(Frits in aktie met de witte stukken

16 plaatjes staan bij de Foto Collecties)

 

Een mooie zaterdagmiddag in Zwolle. Eigenlijk geen weer om binnen te zitten schaken. Maar ja mooie dagen genoeg dit jaar en schaken is altijd nog leuker dan in de zon te liggen bakken en niks beters te doen.

Wij speelden vrijuit want degradatiezorgen zijn ons bespaard gebleven. ZSG echter heeft reële zorgen. Zij stonden voor deze wedstrijd op de voorlaatste plaats. Ze kunnen zich na het gelijkspel tegen Sneek alleen nog redden door een monsterzege in de laatste ronde tegen ESG uit Emmen Of door een normale zege op ESG als Unitas 4 de laatste ronde verliest tegen Almere wat niet onwaarschijnlijk is. Het blijft zorgelijk voor de sympathieke club uit Zwolle. Dat ene punt tegen Sneek kan nog wel eens cruciaal zijn.

Over dit gelijke spel tegen Sneek kunnen ze niet ontevreden zijn. 2 partijen die verloren stonden (op bord 5 en 7) werden verrassend gewonnen.
Afgezien van het feit dat de speelzaal een beetje moeilijk te bereiken was (voor mij dan) was het een mooie plek om te schaken. Aan de ramen te zien was het een voormalig kerkgebouw waar we speelden.

Een kort overzicht van de strijd:

Aan bord 1 haalde Johnny een gedegen overwinning. Hij haalde geen gekke dingen uit en speelde foutloos.Tjitze aan bord 2 haalde een kunststukje uit. Het leek dat hij overrompeld werd in het middenspel maar op één of andere manier wist hij op miraculeuze wijze het naderende noodlot af te wenden en na een mindere zet van zijn tegenstander om te buigen in winst door zijn materiële voordeel.


Christian aan bord 3 kreeg een op het oog voordelige stelling en probeerde tot het laatst toe de winst binnen te halen. Dat lukte net niet, dus remise.

Jan aan bord 4 speelde een zware partij met het Frans. Hij rokeerde zoals gewoonlijk weer lang en kreeg een gewonnen stelling. Wit kon alleen nog maar een paar prikjes uitdelen. Maar die waren zo venijnig dat Jan in tijdnood toch nog onverwacht de boot in ging.

Douwe aan bord 5 kreeg een voorbereide tegenstander voor zich. Die had in het wedstrijdverslag van Haren – Sneek gezien hoe Douwe het Nimzo-Indisch aanpakte en speelde zo nauwkeurig dat zijn remiseaanbod geaccepteerd werd hoewel Douwe nog een klein plusje had. Maar op verschillende borden zag het er wel rooskleurig uit.

Wytse aan bord 6 speelde vrij snel naar redelijk spel in een soort Slavische verdediging. Het voordeel verzandde echter. Ik heb de indruk dat hij soms te snel speelt en op belangrijke momenten even wat meer tijd moet nemen.

Frits aan bord 7 kreeg door een betere behandeling van de opening (Scandinavisch of was het een Aljechin-verdediging?) een duidelijk gewonnen stelling, zowel door positioneel als materieel voordeel. Ik zag niet hoe het ging maar plotseling stond hij toch nog verloren.

Jouke aan bord 8 speelde riskant op pionwinst in de opening en kwam in moeilijkheden door de slechte positie van zijn koning. Toch werd het snel remise omdat zijn tegenstander niet wist te profiteren van de betere positie van zijn stukken.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s