Gastenboek

Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 257

Yesterday 234

Week 1323

Month 6675

All 207627

Currently are 21 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

mudh.jpgmudh.jpg

 Afgelopen week heb me weer verbaasd over de nederlandse taal en het gebruik daarvan in de media.
 
Normale bedrijven gaan “gewoon’’ failliet, Maar nu met de kredietcrisis heeft iemand in het begin gezegd “de bank valt om”.  Sindsdien heeft iedereen het hier over het omvallen van banken. Waarom vallen banken om en andere bedrijven niet? Ik weet het niet.

Voetbalcommentatoren spreken vaak van Schaakvoetbal als het een saaie wedstrijd is. Dit is te wijten aan onwetendheid. Bijna niemand weet dat vele spreekwoorden zijn ontleend aan het edele schaakspel.

In Sneek kennen we natuurlijk de plaatselijke spreekwoorden “Hij heeft een stelling als een Tuunhek”, ooit ontstaan toen men alle gaten in de stelling van Wietze van der Zee ontwaardde.

“Toestand in Marokko”  van wijlen G. Faber blijft ook altijd bestaan als men in de problemen komt tijdens de partij. Maar landelijk kent niemand deze gezegden.

In 1173 speelden de twee Italiaanse architecten Gugilmo en Buonanno een schaakpartij.  Gugilmo die verloren stond had maar 1 redding….  Tg8 – f1.   Hij speelde deze zet met zoveel overtuiging dat Buananno niet merkte dat het een onreglementaire zet was. Een paar zetten later verloor hij. Toen achteraf bleek hoe hij verloren had, besloot hij wraak te nemen.  Bij hun gezamenlijke bouwproject veranderde hij stiekem enkele cijfers op de bouwtekening.

Toen het bouwwerk voltooid was, bleek dat de gebouwde toren scheef stond. U begrijpt nu dat beide heren in Pisa woonden. Het spreekwoord “Zo scheef als de Toren van Pisa” is sindsdien wereldwijd bekend.

In 1529 werd in Leeuwarden de zet Tg8- e1 gespeeld. De Oldehove, die dan ook schever staat dan de toren in Pisa, heeft curieus genoeg nooit de spreekwoordstatus bereikt.
 
In België speelde ooit een groot jeugdtalent. Het etterbakje vond zichzelf de allerbeste.  Op zeker moment speelde hij een keer Th1-h3, terwijl er een paard op h2 stond.

Sindsdien noemden ze het eigenwijze ventje “over het paard getild”, wat overal werd overgenomen in  dergelijke gevallen.

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek