No title

Het eerste van Sneek staat weer op 50% na een 3-5 overwinning op het nog puntloze ESGOO 3 (4 overwinningen en 2 remises). De Noordfriese derby tussen DTK en Lasker werd knap door de Waldpyken gewonnen. Het reserveteam van Philidor verloor ruim van Haren.

 

Sneek eenvoudig langs ESGOO 3 (Joe)

 

Zaterdag speelde Sneek 1 de uitwedstrijd tegen ESGOO 3 uit Enschede, een team met maar liefst vier Duitsers onder wie twee dames. Eén en ander speelde zich af in het kegelcentrum “De Vluchte”.

 

Er waren nog twee schaakwedstrijden. Maar ondanks dat de ESGOO teamleider tevoren had toegezegd dat er niet gekegeld zou worden, althans niet op de kegelbaan, bleek van absolute stilte geen sprake. Gezellig, dat wel, maar het heen en weer lopen van spelers en publiek, gemompel en vallende glazen waren uiteraard niet gunstig voor schakers die het echt van de stilte moeten hebben.

 

De opstelling was eigenlijk ook wel grappig. Verschillende spelers van hetzelfde team zaten schuin tegenover elkaar ipv naast elkaar. De wedstrijdleider, die ergens achterin de zaal zat bij ESGOO’s eerste, was dit niet opgevallen. Misschien maar goed ook.

 

Wat de wedstrijd betrof dacht ik dat Douwe het eerste punt ging scoren. Ik zag Douwe namelijk langzaam maar zeker positioneel voordeel boeken tegen de nationaal sterke jeugdspeler Zyon Kollen. Bij aanvang van het eindspel gaf Douwe door een Timmanachtige fout de stelling pardoes weg en verloor.

 

Wytse zat aan mijn andere zijde. Wytse blunderde ineens tegen een Duitse schone een dame weg tegen toren. Hij sputterde nog een uurtje tegen maar het tweede punt was naar de knoppen.

 

Daarna vielen de punten snel achter elkaar in ons voordeel. Eerst Anne. Hij had een licht voordeel in het eindspel dat overigens door en onnauwkeurigheidje gemakkelijk in remise zou kunnen verzanden. Anne speelde de pot echter uitstekend uit. Jan won aan bord 1 een puike partij. Zo ook Christiaan op 2. In beide partijen werd vanuit de opening het initiatief  genomen en sterk uitgespeeld naar beslissend voordeel. Wim stond tegen de andere Duitse al geruime tijd in remisestelling. Vrouwen kunnen blijkbaar wel schaken. Wim schoof nog wat heen en weer maar verder kwam hij niet.

 

Zelf scoorde ik ook een halfje. Ik genoot de hele partij een zeker voordeel maar zag geen kans het loper-paard eindspel met een pion meer te winnen. M’n tegenstander keepte trouwens uitstekend. Ondertussen stond Tjitze met twee pionnen voor al gewonnen. Hij moest echter nog even uitzoeken hoe de beslissende tik uit te delen. Er waren verschillende mogelijkheden. Tjitze koos gelukkig voor de degelijkste en niet voor de scherpste oplossing. Het kon nog een uurtje duren maar het stond vast dat Tjitze ging winnen. Zijn Duitse opponent zag intussen ook in dat verder spelen zinloos was en reikte de hand.

 

De tweede KNSBwinst was binnen. Laat thuis, na een maaltijd te Meppel, zag ik op de site dat Lasker en ENO hadden verloren. De spanning is hierdoor weer terug in 3A!

 

Douwe schreef voor het Tuunhekje het volgende:

 

Zyon is volgens Joe een talentvolle jeugdspeler, vergelijkbaar met Nick Bijlsma. Na afloop merkte ik dat hij alles wat op het bord kwam goed kon uitleggen, heel volwassen en toch bescheiden. Ik was niet teleurgesteld, het team had deze uitermate belangrijke wedstrijd gewonnen en ik zelf had naar mijn indruk het spel eigenlijk gemaakt had en in de verwikkelingen pas een vergissing gemaakt.

 

Na afloop bij de bekende chinees in Meppel was het als vanouds erg gezellig. Zoals bij de Snekers gebruikelijk moest toch iemand aangewezen als kruk. Wytse was weer de pineut. Ik had meer geluk, misschien door mijn ‘hoge’ leeftijd word ik kennelijk gespaard.

 

Dan wil ik het ook nog even hebben over de partij van Anne. Hij deed daar niet gewichtig over. Bij het naspelen in de bar van het clubhuis liet hij zien hoe het allemaal was gegaan en hoe simpel dat ging. Ja ja , de zetjes kun je los van elkaar wel verzinnen, maar de hele serie maakte op mij veel indruk. Bij het bord, toen hij nog bezig was, zag ik wel dat hij beter stond, maar hoe hij dit moest winnen was mij volstrekt onduidelijk. Het doet mij denken aan partijen van oudwereldkampioen Tigran Petrosian. Je denkt, dat kan ik ook. Helaas moeten alle zetten bij elkaar passen en dat is de moeilijkheid.

Fragment uit de partij van Anne. Kijk hoe hij het feilloos uitspeelt met aanvankelijk een goede (maar te winnen?) stelling. We beginnen na de 19e zet van wit Anne

 

Sneek 1 mag het over drie weken thuis opnemen tegen de kids van Unitas 3. Zoals elke ontmoeting in deze klasse (de teams zijn over de gehele linie zeer aan elkaar gewaagd) ongetwijfeld weer een spannend duel.

Ronde 4 - 24 november
Philidor 1847 2
-Haren
2-6
ESGOO 3
-Sneek
3-5
Unitas 3
-En Passant
3-5
De Twee Kastelen
-Emanuel Lasker
-
ENO
-ZSG
2-6

 


Klasse 3AMpBp12345678910
1.Haren619½x..4.64..
2.Emanuel Lasker619½.x....6
3.ZSG619½..x6...
4.ENO517½4.2x...6.
5.En Passant415½....x.5
6.Philidor 1847 24152..x5...
7.Sneek415...3x..5
8.De Twee Kastelen313½4...x..
9.Unitas 3213.23...x.
10.ESGOO 3012.2..3..x
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s