Het was een zonnige dag die tweede zaterdag in oktober. Het vlaggenschip van Sneek moest naar het noorden afreizen om in de tweede ronde de strijd aan te gaan met DTK. De laatste uitwedstrijd tegen dit taaie team werd een flagrante nederlaag waarbij Sneek alleen wist te scoren aan bord 1 en 8. Een harde nederlaag van 6-2 welke nog lang nagalmde in de bestuurskamer…

Met deze les in het achterhoofd toog dus het eerste team naar Buitenpost. Voor de jeugd was dit de eerste keer dat deze buitenpost werd aangedaan en zij begrepen nu waar de naam vandaan komt die dit overigens lieflijk dorpje draagt.

Even over enen trapte de wedstrijdleider af en onze non-playing captain Wytse Wiersma kon zich aan zijn cryptgram uit de Volkskrant wagen.

Na ruim een uur spelen liep ondergetekende samen met de teamcaptain langs de borden en we moesten constateren dat er niet echt overtuigend werd gespeeld. Er stond nog niemand echt verloren, maar ook niet overtuigend beter. We moesten het maar even wat tijd gunnen.

Ook na drieën nam een loopje langs de borden de zorgen niet weg: Christian aan bord 4 was niet in goede doen en Tjitze aan bord 2 had blijkbaar te veel last van zijn schouder en kon niet in zijn favoriete spel komen. Aan de lagere borden waar Sneek te doen gebruikelijk de meeste punten hoort te scoren liep het ook niet echt. Anne aan bord 8 kwam in een gesloten Siciliaan terecht en kon wits stelling maar niet breken. Jan (bord 5) en Dick (bord 6) hadden ook niet het beste van het spel en langzaam bekroop ons het gevoel dat we het hier wel eens zeer moeilijk zouden krijgen.

Het team van DTK drukte door en algauw moest Christian opgeven: een stuk achter met te weinig compensatie. Vlot daar achteraan volgde Tjitze die gewoon geen spel kreeg en zijn tegenstander liet hem geen kans: 2-0. Aan bord 1 speelde Johnny een gedegen partij maar hij moest, naar eigen zeggen, het hoofd toch buigen tegen een beter spelende tegenstander: 3-0.

Het vlaggenschip van Sneek stevende af op een ijsberg met de naam DTK! Captain Wytse begon al zenuwachtig zijn cryptogram in te vullen met kruisjes en rondjes. En toen in eens, zo maar uit het niets, kraaide de haan onverwacht victorie: Dick kreeg het punt cadeau! 3-1 en blijkbaar trok Jan zich daaraan op aan bord 5 en wist een gelijke stelling om te buigen naar winst 3-2.

Selwin Keuning had aan bord 7 eigenlijk wat aan lopen klooien, maar zijn tegenstander maakte daar onvoldoende gebruik van. In de tijdnoodfase liet Selwin zijn kracht zien en wist de juiste zetten te doen terwijl zijn tegenstander het langzaam uit handen liet glippen… 3-3!

Ondertussen had Jouke aan bord 3 het moeilijk tegen Bruno Jelic. In een middenspel met het paardenpaar tegen het loperpaar van Bruno kon het wel eens lastig worden om een half punt te scoren. Terwijl Jouke houden en keren had, kreeg Anne aan bord 8 eindelijk waar hij op hoopte: een tegenstander die uit zijn schulp kwam en de pionnen naar voren schoof. Een verkeerde afwikkeling bracht Anne een pion en later twee pionnen voorsprong en hij zou deze weelde niet meer weggeven: 3-4! De ijsberg DTK dreigde rakelings gepasseerd te worden…

Onder grote belangstelling werd de partij van Jouke aanschouwd en de omstanders zagen dat hij het hoofd koel hield. Hij wist Bruno de partij te laten afwikkelen tot een theoretische remise wat toch best wel lastig was! 3,5 – 4,5 werd de eindstand en de felicitaties aan het adres van Jouke maakten een einde aan de hartkloppingen die onze teamcaptain moest verduren.

Uitgelaten en tevreden toogden de Snekers naar een chinees etablissement in Kollum alwaar de ontsnapping aan de ijsberg die de naam DTK draagt, nog uitvoerig werd geanalyseerd.

Later op de avond bleek dat de naaste concurrentie punten had verspeeld en daarmee ligt het kampioenschap nog volledig in eigen hand. We gaan er voor!

 
   De Twee Kastelen      1950 - Sneek                  2006 3½ - 4½
1. Jeroen Weggen         2145 - Johnny Fluit           2049 1 - 0
2. Albert Jan Hummel     1988 - Tjitze Schram          1990 1 - 0
3. Bruno Jelic           1971 - Jouke Bakker           1946 ½ - ½
4. Joost van Dam         1969 - Christian Kuitert      2032 1 - 0
5. Pieter Bronsema       1902 - Jan Lootsma            1935 0 - 1
6. Johan Adema           1913 - Dick Stavast           2109 0 - 1
7. Wouter van de Griendt 1865 - Selwin Keuning         1983 0 - 1
8. Bas van der Zwaag     1850 - Anne Kloosterman       2002 0 - 1
 
Stand
   Klasse 3A              Mp Bp 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Schaakwoude             4 9½ x . . . 4½ . . 5 . .
2. HSP/Veendam             4 9½ . x . . . . 4½ . 5 .
3. Almelo                  3 9½ . . x 4 . . . . 5½ .
4. Sneek                   3 8½ . . 4 x . . . 4½ . .
5. Spassky's               2 9½ 3½ . . . x . . . . 6
6. Philidor 1847 2         2 8½ . . . . . x 3½ . . 5
7. ZSG                     2 8 . 3½ . . . 4½ x . . .
8. De Twee Kastelen        0 6½ 3 . . 3½ . . . x . .
9. Haren & Oostermoer      0 5½ . 3 2½ . . . . . x .
10. Denk en Zet/O&O Kampen 0 5 . . . . 2 3 . . . x
 
Philidor 1847 2               - Denk en Zet/O&O Kampen   5 - 3
HSP/Veendam                   - ZSG                     4½ - 3½
Almelo                        - Haren & Oostermoer      5½ - 2½
De Twee Kastelen              - Sneek                   3½ - 4½
Spassky's                     - Schaakwoude             3½ - 4½