mudhVrouwen kunnen niet schaken. Deze overbekende stelling van Jan Hein Donner was in zijn tijd misschien waar. Er waren niet zo veel vrouwen die goed konden schaken. Dat kwam natuurlijk doordat er überhaupt weinig vrouwen schaakten. Vrouwen hebben andere dingen om hun tijd te verknoeien.

 

Toen ik in 1975 lid werd van de schaakclub Sneek speelde er tussen alle mannen één vrouw. Die vrouw was Christine Balt. Ze was niet supersterk, maar wel iemand om rekening mee te houden.

Op een gegeven moment verdween ze van de club. Jaren later verscheen er weer een talentvol meisje. Foekje Wijnja. Ze wist ook hoe ze winnen moest van oude heren die al jaren lid waren. Ook zij verdween weer geruisloos.

Weer heel veel later werden we geconfronteerd met Renske Hania. Zij werd aanzienlijk sterker dan de hiervoor genoemde dames. Tandenknarsend legden vele oude heren de koning om en erkenden ze hun meerdere. Helaas, 2 jaar geleden ging ze ook andere dingen doen dan dat maffe schaken.

En nu genieten we van de 9-jarige Anna Maja, het lijkt erop dat ze sterker gaat worden dan de andere vrouwelijke schakers die we gehad hebben. Het is een prachtig gezicht om zo’n klein meisje te zien spelen tegen zwetende oude mannen. ‘Dit mag ik niet verliezen’, hoor je ze denken. ‘Ik ben verdorie al 30 jaar lid’. Alle andere clubleden staan er gniffelend omheen, zich niet realiserend dat zij vroeg of laat ook aan de beurt komen. Even voelt de tegenstander van Anna Maja zich vernederd als hij haar de hand schudt, maar dat gevoel maakt al snel plaats voor bewondering.

Vrouwen kunnen dus schaken. Stef speelde dit seizoen twee keer tegen een vrouw, en verloor twee keer. We zullen er aan moeten wennen.

Kortsjnoi is een oude rus. Na zijn vlucht uit de USSR en talloze tweekampen om de wereldtitel is hij wat paranoïde geworden. Dat hij nooit wereldkampioen is geworden heeft zijn sporen nagelaten. Ik moet altijd om hem lachen met zijn rare stemmetje en zijn verongelijkte gezicht. Het is een aandoenlijke maar onaangename man.

Met zijn staat van dienst is het natuurlijk onmogelijk om tegen een meisje te verliezen. Toch gebeurd dat tegen Sofia Polgar. Gewoon een hele goede speelster, die best kan winnen tegen zo’n aftakelende grootheid. En zeker in een vluggertje. Kijk en geniet van onderstaande unieke filmpje.

Uniek, want het zal nooit meer gebeuren volgens Kortsjnoi. Ik wens iedereen bij het snelschaakkampioenschap dinsdag veel sterkte tegen Anna Maja. Erken uw meerdere en laat u niet verlagen zoals Kortsjnoi.