Ronde 8: 25 maart 2006: Sissa - Sneek 1 3½-4½

Friezen ontdooien in Groningse Lente

Wie horen wil die hore. Het samenzijn bij de vaste Groningse chinees verliep in een constructieve sfeer.  Het magische woord: “positiviteit!” Derhalve:

Sneek won met vereende krachten van Sissa, dat hiermee definitief uit 3a werd gekieperd. Wat zal Drachten blij met ons zijn, dachten we nog. Eindelijk was het weer lente, een aangename temperatuur, een verfrissend buitje, en 2 Snekers namen van de gelegenheid gebruik door de auto een kilometertje van het clubgebouw te parkeren en maakten zo een relaxte wandeling door het prachtige Groningen en namen de tijdstraf voor lief.

Toen we bijna weer thuis waren kreeg ik nóg een voorstel van een teamgenoot een wandeling te maken maar ik sloeg dit genereuze aanbod af, want veel valt er 's avonds behoudens de waterpoort niet te zien in het Sneekse.

Al met al, de stemming zat er goed in, in het zaaltje naast ons zat een jeugdsoos of zoiets en we konden zo tot lachens toe meegenieten van de vele bedreigingen en toespelingen onder de Groningse probleemjeugd die werden gedaan “ik HAAT je!, vuile ****”. Onder het motto “het kan altijd erger” gingen we er glimlachend eens goed voor zitten.

Een van onze tegenstanders was in een opperbeste stemming, "al sinds vrijdagavond" zo werd me verteld. En hij gooide snel de eerste zetten op het bord. Blijkbaar stak dit Jouke aan, want hij begon mee te vluggeren (dat andere niet, hij was met de auto), en na minder dan een uur stond er weinig meer dan 2 koningen op het bord. “ach ik kon wel ergens winnen, maar ik vond het wel bêst”, aldus onze rûge wolf.

Iets serieuzer nu. Tjitze won erg soepel, “hij kende de theorie niet, dus …" Typisch Tjitze, altijd weer anders doen. Daarna verloor Renske, reden: ik kende de theorie niet, en dat kostte veel tijd. Bovendien speelde ze “tegen een normale vent, en dat was ik ook niet gewend”. Waarvan akte.

Daarna volgden 2 winstpartijen voor Sneek die ook om 5 uur ’s morgens tijdens het trainingsweekend gespeeld hadden kunnen worden.

Of misschien ging het wel zo: Anne offerde een stuk, want hij rekende erop dat de Groninger zichzelf mat in 1 zou laten zetten. Inderdaad, zo geschiedde (met nog zo’n 20 stukken op het bord) er Tg1 en Dh3 #. Daarna speelde Christian een verduveld slim spelletje. Hij maakte iedereen wijs dat hij “geveegd werd”. Liet de hele witte armada voor z’n koning komen, ging ervan uit dat z’n tegenstander 10 zetten lang mat in 3 over het hoofd zou zien en won inderdaad nog vrij soepel. Briljant, die wordt zo nog eens wereldkampioen (en alvast de asociale score van 7 uit 8 extern). Klinkhammer hoorde ik tegen zn teamgenoten zeggen dat hij het liefst door hen in elkaar wilde worden geslagen. Zo kun je er ook tegenaan kijken natuurlijk. Das 3½-1½, en hartelijk dank.

fragmenten

Ikzelf moest tegen iemand die z’n poot in het gips had (iets met volleybal, maar wat een clubliefde!). Natuurlijk had ik wel kunnen winnen, maar ach… aardig als ik ben liet ik het stiekem naar remise lopen. Yme Jan, die voor de gelegenheid ons was komen supporteren, was erg onder de indruk van m’n spel, het slot was maar een kleine smet op het geheel.

Jan verloor zelfs vanuit toch wel fraaie stelling (nog maar 4-3 voor Sneek) en dus werd het publiek een schitterende finale geboden. Zou Johnny gehoor geven aan de smekende blikken van Sissa. Nee sorry, hij had “al genoeg voor sinterklaas gespeeld dit seizoen”. Remise, en het werd de kleinst mogelijke overwinning.

Om de realiteit weer niet geheel uit het oog te verliezen: jammer voor Sissa, maar dat ze zaterdag niet van Sneek hebben kunnen winnen geeft wel aan dat ze het verdienen te degraderen. Ook Dsc verloor dus en ze mogen komend seizoen het in de FSB zien klaar te spelen. Hopelijk niet tegen Sneek 2 (en ondergetekende)

(TK, zo 26 mrt 2006)

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s