Een korte impressie door Anne Kloosterman, die naar eigen zeggen dichtbij de waarheid komt

 

Aan bord 8 vergaloppeerde Wytse zich in het Benkö gambiet. Hij verzuimde Lg5 en speelde te vroeg Db3. Hiermee ging een pion verloren en als compensatie kreeg hij een kansloze stelling: Een kreupele toren op a1 en een loper die c1 niet kon verlaten. Het loperpaar van zijn tegenstander zaaide dood en verderf en Wytse moest na wat gespartel al gauw opgeven.

 

Zelf had ik aan bord 7 een gesloten Siciliaans tegen me. Jammer genoeg kwam ik slechts één tempo tekort om de stelling in winst om te zetten. Franke kon toen eenvoudig remise afdwingen en had daar ook geen moeite mee. Analyse wees uit dat elke poging om te winnen van wit of van zwart, verlies zou betekenen!

 

Aan bord 1 had Johnny zijn kans op revanche en deed dat met verve. De dubieuze variant wist hij tegen Sparenberg te pareren en dwong hem naar de afgrond.

 

Ook Tjitze had een prima partij aan bord 5. Een op het oog passieve zet (Da5-d8) bracht het centrum van de wit speler aan het wankelen en de krachtzet Lg4! werd de uiteindelijke ondergang van wit. Een strakke partij!

 

Aan bord 4 was Jan goed bezig maar verzuimde twee pionnen af te snoepen en kon na heel lang doorspelen (frustratie wellicht) de remise binnenhalen die al een uurtje of zo door zijn tegenstander al gesticulerend werd geclaimd.

 

Aan bord 3 vond Han wel heel simpel zijn Waterloo: na dameruil stond hij al na 4 zetten hopeloos moest gedesillusioneerd opgeven. Analyse gaf aan dat een simpele Tf8 de redding bracht, zoniet een betere stelling die hij ongetwijfeld in winst had kunnen ombuigen! Maar ja, hij zag het niet.

 

Aan bord 2 moest Christian tegen Philidor’s senior. Had zo op het oog wel een betere stelling maar speelde naar mijn mening te passief en moest zwart de betere stelling laten. Ook hij moest met een illusie minder het slagveld verlaten.

 

Tinus had aan bord 6 ook een prima partij. Helaas verzuimde hij Pg4 wat de partij in zijn voordeel zou doen omslaan.

 

Jammer, jammer en zijn tegenstander wist het keurig af te maken. Einduitslag: Sneek 1 – Philidor 2 :  3 - 5

 

Per saldo kunnen we stellen dat we het Philidor niet moeilijk hebben gemaakt. De uitslag is in mijn ogen geflatteerd. Gezien het spel zou Philidor met 4-4 blij moeten zijn, maar ja, wie wint heeft altijd gelijk!

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s