mudh.jpgmudh.jpgIn mijn vorige stukje had ik een grote bek en zei dat ik hoopte dat Spanje zou winnen, maar toen de wedstrijd begon was ik natuurlijk toch voor Nederland, ondanks de belachelijke bandjes.

Het was geen sprankelende pot. Spanje was iets minder slecht en won terecht. Voetbal is eigenlijk een zielig spelletje.

 

 De uitslag is zo toevalsafhankelijk, dat één gelukkig moment vaak beslissend is. Robben had moeten scoren, Villa had moeten scoren maar het gebeurde niet.

De hele wereldpers vond Nederland slechter en het Spaanse doelpunt mooi.
Alleen in Nederland is het de schuld van de scheidsrechter. ‘Het was buitenspel’, ‘het was een hoekschop voor Nederland geweest zodat de beslissende aanval nooit plaats had gevonden’, ‘de rode kaart was onterecht’, enz., enz.

Tja, dat heb je met een scheids die niet  alles kan zien. Als er elektronisch toezicht was geweest, dan was het allemaal niet gebeurd. Dan was Nigel de Jong er na zijn karatetrap al uitgestuurd in de eerste helft  en hadden we nooit een verlenging gehad.

Wat is schaken dan een verademing.  Wij gebruiken tenminste wel elektronische middelen. Het is ondenkbaar dat in belangrijke wedstrijden nog een oude ‘echte’ klok met wijzertjes gebruikt wordt. Van begin tot eind is het zuiver en niet afhankelijk van toevalligheden.

Eigenlijk zou er in elk stuk nog wel een sensor moeten zitten, zodat men kan nagaan of een stuk is aangeraakt of niet. Want over dit punt wordt nog wel eens een conflict geboren.

Schaken is de meest objectieve sport die er is. Voetbal de minst objectieve.

We hebben het voetbal weer gehad. Nog 2 dagen en niemand praat er meer over. We richten nu ons nu op het wielrennen, waar Robert Gesink eindelijk weer eens Nederlands succes mogelijk maakt. Wielrennen is ook veel mooier, ondanks de doping, dan voetbal. Man tegen man. En zo hoort het.


P.S. Lof voor Bommel, Mathijssen, Heitinga en Bronckhorst die geen bandje omhadden. En jammer dat Duitsland 3e geworden is.  Dat ik onze Duitse vriend ‘Zwijnbeklimmer’ een andere voornaam had gegeven viel niemand op. Maar ik kon het niet laten, het kwam zo mooi uit.