tinusWat in de voorgaande 2 ronden net niet lukte, gebeurde zaterdag wel: matchpunten scoren.

Dick Stavast(6) had zich weer bij het team gevoegd, zodat we op volle oorlogssterkte waren tegen Caiïssa 2 . Hij liet meteen ook maar het eerste punt noteren middels een fris dubbelfianchetto. Zo kwamen we al vroeg op voorsprong en dat geeft de burger moed.

 

 

Anne (8) zag zich weer eens geconfronteerd met een Pirc. Hij doet dan rustige zetten en wacht de complicaties af. Die kwamen er middels enig tactisch vuurwerk waarbij Anne koelbloedig het een en ander naar zijn hand zette. Toen ook Christiaan (3) met een pion minder zijn tegenstander zag blunderen(met direct mat!) leek het wel erg zonnig. Johnny (1) en Han(2) hielden de gelederen gesloten en wisten op degelijke wijze een halfje bij te tekenen waardoor er 4 bordpunten op het scoreformulier stonden. Het eerste matchpunt was binnen!

Zat er nog een halfje in aan de resterende 3 borden?

Tjitze(4) was met Wit middels een bekende, maar gecompliceerde hoofdvariant van de Oostenrijkse aanval tegen de Pirc in het nadeel geraakt. Zijn tegenstander had de opening nog even met zijn teamgenoten bekeken op de heenweg, en had veel minder tijd nodig. De caïssaiaan was op voorhand ook wel tevreden met remise omdat er ergens in deze theoretische variantenkluwen een geforceerde zetherhaling zit die echter niet op het bord kwam. In plaats daarvan moest Tjitze een eindspel slechte loper versus sterk paard met een pion minder verdedigen wat teveel van het goede bleek.

Vervolgens hollen we naar het bord van Jan(5) Jan zit in een vormcrisis, was desondanks toch redelijk uit de opening gekomen, en in zijn eigen nonchalante stijl was hij dapper het middenspel tegemoet getreden. De slachtpartij van manschappen leidde logischerwijs tot een dame-eindspel waarbij een extra vrijboer van de tegenpartij beslissend was. Dat betekende dat ik(7) na een lange middag de kastanjes uit het vuur mocht halen. Gelukkig had ik na creatief spel (volgens mijn tegenstander, wat ik slechts kon beamen) een stuk gewonnen tegen een pion. De stelling was ook gewonnen maar vereiste de nodige nauwkeurigheid. Dit duurde teamcaptain Wytse wat lang en om het team niet in paniek om me heen te zien staan bood ik op zijn advies, als echte teamspeler, remise aan, wat berustend geaccepteerd werd. Ik hoopte stiekem nog op een weigering, zodat ik in een wilde apotheose het volle punt kon binnenslepen. Bij een jammerlijke nederlaag, niet onmogelijk, kon ik het natuurlijk ook niet helpen.

Ietwat gelaten accepteerde ik de felicitaties, terwijl de vreugde het Arbeidscentrum vulde.

Sneek doet weer mee!

Boven IJ                    - HSG 2                   4½ - 3½
Sneek                       - Caissa 2                4½ - 3½
Unitas 2                    - En Passant              2  - 6
VAS                         - MSV                     5  - 3
Groningen 2                 - SSC 1922                2½ - 5½

Klasse 2A   Mp Bp  1   2   3   4   5  6   7  8    9    10
1.  VAS         6  17  x   .   .   6   .  .   5  .    6    .
2.  En Passant  6  16  .   x   .   .   6  5   .  5    .    .
3.  Boven IJ    3  12  .   .   x   .   .  4½  .  .    3½   4
4.  SSC 1922    3  11½ 2   .   .   x   4  .   .  .    5½   .
5.  Unitas 2    3  10½ .   2   .   4   x  .   4½ .    .    .
6.  HSG 2       2  11½ .   3   3½  .   .  x   .  .    .    5
7.  MSV         2  11½ 3   .   .   .   3½ .   x  5    .    .
8.  Sneek       2  10½ .   3   .   .   .  .   3  x    .    4½
9.  Groningen 2 2  9   2   .   4½  2½  .  .   .  .    x    .
10. Caissa 2    1  10½ .   .   4   .   .  3   .  3½   .    x
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s