juliuskleinNu ook Danny Nelissen, na Lance Armstrong, bekend heeft doping te hebben gebruikt, kan ik niet achterblijven. Wie denkt dat al die fraaie partijen alleen op Brinta en bruinbrood zijn gespeeld heeft het mis.

Na ruim 25 jaar schaak begint het juist nu wel heel hard aan me te knagen. Mijn geweten speelt op als een dikke darm na een copieus maal. Ik slaap slecht en word voortdurend door vrouw en kinderen gewezen op aanhoudend sjagerijn. Dit kan zo niet langer. Het hoge woord moet er maar eens uit. Dat hoeft niet op nationale tv met Eva Jinek maar kan gewoon via een digitaal ‘Tuunhekje’. Kortom ik kom uit de schaakkast.

Opa Eppo van moeders kant is een krasse 90-plusser die in WOII bekend was om zijn afluisterpraktijken en wat dies meer zij. Welnu deze handige oude baas had nog wat spul liggen waaronder een apparaatje dat, mits goed ingebracht, het mogelijk maakte de juiste zetten te doen. Hoe? Dat ga ik nog niet uit de doeken doen. Wie weet komt het nog eens van pas. Deze Eppo (zijn achternaam blijft uit piëteit geheim) stribbelde eerst flink tegen en was fel anti maar na dreiging van uit-huis-zetting ging hij overstag. Een duidelijk gevalletje fout na de oorlog dus.

Hoe dan ook, geen EPO, bloeddoping, testosteron of anderszins maar gewoon pure hardware van de oude stempel was mijn secondant. Doeltreffend en zeer betrouwbaar. Vooroorlogs, dus een beetje lomp maar na enige oefening prima te gebruiken.

Voor wie ook te biecht wil, schroom niet maar gooi het eruit. Het lucht enorm op.