Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 45

Yesterday 115

Week 291

Month 1985

All 151380

Currently are 17 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

juliuskleinLaatst zag ik op YouTube een filmpje van cabaretier Lebbis. Op onnavolgbare wijze vertelt hij over een Braziliaans kabeljauwrecept dat door topkok Jamie Oliver om zeep wordt geholpen.

In plaats van kabeljauw gebruikt Oliver scholfilet omdat dat, volgens hem, net zo goed kan. Vervolgens wordt de rest van de receptuur dusdanig veranderd dat er van het 3000 jaar oude recept niets meer over blijft. ‘Over 2 jaar zet iemand een pan met zuurkool op tafel en zegt dat het een oeroud Braziliaans kabeljauw recept is.’

Ook onder schakers zijn er vast wel vernieuwers die het niet zo nauw nemen met de spelregels. Om te beginnen kan er nog wel een stuk bij. Een loperpaard die de eigenschap van zowel een loper als een paard in zich verenigt. Dit nieuwe stuk, laten we het Centaur (half mens, half paard) noemen, past mooi tussen het paard en de loper in. De oplettende lezer voelt al nattigheid: het bord wordt niet 8x8 maar 10x10 velden groot. Dan die rare schaakstukken. Alsof fröbelartiest Peter van de Poot op een dag dacht: ‘Laat ik eens een wat gekke vormpjes knutselen.’ Waarom geen plaatje van een toren of dame geplakt op een houten schijf? Dat scheelt een hoop ruimte in het doosje en bovendien scheelt het in de centen.

Toen bedacht een of andere nerd dat het gekkenwerk is al die moeilijke regels voor al die verschillende stukken. Dat kan veel simpeler. Waarom maken we niet alle stukken gelijk? Elke schijf mag voortaan alleen op de zwarte velden spelen en slaan doen we schuin. Als een schijf de overkant haalt zetten we er gewoon nog eentje op en noemen het een ‘dam’. Deze dam mag lekker ver schuiven en slaan, over alle houtjes tegelijk. Voorwaar een briljant idee.

Op een verjaardagsfeestje kwam mijn broer met een dambord met damschijven op de proppen. ‘Een nieuw spel’ zei hij: schaken.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek