juliuskleinVoor wie het gemist heeft: Sneek heeft er weer een week bij. Afgelopen woensdag - en donderdagavond speelden respectievelijk ONS en SWZ tegen AJAX en AZ. Hoofd - en Topklasse tegen Eredivisie. David tegen Goliath. Dat werk.

Voor alle duidelijkheid: ik heb over bekervoetbal. De gezamenlijke sponsornaam van beide Sneker clubs heb ik om esthetische redenen maar weggelaten want het ziet er niet uit zo’n originele clubnaam bezoedeld door de naam van de sponsor. Nu zijn de Friezen een proper volkje maar om hiervoor een heuse poetsdoekenfabriek (3x woordwaarde!) te bouwen. In dezelfde week mocht de koningin het nieuwe Sneker Cultuurkwartier openen. Hoeveel mazzel kan een stad hebben?

Ajax kon pas laat in de tweede helft met 2 goals het verschil maken tegen ONS. Sneek Wit Zwart verloor kansloos met 1-4. WZS (Wit Zwart Sneek) was een van oorsprong katholieke club opgericht in 1910 die in 2008 fuseerde met hoofdklasser Sneek tot Sneek Wit Zwart (hoe makkelijk kan het zijn een nieuwe naam te verzinnen). ONS staat voor Oranje Nassau Sneek en is een zaterdag hoofdklasse club op christelijke grondslag, opgericht in 1932.

In bekervoetbal is veel mogelijk maar een stunt is uitgebleven. Zou dit in het bekerschaak dan wel mogelijk zijn? Stel de hoofdmacht van schaakclub Sneek mag het proberen tegen pak em beet ’En Passant’ uit Spakenburg, uitkomend in de nationale meesterklasse. Die vis zouden we graag op het droge krijgen. Uiteraard schuift Sneek zijn beste spelers naar voren en worden er extra trainingskampen belegd.

Ik stel me het volgende scenario voor: ‘Wij’ spelen thuis en hebben voor deze gelegenheid, en om het geheel een megalomaan tintje te geven, het kersverse ‘Theater Aan Het Water’ afgehuurd (het bestuur van sc Sneek vermoedt dat de speelzaal aan het Sperkhem te klein is om het schaakgekke Sneek te huisvesten). De Sneker coryfeeën Schram, Kloosterman, Fluit en Kuitert nemen het op tegen Giri, Smeets, L’Ami en Nijboer in deze bordvolgorde. Let wel: de heren van EP zijn allen grootmeester, onze jongens mogen daarvan slechts dromen.

Is men bij EP gevoelig voor matchfixing (een voetbalterm voor omkoping)? Lijkt me volkomen abject, om niet te zeggen infaam. Bovendien zitten de Spakenburgers aardig in de slappe was getuige hun fraaie onderkomen. Elk voorstel zou een lachertje zijn. Een poedertje dan maar in de koffie? Dat gaat opvallen: vier slaperige tegenstanders tegen een stel wakkere Snekers. Je tegenstander lekker vol in het gezicht paffen is er ook niet meer bij sinds het rookverbod in zaaltjes en openbare ruimtes. Doping is slechts voorbehouden aan wielrenners. Nee, gewoon goed je best doen en hopen op een off-day van je tegenstander, meer zit er niet in.

Ondanks de massale opkomst voorspel ik een ½ - 3½ nederlaag. Want ik is klein en zij zijn groot.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s