mudh.jpgmudh.jpg

Nick Bijlsma is kampioen van de schaakclub Sneek. Hij de jongste kampioen ooit. (Yge Visser was al 20). Dat is niet nicks. Kunnen we deze unieke prestatie vergelijken met iets.


 

Nick heeft, zoals velen, op internet een bijnaam, nickname genoemd. Hij heeft  ‘Kramnick’ gekozen. Dat lijkt me een beetje overmoedig voor zo’n verder bescheiden jongen. We moeten iets anders zoeken.


In ieder geval niet met de Amerikaanse nickel, een waardeloos muntje van 5 cent.


In Nederland hebben we Nick en Simon, een zangduo waar niemand mee geassocieerd wil worden. Als je wat verder kijkt hebben we de zangeres van Fleetwood Mac, Stevie Nicks. De naam zegt het al. Al beter in de buurt komt Nick Cave, maakt prachtige muziek maar niet speciaal genoeg.


Jack Nickolson? Kijk daar heb je iets goeds. Maar om die gemene kop aan onze vriendelijke Nick te koppelen gaat ook weer te ver.


Vroeger had je president Richard Nickson, bekend om het Watergate (Waterpoort!) schandaal. Een man met een zeer twijfelachtige reputatie en dus ook niet geschikt.


Nog eerder, in de 15e eeuw was er ene Nickolas Copernickus. Dubbel goed!. Een geleerde en astronoom. Deze Nick veranderde de inzichten in ons zonnestelsel drastisch. Tot dan dacht men dat de zon om de aarde draaide en niet andersom. Een vergelijkingwaardig persoon dus. Tot ik las dat in die tijd alle namen in het Latijns geschreven werd. De beste man heette echt Mikolaj Kopernigk. Tja, dan houdt het op.


De schaker Nick de Firmian is grootmeester, 3x kampioen van Amerika en groot openingenkenner. Leuk allemaal, maar onze Nick heeft over niet al te lange tijd een hogere rating dan de Firmian ooit gehad heeft.


Toen ik klein was deden we eerst suiker, dan een scheut koffiemelk in een glas. Gazeuse (cola kan ook) erbij, goed roeren en opdrinken maar. Het was nog lekker ook. Spoetnick noemden ze dat.


Een bruisend drankje, met een verrassend goede smaak. Genoemd naar de Russische ruimteraketten die tot grote hoogten reikten.
Ja, ik denk dat dit de beste vergelijking is.


Proost.