Sneek 1 niet langs Groningen 3.

 

Het heeft niet zo mogen zijn, 2 matchpunten en een flinke lading bordpunten meenemen uit het Groninger “Heerenhuis”. Tegen het laaggeklasseerde Groningen 3 bleef de teller op 4 staan na een 4-2 voorsprong. Tjitze zat in het laatste speeluur helemaal vast en wist een gelijkstaand eindspel, ondanks,of dankzij, veel tijdverbruik niet om te zetten in een halfje.

Daarmee was onze hoop gevestigd op Jan die de hele middag een enorme voorsprong op de klok had gehad. Na een zet of 10 had hij een kwartier verbruikt en zijn tegenstander een uur meer! Aan het eind van de partij besloot Jan dan ook wat meer tijd te investeren, want hij was onderweg wel een stuk kwijtgeraakt . Terwijl het publiek op de tafels stond gaf de klok  van stoïcijnse Jan  10 minuten aan en die van zijn nerveuze opponent ongeveer een halve (Niet goed te zien vanwege het gebruik van oude Garde-klokken).

 

gr3-sn1.png

 

En hier speelde Jan het dramatische Dxe5 na alle zwarte valkuilen omzeilt te hebben. Zijn commentaar vlak na afloop .Ik dacht: Zwart kan nu toch niet op f2 slaan want dan heb ik wel eeuwig schaak! 

Da1+   en mat !  volgt . De4 +   had het halfje wel gered.

Van de voorgaande partijen valt weinig spectaculairs te vertellen. Dick en Chris wisten te weinig uit de opening te halen,  en moesten genoegen nemen met een puntendeling. Han verloor voor de verandering , zijn Frans  pionoffer kon hij niet omzetten in beslissend initiatief. Integendeel, de witte stukken kwamen van alle kanten zijn lange rokade binnen. Anne  speelde een gehaaid spelletje . Een zwart  dubbelfianchetto na 4 zetten met zijn gebruikelijke uitdaging aan de tegenstander:Kom maar! Die kwam, moest terug, en zoals zo vaak vanuit dit soort  egelopstellingen stonden de zwarte stukken optimaal om het karwei af te maken. Johnny speelde een soort Catalaans gambiet, wat alleen maar nadeel opleverde, tot zijn tegenstander in de fout ging:

 

gr3-sn1-2.png  

 

Pdxe5 had het voordeel vast gehouden, maar na ..Ld4?? -Pxd4-Dxd4 was Te4 voldoende om het punt binnen te slepen .Dubbele aanval- hout heet zoiets.

 

Goed op letten jongens en meisjes in jullie partijen! Eigen partij was vooral gericht op vermijden van remise(en verlies) wat zo zijn risico heeft, maar  het is  gelukt .

   

 

Ook de concurrentie  maakte elkaar af hetgeen de statistieken ons nog steeds in de positie brengt van:  We hebben het losjes in eigen hand !  Dit is na zaterdag een illusie  want  het werkelijke succes  moet zwaar  bevochten worden.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s