Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019

Recent Toegevoegd

 • Bestuur
  09-06-2021
    Schaakvrienden, afgelopen dinsdag 8 juni hebben we een mooie avond gehad.   Mededelingen van de voorzitter, financiële uiteenzetting van de penningmeester en het nodige vraag en...
 • Bestuur
  31-05-2021
    Beste schaakvrienden, zoals eerder gemeld willen we vóór de zomervakantie bij elkaar komen in onze vertrouwde locatie.   Deze vergadering zal een informeel karakter hebben en zal...
 • Bestuur
  17-05-2021
   Beste schaakvrienden,   dat het schaakseizoen 2020-2021 als verloren mag worden beschouwd zal wel duidelijk zijn.   Maar in september hopen we weer volop los te kunnen gaan....
 • Onlineschaak
  14-05-2021
  Voor het eerst sinds lange tijd begin ik mijn verslagen niet met een bijna smekende uitnodiging aan iedereen om mee te doen. De reden hiervoor was al bekend. De teambattle van afgelopen zondag was,...
 • Onlineschaak
  06-05-2021
  Aanstaande zondag is de laatste teambattle! Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is...
 • More news...

Bezoekers

Today 33

Yesterday 132

Week 165

Month 2120

All 160119

Currently are 6 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

“They took our precious from us” Fameuze woorden van Gollem ook wel bekend onder zijn echte naam Smeagol uit de trilogie The lord of the Rings van J.R.R. Tolkien.

Verscheurd door het verlies van DE ring, verteerd door de kracht die daar van uit ging, was Gollem meer dan 60 jaar op zoek naar zijn “precious”.

Dat gevoel bekroop het eerste achttal van Sneek toen zij huiswaarts keerden na het gelijk spel tegen Schaakwoude. Gelijk spel tegen de koploper, daar zou menig team voor tekenen, maar Sneek I niet: met slechts één punt achterstand ging het eerste noordwaarts om de koppositie ongedeeld te veroveren.

De reis er naar toe had al een voorbode kunnen zijn. De niet aflatende investeringsdrang van de Provincie Fryslân in het wegennet rondom Bergum en Sumar bracht de TomTom van de chauffeur hopeloos in de war. Ondanks aanwijzingen van Joe Hania, moesten er toch heel wat extra kilometers worden gereden. De terugweg moest dan maar via Leeuwarden gaan…

In het clublokaal van de plaatselijke ijsvereniging werden de partijen gespeeld en zo rond drieën wist Dick Stavast een betere stelling om te buigen naar een verloren stand: 1-0.

Niets aan de hand, door fijngeknepen ogen kijkend naar de rest zou er nog zeker winst in zitten. Al gauw trok Dirk Sieds de stand recht: 1-1. Han was goed bezig, althans volgens de theorie. Een volgens hem scherpe variant wist hij keurig naar de verwachtte score te brengen: 1½ - 1½ . Anne had daarentegen zich gemanoeuvreerd naar een gewonnen eindspel, maar een onnauwkeurigheid bracht Wietse de Jong de vrijheid voor zijn paard die naar adem snakte en vervolgens dood en verderf stond te zaaien. In tijdnood gaf Wietse, toch remise, hoewel verdere analyse winst voor hem voorspelde..: 2-2. Al rap daarna schoof Jan ook een gelijkspel op het bord en toen stond het rond vier uur 2½ - 2½.

Met Selwin, Jouke en Christian nog achter de stukken had plaatsvervangend teamcaptain Anne er nog alle vertrouwen in: Selwin stond overwegend en wellicht gewonnen, Jouke had met ongelijke lopers remise in zicht en Christian had met een vrijpion, maar wel de dames nog op het bord, minimaal remise.

Selwin trok het koord nog verder aan en de tegenstander gaf met een verlamde stelling op: 2½ -3½.

We roken de winst! Jouke kon met deze wetenschap afwikkelen naar remise en daartoe werd dan ook zonder flauwekul besloten: 3 – 4.

Christian overlegde met de teamcaptain: remise geven? Maar Christian stond zoveel beter en volgens hem kon hij het niet verliezen, remise was het toch sowieso. “Dan biedt je toch remise aan?” was het advies van de captain. Nee, dit punt zou Christian wel binnen harken en een extra half bordpunt kon zeker geen kwaad.

Met een vrijpion op de zesde rij en een koning die vrij veilig stond, beschermd door de dame, zag Christian verschillende opties om het punt te scoren en daarmee de winst veilig te stellen. Dat er ook een optie was die volgens Stockfish (een schaakprogramma) Christians stelling van plus 3,5 naar minus 38 kon brengen, kwam niet in Christian op. Een zet of drie vier vooruitdenkend zette Christian zijn dame op a6 daarmee wits dame dwingend te vertrekken naar b8. Want, zo was Christians idee: afruil van dames verliest direct. Maar afruil op a6 wint voor wit i.p.v. verlies, want hierdoor kon de pion op c5 van wit ongehinderd doorlopen: de pion op b7 sloeg op a6 terug.

Ongeloof, wanhoop, woede, totale verbijstering. Een geluidloze schreeuw scheurde door de schaakziel van Chris. Hoe? Wat?! Hé?!

De Schaakwouder spelers konden hun geluk niet op en probeerden dat ingetogen te vieren. Welgemeende schouderklopjes uitdelend aan Chris die, ineen gezakt met ogen die Gollem niet zouden misstaan, voor zich uit zat te staren, keken de Snekers elkaar verongelijkt aan: Gelijk spel, 4-4! We zijn bestolen! Onze verdiende overwinning, weg, gegapt, gejat, gesnaaid voor onze ogen!

They took it from us! My precious!

Woede ontvlamde in de ogen van de Snekers, duistere gedachten die ik hier liever maar niet zal opschrijven flitsen door ieders hoofd, maar die zwakten gelukkig al snel af en werden vervangen door het besef dat Schaakwoude weliswaar een punt had gestolen van Sneek, maar Sneek had het ook op een presenteerblaadje aangeboden. Een gestolen punt blijft een punt en dat zal niet meer terug te lezen zijn in de stand. Schaken is oneerlijk, onrechtvaardig, hard.

Chris had door dit harde gelag zijn eetlust verloren. Aangezien de reis toch minstens een uur zou duren (zelfs over Leeuwarden) zou dat wel weer goed komen.

Tijdens de Chinese maaltijd werd duidelijk dat het kampioenschap nog niet verloren is. Alle kans en met die gedachte gaan we toch vrolijk de Kerst tegemoet.

 

(zie ook het verslag van Scjaakwoude:  http://schaakwoude.nl/node/4267)

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

zoek