Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020 14:02
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020 16:27
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020 11:58
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020 10:52
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019 12:02
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019 09:01
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019 10:14
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018 09:46
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018 14:51
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018 20:43
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018 12:35
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018 12:13

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 0

Yesterday 18

Week 116

Month 333

All 122552

Currently are 6 guests and no members online

Ronde 7: 4 maart 2006: Sneek 1 - Staunton 3½-4½

Opleving van korte duur

Toen ik ditmaal ongeveer om 12:57 (ter plekke gechecked) het ABC binnen kwam lopen zag ik tot mn stomme verbazing dat iedereen al druk aan het schaken was. Dat wedstrijden een paar minuten te laat beginnen is bijna overal normaal, maar te vroeg?! Als ik paranoia was zou ik denken dat men het er om deed. Met enig risico van dien wederom een beschouwend stukje vanuit geheel eigen visie.

Tjitze had alweer snel gewonnen, geen idee hoe, het leek eerst vredig te verlopen, iets met damevangst denk ik. Even later was Christian klaar (en 6 uit 7!). Hij speelde met Van Steenis, ah die ken ik nog goed.

Een paar jaar geleden mocht ik na een goed seizoen voor Sneek aan het eerste bord spelen, en scoorde vijf keiharde nullen op rij. De ronde daarop werd ik maar eens teruggezet naar het 4e bord. Eerlijk gezegd was ik daar niet erg blij mee, want als ik weer zou verliezen dan zou het leedvermaak niet te harden zijn geweest, de Sneker cultuur kennende. Ik werd toen gekoppeld aan Van Steenis. Zonder veel zelfvertrouwen begon ik de partij en kreeg al snel een stukoffer naar mn hoofd gesmeten.  “ja die Van Steenis staat daar om bekend”, hoorde ik van een teamgenoot. “hij heeft soms briljante ingevingen”. Nu begreep ik de bedoeling van het offer niet, maar durfde na de tegenslagen in eerdere rondes niet meer op mn eigen oordeel af te gaan en vreesde het ergste. Toen ik na 10 redelijk geforceerde zetten nog steeds een stuk voorstond en hij nog 2 minuten over had… en hij besloot nóg een stuk te offeren… en ik drie zetten later ipv mat in vier of zo te geven, toch voor de zekerheid maar vlag claimde begreep ik dat dit toen de juiste man op het juiste tijdstip was.

Christian was scherp, maar Van Steenis was zaterdag in een zeer agressieve bui, die 2 veranderen vrees ik nooit... hij offerde een stuk voor een open h-lijn. Wel erg vroeg, aangezien zwart op die toren op h8 na nog helemaal niks ontwikkeld had, maar wit moest wel even opletten. Geen probleem, wit ging er dwars doorheen en de voorsprong was 2-0.

Ik ging in de naderende tijdnoodfase even m'n vertrouwde rondje lopen en wat ik zag stemde me wel zeer negatief. En ik begon vanuit een ooghoek door te krijgen dat m’n tegenstander wel oren had naar remise, want hij ging met z’n captain de borden langs, overlegde en breide vervolgens slim een zetherhaling in onze stelling, waar ik eventueel op in kon gaan, en volgens mij wel moest. Wat nu? Maar waar is die captain van ons eigenlijk?! Wat, zit die z'n potje nu nòg te analyseren?

Toen viel in een kort tijdsbestek de ene na de andere beslissing. Rinske (dapper invalster voor Jouke, aan bord 8) pakte een giftig pionnetje en ging hard verliezen, Renske keepte zich naar remise, Jan ging mat, Johnny verslikte zich. Niet geheel verrassend was dat was ineens 2½-3½ voor de oosterburen. En Anne (bord 2) stond ook al een pion achter in een loper-eindspel. Het leek me glad verloren.

Ineens had ik spijt de captain uit het analysehok gehaald te hebben. Ik had gewoon stiekem remise kunnen doen, hem even op de schouder kunnen tikken … “remise hoor”, “oh ok”, “zat niet meer in”, “nee dacht ik al”, en met een flesje in de hand hoofdschuddend Anne’s afgang kunnen bekijken.

Maar het was al te laat. Twee korte dialogen: “Anne heb je nog kans?!” “nee…. NUL”.  Aha … “Zeg! Anne gaat verliezen, dusseh …” “Jah, maar je moet toch op winst spelen…”. Eigen schuld.

Na de tijdcontrole ging ik zelf aan zet zijnde de slotfase bij Anne bekijken, was het wel zo duidelijk daar? Loper-eindspel (gelijke kleur) 2 tegen 1 pion. En in plaats van de klok nog maar een half uurtje te laten lopen wist ik dat ik nu toch moest doorspelen en tegen m'n principes in was er geen andere keuze dan een minder eindspel in te gaan, zetherhalingen uit de weg te gaan en uiteindelijk verloren komen te staan om iets van spel te houden. Anne vocht als een leeuw en bereikte de remisehaven! En Tom moest winnen … Toen daarna m’n tegenstander in het teambelang in alsmaar duidelijker winstelling zelfs toen nog voor de zekerheid de zetten ging herhalen besloot ik dat ik wel genoeg voor de club had geleden, remise en een meer dan verdiende 4,5-3,5 voor Staunton.

Gelukkig was het nog vroeg, dacht ik, toen ik een beetje moe de uitslag noteerde… half zeven, en ik meende : even rustig nabeschouwen met mn teamgenoten, nog even een paar partijen naspelen, en het welverdiende flesje bier stond vast ook wel klaar! Niks van dat alles, bleek toen ik om me heen keek, bijna iedereen was allang weg, wat over was gebleven begon geestdriftig de tafels aan de kant te schuiven, en er werd me door een drietal dat de jassen al had aangetrokken diverse malen gemaand te besluiten of ik nu wel of niet mee ging chinezen?! Wat is dat, moest men het vliegtuig nog halen? Dat gebouw is toch gewoon beschikbaar tot wanneer het ons goed dunkt? Ik begrijp de club soms echt niet.

(gezellig)

Toch maar meegegaan, en met z’n viertjes (niet de minsten qua know-how: anne, douwe, wytse) hadden we in ieder geval genoeg spreekruimte. Om de onduidelijkheid de wereld uit te helpen wilde ik nu wel eens weten hoe het echt zat met bepaalde dingen, want je hoort zoveel verschillende versies ....

“JA we spelen zonder rating op de club, en volgend seizoen ook. En als we dat veranderen, dan komen de toppers niet meer”  en “NEE we hebben geen ander gebouw kunnen vinden, de eekmolen kon wel, maar de commisie wil niet van clubavond veranderen…. ja “De Hen” misschien later, dat wordt een nieuw wijkcentrum en als we er snel bij zijn, dan …”

Nu was dat ook weer duidelijk en kon daar voorlopig een punt achter gezet worden. En het werd zowaar nog gezellig die dag.

Wat nog rest voor Sneek 1 dit seizoen is Drachten allereerst onze excuses aan te bieden. Onze vrienden wonnen eindelijk en ruim met 5½-2½ van ENO en zullen zwaar teleurgesteld zijn over het feit dat hun naaste concurrent Staunton de 2 punten pakte in Sneek.

Dit is de stand onderin:

 

8. Staunton    3 

--------------------

9. SISSA        2

10.Drachten    2

 

En dit is de indeling:

Ronde 8: Staunton - Drachten, SISSA - Sneek 1

Ronde 9: Drachten - SISSA , Philidor 1847 3 - Staunton

Het moge duidelijk zijn, dat we iets kunnen goedmaken door 25 maart van Sissa te winnen.

klik hier voor de visie van Staunton

(TK, zo 5 mrt 2006)

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek