Djuliusorian van Rijsselberge (uitstekende surfnaam) mag toch meedoen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio. Het besluit om het plankzeilen te schrappen als olympische sport is teruggedraaid.

Hij was al druk aan het oefenen op het kiteboard (met een vlieger i.p.v. een zeil) hetgeen wel olympisch was. Dat valt me wel wat tegen van ‘onze’ Dorian. Kitesurfen is toch een beetje een slap aftreksel van het gewone surfen. Het is vlees noch vis. Geen vliegeren maar ook geen surfen. Net zoiets als die rare skivariant over die hobbels. De naam is me even ontschoten. Tietskiën lijkt me wel toepasselijk. Een belachelijk misbaksel en nog olympisch ook. Houd de sport puur.

Ook het schaak kent allerlei varianten: chinees schaak, doorgeefschaak, schaken voor 3 personen en randomschaak. Halfbakken probeersels die terecht geen blijvertjes zijn. Ik zie de schakers trouwens niet snel overstappen op dammen. Het zijn beide denksporten maar daarmee houdt de vergelijking wel op. Stel dat het IOC besluit het schaken te schrappen en hiervoor in de plaats dammen olympisch te maken. Over nivelleren gesproken! Een gotspe eerste klas maar stel. Gaan de grootmeesters massaal aan de damsport? Ik dacht het niet. Ziet u het voor zich: Anand, Carlsen c.s. achter een dambord. Geen gezicht. Dat is net zoiets als Sven Kramer op houtjes of Messi bij Cambuur.

Omgekeerd kan het wel. Ik bedoel dammers die gaan schaken. Bekende voorbeelden zijn Ton Sybrands en Jannes van der Wal. Na jarenlang aan de damtop te hebben gestaan was men de houtjes blijkbaar zat en lonkte het spel op de 64 velden. De gedachte hier achter moet zijn dat dammen op grootmeesterlijk niveau een te grote remisemarge heeft. Kijk de uitslagen van topdammen er maar op na: 1-1, 1-1, 1-1, enz. Dan wil je wel gaan schaken. Het abstracte damspel wordt verruild voor het concrete schaak.

Of om met wijlen Karel Appel te spreken: ‘Ik ben het geklieder zat, doe mij maar een stilleventje’.