Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018

Recent Toegevoegd

 • Interne competitie
  23-09-2020
    Uitslag Ronde 2                 1 Selwin Keuning  -  Jan Hans de Jong 1 - 0 2 Nemo...
 • Interne competitie
  16-09-2020
  Eindelijk kan er weer geschaakt worden!!   Uitslag Ronde 1                 1 Tjitze Schram  -  Selwin...
 • Bestuur
  10-09-2020
  Op de goed bezochte vergadering van 8 sept. jl. was iedereen het erover eens dat er weer geschaakt kan worden. Er zijn wel de nodige restricties wat betreft afstand van elkaar houden en...
 • INFO
  10-09-2020
  Enkele punten uit de ALV van 7 september j.l. Sybe opende vergadering Daarna een moment stilte voor ons overleden lid Douwe van der Meulen. Uit zijn nalatenschap heeft de schaakclub 4 dozen...
 • HISTORIE
  04-09-2020
  Dit is een lijst met mensen die ooit lid geweest zijn van de Schaakclub Sneek, met daarachter de periode waarin ze lid waren. Deze lijst is verre van volledig. Ook de periode waarin ze lid waren of...
 • More news...

Bezoekers

Today 31

Yesterday 26

Week 57

Month 855

All 124035

Currently are 11 guests and no members online

Afgelopen jaar werd door Jan Hans de vraag gesteld of de rubriek “de Pen” niet nieuw leven kon worden ingeblazen. Dat leek mij een mooi voornemen voor 2015:

De pen weer terug op onze onvolprezen schaaksite. De eerste vraag die Jan Hans stelde: waarom ben je voorzitter geworden?

Hieronder probeer ik dit duidelijk te maken:

Als twaalf jarige brugpieper stelde dhr Klaas Visser, de toenmalige conrector van het Bogerman College (en vader van de latere GM Yge Visser) de vraag of ik niet eens lid zou worden van een schaakclub en wel die van Sneek. Het schaken had ik van mijn eigen vader geleerd en paste deze kennis toe in het jeugdtoernooi wat diezelfde Klaas Visser voor Bogermans eerstelingen had georganiseerd. Goud was mijn deel en dat was reden genoeg om lid te worden.
We spreken nu over het jaar 1973: de jeugd werd o.a. getraind door schermer Wiebe Westra en eerlijk gezegd weet ik mij weinig meer te herinneren van dit onderwijs. De locatie was wel een typische schaakomgeving: een oud pand aan het Kleinzand met de welluidende naam "Fredehiem". Krakende houten vloeren, oude mannen met sigaren in het hoofd en nog geen computer te bekennen. Elke dinsdagavond was ik present, geen enkele avond gemist! Het was eigenlijk best gezellig en we weerden ons kranig tegen de oude(re) garde.


Als 14 jarige maakte ik het eerste eeuwfeest (1975) mee van de schaakclub. Grote indruk maakte dat: honderd jaar oud, dat was best wel veel!
Als twintiger raakte ik steeds meer betrokken bij de schaakclub: mede de redactie voeren van het clubblad "Tuunhek" en natuurlijk het stencilwerk wat daarmee gepaard ging: met de redactie rondjes om een tafel lopen om zo de gedrukte (gestencilde) A-viertjes op volgorde bijeen te rapen en te nieten. In 1985 werd zelfs het 110 jarig bestaan uitbundig gevierd op het Schaapmarktplein in Sneek welke in dat jaar omgetoverd werd tot Schaakmarktplein.
In 1987 was ik de organisator van het eerste boottoernooi: snelschaken op de Friese wateren onder het genot van koffie en zelf gesmeerde broodjes kaas of ham. Een legendarisch toernooi voor zo'n 15 jaar.


De eerste bestuursfunctie kwam op mijn weg toen de penningmeester Eelke Heidinga zijn heil in het noorden ging zoeken. Met veel plezier zo’n negen seizoenen gedaan. Elke ledenvergadering mocht ik kritische vragen beantwoorden van o.a. Marten Bergsma die altijd grote waardering had voor de mensen die "het werk" deden voor de club. Na negen jaar vond ik het welletjes en vond in Tjeerd Wiersma een waardige vervanger. In 1998 kwamen we tot de ontstellende conclusie dat de club niet 123 jaar oud was maar slechts 92 jaar. Het geld wat opzij was gelegd voor een groot feest in het jaar 2000, konden we pas in 2006 spenderen: voor de tweede keer 100!
En wie herinnert zich noch de heuse schaakkalender die in 2003 het licht zag?


Zo zijn er veel leuke dingen gebeurd in die ruim 40 jaar die ik lid ben geweest. Altijd met veel plezier aan het schaken geweest en dat komt, nu ik er zo over nadenk, niet alleen vanwege het spelletje, maar ook vanwege de mensen die de schaakclub al die jaren hebben bezocht. Sommigen waren er maar kort en zijn allang weer elders aan het spelen en sommige zijn er nog steeds. En een enkeling weet na jaren van afwezigheid de club weer te vinden. Het is de sfeer, de ongedwongen sfeer die het schaken meer maakt dan het spelen van een potje schaak. Ik mag vele leden vriend noemen omdat we dezelfde passie delen, roem en ondergang hebben gedeeld en heel veel plezier hebben gehad en hopelijk nog lang zullen hebben.

Dat is de reden waarom ik de voorzittershamer heb aanvaard. Ik ben de club ruim 40 jaar speelplezier schuldig en dat is langer dan ik mijn vrouw ken (35 jaar alweer)!

Als ik de club op deze eervolle wijze kan terugbetalen dan doe ik dat van harte en met veel plezier!

De tweede vraag die Jan Hans mij voorhield (wat is je visie?) is wat lastiger te beantwoorden. De Schaakclub Sneek staat niet bekend om haar vele beleidsstukken. De enige documenten van officiële aard zijn de statuten, die moet je hebben als vereniging en het huishoudelijk reglement en da's gewoon handig te hebben.
Een visie is eigenlijk nooit vastgelegd, maar dat wil niet zeggen dat er geen is. Het bestuur beseft maar al te goed dat het ledental gestaag daalt ondanks de uitstekende jeugdopleiding. De club concurreert niet met andere clubs maar met de tijdsgeest van nu. De jeugd en ook de senioren wordt zoveel geboden dat het lastig wordt gemaakt bijzonder en aantrekkelijk te zijn.


De laatste seizoenen is veel geïnvesteerd in promotie ( denk aan het Prins toernooi) maar ook is de aandacht gericht op de eigen leden. De interne competitie is aantrekkelijker gemaakt, er zijn alternatieve avonden gepland ( rapid) en er worden trainingen gegeven.
Geld is de afgelopen decennia geen probleem geweest: de club is financieel gezond en de contributie is laag gehouden. Het materiaal is op orde en de zaal die vorig seizoen is betrokken, voldoet aan alle schaakverwachtingen. Maar hoe meer leden te werven?

Het spel ansich blijft hetzelfde: we zouden kunnen overwegen olifanten, kamelen en dromedarissen te introduceren, maar deze complexe schaakvarianten hebben tot op de dag van vandaag maar weinig aanhangers gevonden.
Mijn idee is dat het gezegde "onbekend maakt onbemind" ook voor de club opgeld doet. Zelfs met een goede routeplanner weten ook geroutineerde schakers ons clubgebouw niet te vinden. We zullen dus iets moeten doen aan onze naamsbekendheid. Nog meer de boer op gaan en ons zelf meer laten zien. Daarbij is te denken aan het organiseren van toernooien ( brengen we weer het aloude en vertrouwde districtstoernooi weer tot leven?)

We hebben een tijd terug de leden ook gevraagd wat te doen: welke ideeën leven onder de leden? Verrassend genoeg (of misschien ook wel niet) was de rode draad toch wel: houd het meeste bij het oude.

We zullen als bestuur ons licht hier nog eens op moeten laten schijnen. Niets doen is geen oplossing, maar wat dan wel, dat vergt enige voorbereiding. Als bestuur gaan we daarmee aan de slag. Als de leden ideeën hebben horen wij ze graag. We laten van ons horen!

De Pen wordt bij dezen doorgegeven aan: Christian Kuitert!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek