Sneek 1 KAMPIOEN 3e klasse A!

Wat al een poosje in de lucht hing is het afgelopen zaterdag dan toch gebeurt! Onze schaakclub is voor het eerst in haar bestaan landelijk gepromoveerd van de derde klasse naar de tweede klasse landelijk! Een historisch succes voor onze club. Eerder is onze club al eens uitgekomen in de tweede klasse landelijk maar toen bestond derde klasse nog niet. Daarom is dit succes eentje om in te lijsten.

 

Is het allemaal aan komen waaien? Nee, uiteraard niet. De kracht zat hem in de teamspirit dit jaar.  Het zat goed tussen de oren. Ontspannen, doch strijdend voor ieder punt. En elkaars ruggen rechten na een tegenslag, neem bijvoorbeeld het geflatteerde verlies in de eerste ronde tegen Emanuel Lasker. Sneek was op papier qua gemiddelde rating de sterkste van de poule. Maar ja papier is nog geen praktijk, en het moest allemaal nog maar even gebeuren. Voor mijn eigen gevoel hadden we een goed team, en iedereen die in het eerste speelde ook daadwerkelijk in het eerste thuis hoorde. En dat gevoel werd ook zeker gedeeld door andere teamgenoten en dat bracht rust en  dus het broodnodige vertrouwen in elkaar.

(foto door Harry Gielen, klik thumbnail voor vergroting)


Een winnend team heeft ook wel eens mazzel. Alle spelers waren het wel over eens dat de winst op Philidor Leeuwarden  in de vierde ronde wel eens de cruciale rol in de competitie gespeeld zou kunnen hebben. Vooral de partij van schrijver dezes had daarin een beslissende factor. De onderstaande stelling is uit deze wedstrijd, ik was als laatste bezig en de stand was 4 – 3 voor Sneek, en nog een halfje nodig. Ik had hier wit aan bord 3 tegen Rein de Boer.

Slot van partij ging als volgt 50…,Db5? (50…,Tc7 en zwart heeft groot voordeel) 51.De3,a5 52.Tc5,Db4 53.Txb2!!,Dxb2 54.Txa5,Kb8 55.De8+,Kc7 56.De7+, Kc8 57.De8+ en remise. En de vreugde was groot bij de onzen.

Een ander belangrijk punt in de competitie was het teleurstellende gelijkspel tegen Groningen 3, waardoor concurrenten als Spassky’s en Almere en Emanuel Lasker weer dichterbij konden komen, en al dan niet de koppositie over zou nemen van Sneek. Jan had de sleutel tot de overwinning in handen. Echter liet hij zich matzetten door zijn tegenstander, die zo’n beetje de halve wedstrijd in tijdnood beleefd had.

1.De4+ (gevolgd door meerdere dameschaakjes)  zou remise veiliggesteld hebben en de overwinning voor Sneek binnen gesleept hebben. Echter Jan koos voor 1.Dxe5?? waarna 1….,Da1# de Sneekers gevoelsmatig met de 4-4 met lege handen naar huis gingen. Ware het niet dat er die ronde wel HELE gekke dingen gebeurde in die ronde: alle concurrenten lieten punten liggen!

Overall gezien, kunnen we spreken van een zeer goed gelopen seizoen, eigenlijk ging het achteraf toch best makkelijk. We waren erg te spreken over de overwinningen. Op een rijtje niet in juiste volgorde:

Het Talenten Team (Unitas 3) want wat worden die lui goed!

Zeist die niet op volle oorlogsterkte naar Sneek gekomen waren

Spassky’s, bij 4-3 bij een remiseaanbod Sybrand: “Ik speel nog even door!”

Schaakwoude, 1-7! Erg prettig zo’n overwinning na nipte nederlaag tegen Lasker.

Philidor 3,5-4,5. Mentale opsteker

Haren 2 6,5-1,5! Lekker hoor, goed voor de bordpunten

Almere 4,5-3,5. Achteraf niet eens nodig geweest om te winnen, maar wel lekker om hiermee in de eindstandnummer 2 op 3 Matchpunten gezet te hebben!

 

EindStand Klasse 3A Mp

1 Sneek          15 45

------------------------

2 Spassky's       12 39½

3 Unitas 3        12 38

4 Emanuel Lasker  11 39

5 Zeist            9 38½

6 Almere           9 35

7 Philidor 1847 2  8 35½

8 Schaakwoude      7 32½

------------------------

9 Groningen 3      5 33½

10 Haren 2         2 23½

Prachtig resultaat, overtuigend kampioen geworden. Gemiddelde ongeveer 5 bordpunten per wedstrijd is zowaar niet slecht en 15 van de 18 matchpunten binnenslepen liegt er ook niet om!

Nu dus vooruit kijken naar volgend jaar, 2de klasse. Goede reclame voor onze club! Ik neem aan dat handhaving eerst een goed doel zal zijn. Eventuele versterkingen voor het eerste team is natuurlijk nooit een overbodige luxe. Ik zeg hiermee niet dat we ons met huidig team niet zouden kunnen handhaven, maar het is natuurlijk altijd meegenomen. We zullen zien wat er op ons pad komt volgend jaar. Het zal zeker niet makkelijk worden, maar wat kan ons dat nu schelen, we zijn nu kampioen en we hebben alle recht daar lekker van te genieten!

Tot slot wil ik graag het eerste team ook bedanken voor dit resultaat en al hun inzet en ijver en gezelligheid en hun teamgeest: Johnny, Tjitze, Wytse, Han, Anne, Tinus, Dick, Wim, Douwe, Sybrand, Jan (en ikzelf?)  Goed gedaan boys!

U snapt dat we reikhalzend naar de prijsuitreiking uitkeken, om de zwaar bevochten beker in ontvangst te mogen nemen! http://www.decodirect.nl/images/beker-4-116.gifChristian

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s