Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020

Gastenboek

Bestuur
woensdag 12 februari 2020 15:36
Bestuur
woensdag 12 februari 2020 15:34
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019 12:02
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019 09:01
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019 10:14
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018 09:46
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018 14:51
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018 20:43
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018 12:35
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018 12:13
Hiddo Zuiderweg
Een groot verlies voor het jeugdschaak
Vanochtend bij het NJK in Assen hoorde ik van het overlijden van Joe. Een grote schok. Een paar maand geleden had ik hem nog gezien bij het GP toernooi in Dokkum. Hij maakte daar een gezonde indruk. Joe heb ik leren kennen toen ik het jeugdschaak in Groningen ging organiseren. Vaak kruisten onze wegen elkaar. Bij het NK-schoolschaak, clubteams, of bij individuele toernooien. Soms verloren we van ...
zondag 29 april 2018 14:36
Thys
Heel veel sterkte voor alle nabestaanden...
Wat een verschrikkelijk verlies; In de eerste plaats natuurlijk voor de familie, maar ook voor de hele Friese schaakwereld. Joe is er niet meer... Niet te bevatten. Een geweldige persoonlijkheid, waar je op kon bouwen en die altijd klaarstond als er iets moest worden geregeld voor het jeugdschaken. Heel veel sterkte voor alle nabestaanden. We zullen Joe enorm gaan missen!
zaterdag 28 april 2018 15:26

Recent Toegevoegd

 • INFO
  29-03-2020
  Het kan niemand ontgaan zijn en na het kabinetsbesluit van afgelopen maandag rest het bestuur niets anders dan het volgende besluit met alle leden te delen: 1. Interne competitie: de stand van de...
 • INFO
  13-03-2020
  Ook al heeft de schaakclub Sneek net geen 100 leden meer, toch heeft het bestuur de enig juiste beslissing genomen   Geen Clubavond rn wedstrijden  tot en met 31 maart i.v.m. het...
 • INFO
  13-03-2020
  13 maart 10:30 uur Naar aanleiding van de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus in Nederland geeft de KNSB gehoor aan de oproep van het RIVM, de overheid en NOC*NSF om alle sportactiviteiten...
 • Interne competitie
  10-03-2020
    Uitslag Ronde 18                 1 Selwin Keuning  -  Tjitze Schram 1 - 0 2 Anne...
 • Snel en Rapid
  09-03-2020
    Uitslag Ronde 12                   1 Tjitze Schram  -  Hielke Gorter 0 - 1 2 Selwin...
 • More news...

Bezoekers

Today 5

Yesterday 22

Week 5

Month 146

All 117523

Currently are 2 guests and no members online

Hoe vreselijk is dit alles………….

Met slechts twee gelijke spelen in de tas moest ons vlaggenschip dwz het eerste team, aantreden tegen Soest. Op papier veruit de sterkste, maar daar lieten wij ons niet door imponeren. De begroting voor dit seizoen liet wel een verlies zien tegen deze grootmacht, maar soms laten wij ons leiden door gepaste overmoed.Enfin, Soest wist Sneek al vroeg te bereiken, ze waren in de foute veronderstelling dat de partijen om 12.00 uur zouden aanvangen. Ook de tegenstander van ons tweede werkte met dezelfde info, dus twee teams bij het Arbeidscentrum die, in tegenspraak met haar jaren ‘40 naam, weinig arbeid liet zien.
De Soestenaren bleven vrij koel onder deze vervelende omstandigheden terwijl de tegenstanders van het tweede ongemeen veel herrie zaten te schoppen, maar da’s een ander hoofdstuk elders in dit clubblad.

Gemotiveerd en bijna op volle oorlogssterkte traden wij onbevreesd aan. Alleen Jouke moest verstek laten gaan en hij werd vervangen door Tjeerd, die wel vaker kunststukjes heeft uitgehaald voor het eerste.
De eerste uren van de confrontatie verliepen rustig: weinig partijen kenden een uitgesproken stelling met dito uitslag. Het eerste punt van Sneek kwam pas in het 4e uur: ondergetekende aan bord 8 wist met weinig spraakmakend spel de volgende stelling te bereiken:

 

 


 

Zwart dacht na 9. Dxf3   9. ...- Pd4 te kunnen uitstellen met 9. ...-g5 maar schrok even van de tegenstoot 10. Pd5! Een geforceerde ruil op d5 was het gevolg. Hier ontstond al mijn plan: de zwarte pionnen keten bevond zich op de zwarte velden en de dito loper van zwart zou zwakker zijn dan die van wit. Na een 15 tal zetten en, moet ik toegeven, niet altijd de sterkste van weerszijde, kreeg na 26. ... – f4 mijn plan een gezicht:


 

 
De clubspeler ziet dat mijn witveldige loper op het veld b3 is geruild tegen een knol die op d4 stond. De dames zijn ook van het bord dus: leve de zwarte velden! Op e5 vielen wat soldaten en twee hogere officieren, maar het (verse) soldaatje op e5 kon wel eens heel vervelend worden voor zwart:

 

 Hier was ondergetekende erg optimistisch over de uitkomst: maar Fritz8 was minder enthousiast: een magere + 0,22 gaf hij mij. Niet eens een pionnetje! De lezer ziet dat na de ruil op g5 de witte toren binnen komt, maar ome Fritz zag direct dat als de zwarte koning naar d7 vlucht, het nog best lastig wordt voor wit om te winnen. Gelukkig voor mij zag de zwartspeler veel beren op de koningsvleugel en bracht de koning naar f7! De Fritz8-O-meter schoot naar + 7,00 en hoger maar de winnende 39. e6+ zag ik niet: 39. ...- Ke8 (anders mat!) 40. Th8+ - Lf8 en 41. Lg7 en het punt is binnen!

 

 


Maar ik speelde á tempo 39. Kf5???? Na 39. ...- Kg7 zou het voordeel, zo zwaar bevochten, helemaal weg zijn. Maar zwart speelde het verbijsterende 39. ..- Lf8????
En kon na 40. Th7+ en 41. Txb7 gevolgd door 42. Kxg5 opgeven, wat hij dan ook deed. Hoe vreselijk kan een partij verlopen!
Nog onkundig van deze hardhandige analyse sprong ik tevreden op van het 8e bord en keek met een schuin oog naar het 7e: Tjeerd had prima gespeeld en met slechts wat pionnen en een toren aan weerszijde leek remise niet veraf.  Maar zijn tegenstander wist de toren op de 7e rij te krijgen en Tjeerd moest met lede ogen aanzien hoe hij er vakkundig werd afgeschoven. Jammer, maar we hadden nog meer pijlen in de koker!
Maar al die pijlen bleken niet scherp genoeg: de één na de ander boog het hoofd en nog voor koffietijd stonden we al met 1 – 4 achter. Christian, Renske en Tjitze waren gevallen en Jan vocht voor lijfsbehoud: een eeuwig schaak uit de weggaande, want remise was in dit geval verlies voor het team. Maar ook hij kon dit keer het tij niet keren. Han had aan bord twee een tegenstander van formaat en bouwde aan een theoretisch damegambiet. Heel verdienstelijk, maar de IM van Soest wist toch een klein voordeel in een heel punt om te zetten. Tenslotte Johnny aan bord 1. Hij vocht voor wat hij waard was, maar dat was gewoon niet voldoende: een keiharde nederlaag van 1 – 7 was ons schamel deel.
Het verlies was terecht, de troepen van Soest waren gewoon een maat te groot. Maar verliezen met 1 – 7 was ons inziens toch iets te veel van het goede.
We hebben in deze KNSB oorlog nog drie veldslagen te gaan waarvan we er minimaal twee moeten winnen.
Geen onmogelijke opgave, maar we lopen zo langzamerhand wel langs de afgrond......


Anne Kloosterman

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda