Gastenboek

Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019

Recent Toegevoegd

 • Onlineschaak
  19-12-2021
  We hebben meer deelnemers nodig om te kunnen promoveren. Dus doe mee!! Zondag 16 januari is de teambattle op https://lichess.org/tournament/BmW98YJB Vanaf 20:00 uur. Zoals gezegd, hoe meer...
 • INFO
  18-12-2021
  Beste schaakvrienden,   het zal jullie niet verbazen dat er voorlopig niet geschaakt kan worden in ons clubonderkomen. We zitten weer in een totale lockdown.    Goed om te...
 • Onlineschaak
  08-12-2021
  Nu de gewone clubavond en de KNSB-competitie weer stilliggen zijn de teambattles weer opgestart. Voor degenen die niet (meer) weten waar het om gaat: elke zondagavond van 20:00 tot 22:00 wordt er...
 • Bestuur
  14-11-2021
    Beste schakers, het bestuur heeft besloten om de komende 3 dinsdagen het clubschaken niet door te laten gaan.   De nieuwe corona maatregelen, die overigens op diverse punten vrij...
 • INFO
  07-11-2021
 • More news...

Bezoekers

Today 0

Yesterday 105

Week 684

Month 2476

All 188574

Currently are 14 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

juliuskleinDe koningin sprak in de troonrede over de belabberde economische staat waarin het land verkeerd als gevolg van de bankencrisis. Op verschillende manieren zal er bezuinigd en hervormd moeten worden om het begrotingstekort volgend jaar binnen de perken te houden.

De BTW zal per 1 oktober van 19 naar 21% verhoogd worden. De eigen bijdrage in de zorg gaat van 220 naar 350 euro per jaar. De AOW leeftijd wordt geleidelijk verhoogd van 65 naar 67 jaar in 2023. De ambtenarensalarissen worden bevroren. Beperking van de hypotheekrente aftrek. Dit zijn slechts enkele van een pakket offers die we met z’n allen moeten brengen om uit de crisis te komen.

Dan is het bruggetje naar het schaken snel gemaakt waar we offeren om heel andere redenen. Het woordenboek spreekt van o.a.’ iets dierbaars dat men afstaat’. Klein bier is het pionoffer. Vaak om een klein voordeel te verkrijgen of tempowinst te boeken. Iets spannender wordt het al als we een kwaliteitsoffer brengen, bv een paard tegen een toren. Vervolgens komen we bij het echte werk. Pardoes een vol stuk geven teneinde de weg vrij te maken voor een mataanval, of op zijn minst een voordelige stelling te krijgen. Voor de waaghalzen onder ons het summum: de dame cadeau geven!

De Rus Michael Tal offerde in zijn hoogtijdagen werkelijk iedereen van het bord. Sterker nog, hij werd met deze strijdwijze zelfs wereldkampioen. Deze offers waren vaak niet correct (bestaat er een correct offer?)maar diepzinnig en moeilijk genoeg om tijdens de partij uit te rekenen of te weerleggen. Mede door een afnemende gezondheid en ambitie was hij in zijn nadagen geen schim van de tovenaar van weleer.

Een Nederlandse schaker met dezelfde avontuurlijke stijl is Manuel Bosboom. Deze cowboy onder de schakers onderscheidt zich door origineel openingsspel en deinst er niet voor terug opzettelijk stukken in te laten staan. Een fraai voorbeeld van zijn gedurfde spel is zijn partij tegen Roland Punt tijdens het SPACHESS toernooi in Amsterdam van dit jaar. Hij opent al vroeg in de partij met een paardoffer. Nu is dit bijna standaardwerk maar een paar zetten later volgt een dame offer! Alsof dit nog niet genoeg is wordt aan het eind van de partij ook nog maar een toren in de aanbieding gedaan. In 28 luttele zetten is het pleit beslecht. Commentaar van de bescheiden winnaar: ‘ik had toch genoeg compensatie voor de dame’. Een poster boven mijn bed gaat wat ver maar wat een schaker.

Leve het offer. Hoera! Hoera! Hoera!

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek