schakers?

Als we alleen de Schaakclub Sneek bekijken, is het antwoord kort en bondig: NEE!
Ik had tijdens het onderzoek voor ons honderdjarig bestaan goede hoop dat de bekende sneker architect Albert Breunissen Troost (1832 – 1900 ) een goede schaker zou zijn. Hij heeft in Sneek veel ontworpen en gebouwd. Dansschool Vergonet, Hoogend 2 en 4 en nog veel meer. Ik was de naam Breunissen Troost in de stukken van 1890 tegengekomen. Onderzoek leerde dat het niet de architect maar een zoon was. Jammer maar helaas.

schaaktafelBlijven over Julius en ik. Wij zijn geen goede schakers. Schakers zijn we wel. We houden van het spel. Maar de mooiste stellingen weten we soms in één klap in een puinhoop te veranderen. Dat is ons gelukkig in de praktijk van het architectenleven nog niet gebeurd.
Ik ken verder ook geen geen architecten die schaken.

Marlies Röhmer,een bekende architect zei eens:”Een architect is schaker en bokser tegelijk.” Ze doelt hiermee op omgang met opdrachtgevers en aannemers. En verder las ik in een artikel Architect in balans: “Een ict-architect moet kunnen schaken op meerdere borden tegelijkertijd. Ook in dit geval gaat het niet om echt schaken maar om denken, met name om vooruit denken.

Een goede jeugdschaker: ’Het leuke van schaken is dat je goed moet nadenken. Andere hobby’s zijn tennissen en judo. Later wil ik architect worden.‘. De schrik laat mij om het hart, als dat maar goed afloopt met zijn veelbelovende schaakcarrière.
Wat hebben architecten dan met schaken?

bauhausZe ontwerpen een schaakspel en soms zelfs een schaaktafel. Hieronder ziet u het schaakspel en de tafel ontworpen door Julius. En hij is niet de enige. In 1924 ontwierp Josef Hartwig, lid van het Bauhaus, een schaakspel. Basis voor de vormgeving is het vierkant op verschillende manieren uitgewerkt. De vormgeving is volkomen functioneel als verwijzend naar en voortkomend uit de loop de stukken.

Pion: een kleine kubus evengroot als die van de koning.
Toren: een zuivere kubus. Het vierkante bovenvlak geeft aan dat dit stuk zowel horizontaal als vertikaal kan bewegen.bauhaus2Paard: een kubus met uitsparingen die de paardensprong weergeven. Naast de door de vorm aangegeven beweging van het stuk is het bovenvlak te zien als een gestileerde paardenkop.
Raadsheer: een kubus met uitsparingen, gevormd naar de diagonalen van het vierkant. De functionaliteit van de diagonale vorm van dit stuk wordt nog versterkt door de pijlvormige afwerking van de diagonalen.
Dame: een kubus met daarbovenop een bol. De dame is het enige stuk waarin ook de gebogen vorm voorkomt. Het is het machtigste stuk met bijna onbeperkte bewegings- vrijheid.
Koning: een kubus met daarop een kleine diagonaal geplaatste kubus van dezelfde afmeting als die van een pion. Hiermee wordt aangegeven dat de koning zich weliswaar in alle richtingen kan bewegen maar slechts met één veld per zet

Josef Hartwig is er bij het ontwerpen van dit schaakspel wonderwel in geslaagd het functionele op een prachtige wijze te combineren met het kunstzinnige en ambachtelijke. Zo leveren architecten toch nog een prachtige bijdrage aan dit edele spel.

Aan wie zal ik de pen overdragen? Ik was de angstgegner van Jan Hans de Jong. Laatste versloeg hij me dus dat is voorbij. Aan hem de pen!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek