Als kind woonde ik in de Suffridusstraat in de Noorderhoek in Sneek. Suffridus, een 16e eeuwse Fries hoogleraar oude talen en beroemd geschiedschrijver van de Friese geschiedenis, is de naamgever van deze lange straat in die typische 60-er jaren nieuwbouwwijk. Het kwam regelmatig voor dat ik, samen met mijn jongere broer, een bezoek aflegde aan een bevriende familie die woonde aan de Korte Vreugde, een straat parallel aan het spoor Leeuwarden-Sneek en eindigend bij de algemene begraafplaats van Sneek. Als kind dacht je daarbij niet na, het was gewoon een straat met die gekke naam die je via de lange Napjusstraat in een krap half uurtje kon belopen.

 

Zaterdag 13 december 2014 begreep ik pas de ware betekenis van deze naam. Immers, hoe groot was de euforie, de vreugde die het vlaggenschip kende na de overwinning op concurrent Sissa?

Teamcoach en psycholoog Wytse waarschuwde al: “kop er bij!” en “doe nou geen gekke dingen” en andere goedbedoelde suggesties. Het was tegen dovemans oren gezegd.

Natuurlijk, er was geen sprake van onderschatting en natuurlijk, we zouden ons van onze beste kant laten zien…

Het 4e team van de Groninger Combinatie was keurig op tijd wat overigens een Sneker speler zich er niet van weerhield om ruim 10 minuten te laat te arriveren…

Enfin, de kop er bij en los gingen de partijen. Het eerste punt voor Sneek werd gescoord door 1e bord speler Johnny die een vervelende Engelse opening toch wist te pareren. Al rap gevolgd door Dick aan bord 6 die een matige opening wist om te zetten in winst. Het derde punt werd gescoord door Tjitze en dat had toch echt een enorm licht moeten doen laten branden: Sneek 1 wint als Tjitze verliest, tenminste zo gaat de legende…

Maar een rondje langs de overige borden lieten die lamp nog niet branden. Alleen ondergetekende liet aan bord 8 een koningsgambiet helemaal uit de hand lopen. Egbert Huizinga bleef kalm onder het schaakgeweld en Anne zag die pion niet meer terug: 1-3.

Wytse werd al zenuwachtig en zag zijn profetie al uitkomen: het zal toch niet? Sneek had natuurlijk haar jeugdige troeven nog in de hand, maar al gauw bracht Jouke een betere stelling naar de haaien en toen Christian aan bord 4 ook nog eens met nota bene een kwaliteit voor, een pionnenovermacht over zich heen kreeg, stond de score gelijk: 3-3.

Bleven nog twee troeven over: Jan aan bord 5 stond ietsje pietsje minder, maar allemaal binnen de remise marge, maar laatste jeugdtroef Selwin aan bord 7 hield een verlate sinterklaasavond: hij smeet met stukken met mat als beoogde hoogste prijs. Maar Govert had daar geen oren naar en bleef koel: toen Selwin was uitgeraasd stond Govert’s koning weliswaar helemaal naakt, maar had voldoende bescherming van het vele materiaal wat Selwin zo kwistig rondstrooide: 3-4.

Jan moest als laatste winnen, maar dat was een mission impossible: remise was het hoogst haalbare en toen Jan ook nog eens een eenvoudig stukverlies over het hoofd zag, was Wytse’s nachtmerrie compleet: 3-5.

Gepaste vreugde bij de Groningers, die al vooruit keken naar de wedstrijd tegen Sissa. Nadat de barcommissie de overwinnaars de weg hadden gewezen naar DE chinees “Imperial China” aan het Grootzand, maakten de die-hards zich op voor een galgenmaal bij diezelfde chinees.

Wij ontmoetten de victorianen bij de chinees terwijl zij al hun combinatiegerechten hadden besteld. Een toepasselijke naam: combinatiegerecht voor die club uit Groningen.

Terwijl zij luidkeels de partijen analyseerden en wij in passende stilte dit galgenmaal verorberden, kon mij een gedachte maar niet loslaten: die overwinning op Sissa was maar van korte vreugde…

De stand, met 5 teams met 6 matchpunten!!

   Klasse 3A              Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. SISSA 2                6 22 x . . 4½ 3½ . 6 . . 8
2. Spassky's              6 20 . x . 3 . . 6½ 5 5½ .
3. Groninger Combinatie 4 6 19½ . . x 3½ 5 . . . 5½ 5½
4. Emanuel Lasker         6 18 3½ 5 4½ x . . . . 5 .
5. Sneek 1                6 17 4½ . 3 . x 5 . 4½ . .
6. Philidor 1847 2        3 17 . . . . 3 x 3 4 . 7
7. De Twee Kastelen       3 12½ 2 1½ . . . 5 x 4 . .
8. HSP/Veendam            2 14½ . 3 . . 3½ 4 4 x . .
9. SG Max Euwe 4          1 12 . 2½ 2½ 3 . . . . x 4
10. HSC-Stork             1 7½ 0 . 2½ . . 1 . . 4 x

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s