tinusOndanks enkele omzwervingen in het Hilversumse door een op hol geslagen Tomtom arriveerden we nog ruim op tijd in de indrukwekkende speelzaal van HSG (De burgerzaal van het stadhuis, dat geldt als een architectonisch hoogstandje uit de vorige eeuw)

Ik zag,tussen de pilaren staand, ook nog een VOC –schip ,vol kostbaarheden, voorbij varen. Nee, aan onze mentaliteit zou het vanmiddag niet liggen!

 

hsg2Door de opstelling van drie rijen van zes vrijstaande tafels op het gedeelte met vloerbedekking, kon je mooi, al schrijdend, een kijkje nemen bij zowel je kornuiten als bij de 5 grootmeesters van HSG 1: Van Wely,Stellwagen,L’ami, Spoelman en Nijboer. Je stelt je op bij bord 1 en loopt dan hoofdschuddend de rij langs. HSG heeft in noodgevallen nog een vaatje GM’s op de loonlijst staan die in voorgaande wedstrijden al mochten opdraven (o.a Smeets, Giri en Seirawan) Tegen Esgoo achtte men 5,aangevuld met wat IM´s, wel voldoende. In de ruim aanwezige wandelgangen vernam ik overigens dat de vrijgevige sponsor er na dit seizoen mee stopt,terwijl ook de gemeente de zaal niet meer gratis beschikbaar stelt, de broekriem.

Bij het welkom werden we gewaarschuwd voor het feit dat er die middag via het marmeren gangpad, een bruidspaar met gevolg 2 x zou passeren.

HSG 2 is van minder kaliber, en bestaat uit spelers die niet ingevlogen hoeven te worden. De enige titelhouder, WGM mevrouw L’ami, bleek na info van haar man, zelfs uitgevlogen; naar een toernooi in Spanje. Ik wreef hem nog even in dat dat hun tweede waarschijnlijk een matchpunt heeft gekost.

De entourage leidde dus af, niet in de laatste plaats door het vrouwelijk schoon van de catering, maar hier toch iets van een wedstrijdverslag:

Anne(8) was geloof ik weer als eerste klaar. De zwarte paarden kwamen wel erg dreigend binnen. Dat was een mooi begin, aangevuld met een verwoestende Zwarte Leeuw, of was het toch een Philidor? van Dick(6) Nog 2 halfjes erbij van Chris en Johnny, interessant maar zonder spektakel. Er hing een verrassing in de lucht, gezien het ratinggemiddelde van beide teams. Teamcaptain Wytse was om logistieke redenen niet meegegaan maar had ons bij het vertrek zijn droom van de nacht ervoor meegegeven: Het zou 4-4 worden.

Intussen kloste het het bruidspaar met aanhang inderdaad een paar keer langs over het marmer; een schitterende confrontatie tussen leegte en volheid (of is het allemaal leeg).De bruid glimlachte vriendelijk de schaakwereld in, gekleed in een smaakvol ontwerp, en ook haar nieuwbakken man keek op de terugweg met vastberaden blik onze kant op.

Dan de partij van de dag. Van een gunstige stelling was ik een verloren stelling terecht gekomen. 7 zetten in 2 minuten voor beide. Mijn tegenstander geeft pardoes de dekking op van een beslissend invalsveld van mijn dame .We vluggeren door tot na de 40e zet maar het kwaad is geschied. Na inleidend gekreun staat hij op en doet een perfecte imitatie van een zichzelf straffende John Cleese als Basil in Fawlty Towers, compleet met vuistslagen op de knie. Hij holt door de zaal en mijn verwachting was dat hij zijn hoofd tot bloedens toe op het geduldige marmer zou stukslaan. Niet ongebruikelijk bij verliezende schakers.

Iedereen vraagt zich een moment af wat er aan de hand is. maar schakers laten zich niet snel verontrusten. Bruiloft, zelfmoord het kan in één moeite door. SSSST…..even wegwezen met die hartaanval , ik zit net Lxh7 door te rekenen.

Hij verlaat al jammerend de zaal en er rest mij niets anders dan naar een dokter te vragen bij de wedstrijdleider . Tegelijkertijd werken we de notatie bij . Dan komt onze vriend terug, schuift aan, en zegt: “Sorry ik moest even naar de WC” . Na nog een paar zetten geeft hij op en op mijn toch wat aarzelende vraag of hij de partij nog wil bekijken volgt een opgewekt:”Natuurlijk, wil je wat drinken ?”

1-4 met Jan (5) ,Han (2) en Tjitze (4) nog bezig. Han speelde moedig een Benoni,

kreeg echter toch op de gebruikelijke wijze via het centrum op zijn donder. Jan verloor zijn concentratie door een tegenstander die veel tijd verbruikte in de opening. Sloeg in die fase uit ergernis a tempo terug bij een afruil en stond strategisch verloren. Het is wel 2e klasse Jan, kop erbij. 3-4. Tjitze had met zwart een kwaliteit veroverd tegen een pion in een reguliere koningsindiër. Materiaal is echter ondergeschikt aan activiteit en hoewel we nog lang hoopten op een remise ging hij fraai mat midden op het bord. 4-4 en op naar de Chinees. Dezelfde Tomtom geraadpleegd en” de Blauwe Lotus “ leek ons Chinees genoeg. Onderweg kreeg ik mijn twijfels en zag ons al in een massagesalon of een coffeeshop belanden. Op bestemming bereikt was inderdaad geen blauwe lotus , maar een kroeg.

Daarna werden krachtige Chinese termen gevolgd met als resultaat een wokrestaurant . Dat voldeed prima .

Sneek 1 gaat dit historische jaar met voldoening afsluiten en het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s