mudhMeestal bekijk ik in de ochtend van de wedstrijddag nog wat variantjes. Of probeer ik partijen van mijn meest waarschijnlijke tegenstander te vinden op internet.

Afgelopen zaterdag moest ik invallen bij Sneek 1. En ik heb de hele morgen met een schaakbord voor me gezeten. Alleen niet om variantjes als voorbereiding te bekijken. Oorzaak was iets anders, waar ik vrijdagavond mee naar bed gegaan was, jawel een schaakprobleem.

helpmat35

 

a. diagramstelling

b. Kc6 naar f8

 

Helpmat in 3½ met Anti-circe en Rois Transmutés

 

Het was een helpmat in 3½ met als afwijkende spelregels, Rois Transmutés en Anti-Circe. Ik zal jullie niet vermoeien met de betekenis ervan, maar het probleem had (en heeft nog steeds) mij te pakken. Ik kan het niet uitstaan dat ik een stelling met slechts 4 stukken niet kan oplossen.

Maar is het verstandig om je vlak voor een gewone schaakpartij bezig te houden met dit soort dingen? Waarschijnlijk niet.

Er kwam een Göring gambietje op het bord. Meestal spelen sterkere tegenstanders na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. c3 de zet d5, wat de pion weer teruggeeft.

Maar mijn tegenstander nam de gambietpion aan met 4. dxc3. Dat was een tegenvaller. Nu moest ik kiezen. Ik besloot toch de noorse variant te spelen, alles of niets: 5. Lc4.

Deze pion nam de Mepper niet, hij speelde degelijk verder. Op de 14e zet verrekende ik me, verloor nog een pionnetje en stond gewoon verloren. Tot ik een cadeautje kreeg:

Waarom heb ik de simpele winstvoortzetting niet gezien? Oké ik had nog maar 4 minuten over, maar dat was in principe ruim voldoende. Of kwam het omdat ik stiekum af en toe aan het probleempje gedacht had? Als ik dat niet gedaan had, had ik misschien een paar minuten extra gehad.

Intussen heb ik het ding nog steeds niet opgelost. Als dat zo blijft en ik de komende weken simpele combinaties over het hoofd zie, weten we waardoor het komt. Je staat er echter machteloos tegenover. Schaakproblemen blijven zoveel boeiender dan een potje schaak. En als het in je kop zit krijg je het er niet meer uit.

Wim