Gastenboek

Motiefgroep schaken www.euwe.nl
Stukje Anne Kloosterman 2018 schaken en filatelie
Bij toeval kwam ik het stukje tegen op het zo onderhand heeeeeel grote internet. Leuk stukje en het is niet Kasparov, maar Karpov die die grote verzameling heeft. De overlevering beweert dat Karpov vroeger prijzengeld wel deels? moest afdragen aan de autoriteiten, maar postzegels vielen daar niet onder en dus was Karpov een hele slimme jongen. Waar dat weetje vandaan komt? Van de Motiefgroep S...
zaterdag 11 december 2021
Anne
Time flies
Prachtige filmpjes Wim! Bijzonder om de leden te zien die niet meer onder ons zijn. Wat lijkt die tijd nog maar kort geleden. Ben zelf niet zo van het plaatsen van filmpjes op YouTube maar deze geven een prachtig tijdsbeeld van ons clubjes van zowat 15 jaar geleden?
zaterdag 28 augustus 2021
Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 6

Yesterday 258

Week 1330

Month 6682

All 207634

Currently are 27 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

mudhMeestal bekijk ik in de ochtend van de wedstrijddag nog wat variantjes. Of probeer ik partijen van mijn meest waarschijnlijke tegenstander te vinden op internet.

Afgelopen zaterdag moest ik invallen bij Sneek 1. En ik heb de hele morgen met een schaakbord voor me gezeten. Alleen niet om variantjes als voorbereiding te bekijken. Oorzaak was iets anders, waar ik vrijdagavond mee naar bed gegaan was, jawel een schaakprobleem.

helpmat35

 

a. diagramstelling

b. Kc6 naar f8

 

Helpmat in 3½ met Anti-circe en Rois Transmutés

 

Het was een helpmat in 3½ met als afwijkende spelregels, Rois Transmutés en Anti-Circe. Ik zal jullie niet vermoeien met de betekenis ervan, maar het probleem had (en heeft nog steeds) mij te pakken. Ik kan het niet uitstaan dat ik een stelling met slechts 4 stukken niet kan oplossen.

Maar is het verstandig om je vlak voor een gewone schaakpartij bezig te houden met dit soort dingen? Waarschijnlijk niet.

Er kwam een Göring gambietje op het bord. Meestal spelen sterkere tegenstanders na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. c3 de zet d5, wat de pion weer teruggeeft.

Maar mijn tegenstander nam de gambietpion aan met 4. dxc3. Dat was een tegenvaller. Nu moest ik kiezen. Ik besloot toch de noorse variant te spelen, alles of niets: 5. Lc4.

Deze pion nam de Mepper niet, hij speelde degelijk verder. Op de 14e zet verrekende ik me, verloor nog een pionnetje en stond gewoon verloren. Tot ik een cadeautje kreeg:

Waarom heb ik de simpele winstvoortzetting niet gezien? Oké ik had nog maar 4 minuten over, maar dat was in principe ruim voldoende. Of kwam het omdat ik stiekum af en toe aan het probleempje gedacht had? Als ik dat niet gedaan had, had ik misschien een paar minuten extra gehad.

Intussen heb ik het ding nog steeds niet opgelost. Als dat zo blijft en ik de komende weken simpele combinaties over het hoofd zie, weten we waardoor het komt. Je staat er echter machteloos tegenover. Schaakproblemen blijven zoveel boeiender dan een potje schaak. En als het in je kop zit krijg je het er niet meer uit.

Wim

Agenda

Currently no events are available

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek