De laatste twee jaren verloor Sneek 1 in de eerste ronde van de KNSB Competitie.

De aftrap van de competitie dit jaar was in Buitenpost tegen DTK. Vorig jaar verloor Sneek nog fors met 6-2 tegen dit niet te onderschatten team.

Sneek moest ook nog met twee invallers beginnen. Johnny en Dick, spelers van de eerste 4 borden, waren verhinderd. De voortekenen waren dus niet gunstig.

Gelukkig hebben voortekenen geen enkele waarde. Er worden gewoon 8 potjes schaak gespeeld waarin iedereen probeert te winnen.

Voordat de wedstrijd kon beginnen, moest eerst weer het traditionele ophogen van de tafel plaatsvinden. Het is altijd weer een verrassing welk materiaal er als verhoger wordt gebruikt. Meestal zijn dat doosjes waar de stukken in ziten, maar ook bierviltjes, omgekeerde soepkommen en telefoonboeken hebben al eens hun nut bewezen.

Dit keer een primeur. We speelden in een kerkgebouw en de tafel kon opgehoogd worden met onverwoestbare liedbundels. Dit lokte een raar gesprek uit. Over het ultrakorte psalm 117 tot het 66-couplet tellende Psalm 119. Anne wist te vertellen dat dit er ooit 88 waren geweest!

Aan bord zes en zeven de twee invallers, Jouke en ondergetekende. Ik had goed zicht op Jouke en die won al heel snel een pion met een uitstekende stelling. Dat komt wel goed dacht ik, terwijl ikzelf in een redelijk saaie stelling terecht kwam. Plotseling gaf mijn opponent een stuk weg en een paar zetten later bleek dat ik ook een stuk gedwongen verloor…….Hadden we beide niet gezien, maar ik hield er een belangrijke pion aan over wat voldoende was voor een eenvoudige winst.

Iets later had ook Jouke het punt op zak, 2-0 voor Sneek. Twee keer psalm 117.

Dat zag er goed uit. Op bord 8 zat Anne, die het vooraf nog over ‘Even als een moede hinde’ (ps. 42) had gehad. Anne ruilde een hinde/paard en pion tegen een vaste burcht . Maar weinigen hadden nog hoop op een goede afloop. Anne, hoewel hart onrustig - vol van zorgen, liet zich niet ontmoedigen. Een halfje werd zijn deel.

Christiaan aan bord 1. Na een merkwaardige opening (Pc3 en Pd1) die overigens gewoon in de theorieboeken staat was hij de volgende die een punt binnenhaalde. Chris is in uitstekende vorm op dit moment en (nog) niet te stuiten.

Tinus, bord 5. Normaal gesproken een gevalletje psalm 119, haalde de overwinning definitief binnen. 4½ - ½.

Dat lijkt een walkover, en spanning is er nooit geweest. Toch bleef het daarbij. Het werd uiteindelijk een nipte 4½-3½ overwinning.

Han moest opgeven, hoe en waarom weet ik niet.

Toen ik wegging waren alleen Tjitze en Jan nog bezig. Tjitze had weer een wilde partij. Kwaliteitswinst, maar ook een levensgevaarlijke diagonaal a1-h8 op zijn koningsstelling. Uiteindelijk werd het een nul, net als bij Jan, die -Jan kennende- hoogstwaarschijnlijk tot de laatste regel van psalm 119 heeft gevochten.

[verslag DTK hier]

3 wedstrijden in klasse 3a eindigden in 4½-3½. We kunnen dus veel spanning verwachten dit seizoen.

Uitslagen klasse 3a

Assen                  - ESG Dr. Max Euwe 4    4½ - 3½
Oosten-Toren           - Spassky's              4 - 4
Denk en Zet            - SISSA 2                3 - 5
Groninger Combinatie 4 - Philidor 1847 3       4½ - 3½
De Twee Kastelen       - Sneek                 3½ - 4½

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s