No title

Na het zure verlies tegen Lasker had de wedstrijd tegen Schaakwoude een beladen karakter. We zijn toch gewoon kampioenskandidaat!

 

De speellocatie  in Damwoude  is een  vrijwel glazen barak op een (nog groene) ijsbaan.Uitkijk en inkijk  onvermijdelijk.

 

Dat kan leuk worden als het gaat vriezen.

 

Binnen monomane schakers, buiten zwierende, luidruchtige deernen. Een pijnlijker confrontatie der soorten is nauwelijks denkbaar.

 

 

 

Verder sympathieke jongens daar ,ver weg in Damwoude , maar ons achttal had zaterdagmiddag het mes tussen de tanden en kende geen genade .

 

Zoals zo vaak was de situatie na een paar uur spelen niet helemaal duidelijk. Een walk-over  leek het  niet te worden. Maar alles kantelde in het 4e speeluur naar Sneek.

 

Han (4) verdedigde zich Frans en  kon na 3.Ld3 meteen in de denktank. Je gaat dan niet voor het “logische” …dxe4 , Lxe4-Pf6  want de loper vind een mooie strategische plek op f3.

 

Hij wist echter de spanning in het centrum op alerte wijze te verhogen , en kon uiteindelijk de partij helemaal naar zijn han(d) zetten toen zijn tegenstander eigen kansen overzag.

 

Jan (6)  moet je vanaf zet 3 aanpakken, anders schuift hij zonder hoesten en zuchten naar de winst, zoals vanmiddag.

 

Tjitze(2) wist zijn Pirc-verdediging dit keer strategisch goed om te buigen naar aanval, met een punt, tegen een wat passief spelende Ronald van der Veen, vorig seizoen nog een van de onzen in het tweede.

 

Chris(3)  kreeg een Siciliaanse draak te bestrijden. De Maroczy-opstelling bied daarvoor goede kansen, maar na weifelend spel leek zijn tegenstander het initiatief over te nemen. In diens tijdnood was Chris echter weer bij de les en wist in een vlot gevoerde koningsaanval  het punt te pakken.

 

Dick (5) wierp een Stonewall op, maar was een uitkijkpost vergeten. Hij zag niet hoe het verder moest. Dan maar een list verzinnen, en met een Trojaans paard  naar buiten toe. Dit werkte wonderwel, want de verborgen dreiginkjes werden de tegenstander al snel te veel.

 

Al deze punten vielen zo snel achter elkaar dat ik (7)  tegen oud-gediende Roel Hazenberg  (70 inmiddels maar  wel een rating van 2009)  remise aanbood, in de veronderstelling dat het 4-0 stond. Hij nam dit vlot aan, het was 5-0, en we konden beide een evenwichtige partij naar tevredenheid afsluiten.

 

Dat schoot lekker op,  Johnny(1) speelde kort daarop ook remise.Trompwsky, door zijn tegenstander goed opgevangen , maar verder geen groot voordeel voor een van beiden . Anne (8)  was , na een stroef middenspel, ineens ook bezig met een  slotakkoord, leidend tot mat.

 

Zo waren we om 6  uur alweer in Sneek, mede dankzij het aanvangsuur van 12  uur, met een 7-1 overwinning.

 

Ik schaf  deze winter   maar weer eens schaatsen aan. Voor je het weet speel je een (uit) bekerwedstrijd tegen Schaakwoude. De verlichting op de ijsbaan werd  zaterdagmiddag  al in orde gemaakt , zag ik. De seizoenen hebben in Damwoude nog  een natuurlijk verloop.

 

Tinus

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s