Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020 14:02
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020 16:27
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020 11:58
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020 10:52
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019 12:02
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019 09:01
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019 10:14
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018 09:46
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018 14:51
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018 20:43
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018 12:35
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018 12:13

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 32

Yesterday 32

Week 97

Month 314

All 122533

Currently are 5 guests and no members online

“They took our precious from us” Fameuze woorden van Gollem ook wel bekend onder zijn echte naam Smeagol uit de trilogie The lord of the Rings van J.R.R. Tolkien.

Verscheurd door het verlies van DE ring, verteerd door de kracht die daar van uit ging, was Gollem meer dan 60 jaar op zoek naar zijn “precious”.

Dat gevoel bekroop het eerste achttal van Sneek toen zij huiswaarts keerden na het gelijk spel tegen Schaakwoude. Gelijk spel tegen de koploper, daar zou menig team voor tekenen, maar Sneek I niet: met slechts één punt achterstand ging het eerste noordwaarts om de koppositie ongedeeld te veroveren.

De reis er naar toe had al een voorbode kunnen zijn. De niet aflatende investeringsdrang van de Provincie Fryslân in het wegennet rondom Bergum en Sumar bracht de TomTom van de chauffeur hopeloos in de war. Ondanks aanwijzingen van Joe Hania, moesten er toch heel wat extra kilometers worden gereden. De terugweg moest dan maar via Leeuwarden gaan…

In het clublokaal van de plaatselijke ijsvereniging werden de partijen gespeeld en zo rond drieën wist Dick Stavast een betere stelling om te buigen naar een verloren stand: 1-0.

Niets aan de hand, door fijngeknepen ogen kijkend naar de rest zou er nog zeker winst in zitten. Al gauw trok Dirk Sieds de stand recht: 1-1. Han was goed bezig, althans volgens de theorie. Een volgens hem scherpe variant wist hij keurig naar de verwachtte score te brengen: 1½ - 1½ . Anne had daarentegen zich gemanoeuvreerd naar een gewonnen eindspel, maar een onnauwkeurigheid bracht Wietse de Jong de vrijheid voor zijn paard die naar adem snakte en vervolgens dood en verderf stond te zaaien. In tijdnood gaf Wietse, toch remise, hoewel verdere analyse winst voor hem voorspelde..: 2-2. Al rap daarna schoof Jan ook een gelijkspel op het bord en toen stond het rond vier uur 2½ - 2½.

Met Selwin, Jouke en Christian nog achter de stukken had plaatsvervangend teamcaptain Anne er nog alle vertrouwen in: Selwin stond overwegend en wellicht gewonnen, Jouke had met ongelijke lopers remise in zicht en Christian had met een vrijpion, maar wel de dames nog op het bord, minimaal remise.

Selwin trok het koord nog verder aan en de tegenstander gaf met een verlamde stelling op: 2½ -3½.

We roken de winst! Jouke kon met deze wetenschap afwikkelen naar remise en daartoe werd dan ook zonder flauwekul besloten: 3 – 4.

Christian overlegde met de teamcaptain: remise geven? Maar Christian stond zoveel beter en volgens hem kon hij het niet verliezen, remise was het toch sowieso. “Dan biedt je toch remise aan?” was het advies van de captain. Nee, dit punt zou Christian wel binnen harken en een extra half bordpunt kon zeker geen kwaad.

Met een vrijpion op de zesde rij en een koning die vrij veilig stond, beschermd door de dame, zag Christian verschillende opties om het punt te scoren en daarmee de winst veilig te stellen. Dat er ook een optie was die volgens Stockfish (een schaakprogramma) Christians stelling van plus 3,5 naar minus 38 kon brengen, kwam niet in Christian op. Een zet of drie vier vooruitdenkend zette Christian zijn dame op a6 daarmee wits dame dwingend te vertrekken naar b8. Want, zo was Christians idee: afruil van dames verliest direct. Maar afruil op a6 wint voor wit i.p.v. verlies, want hierdoor kon de pion op c5 van wit ongehinderd doorlopen: de pion op b7 sloeg op a6 terug.

Ongeloof, wanhoop, woede, totale verbijstering. Een geluidloze schreeuw scheurde door de schaakziel van Chris. Hoe? Wat?! Hé?!

De Schaakwouder spelers konden hun geluk niet op en probeerden dat ingetogen te vieren. Welgemeende schouderklopjes uitdelend aan Chris die, ineen gezakt met ogen die Gollem niet zouden misstaan, voor zich uit zat te staren, keken de Snekers elkaar verongelijkt aan: Gelijk spel, 4-4! We zijn bestolen! Onze verdiende overwinning, weg, gegapt, gejat, gesnaaid voor onze ogen!

They took it from us! My precious!

Woede ontvlamde in de ogen van de Snekers, duistere gedachten die ik hier liever maar niet zal opschrijven flitsen door ieders hoofd, maar die zwakten gelukkig al snel af en werden vervangen door het besef dat Schaakwoude weliswaar een punt had gestolen van Sneek, maar Sneek had het ook op een presenteerblaadje aangeboden. Een gestolen punt blijft een punt en dat zal niet meer terug te lezen zijn in de stand. Schaken is oneerlijk, onrechtvaardig, hard.

Chris had door dit harde gelag zijn eetlust verloren. Aangezien de reis toch minstens een uur zou duren (zelfs over Leeuwarden) zou dat wel weer goed komen.

Tijdens de Chinese maaltijd werd duidelijk dat het kampioenschap nog niet verloren is. Alle kans en met die gedachte gaan we toch vrolijk de Kerst tegemoet.

 

(zie ook het verslag van Scjaakwoude:  http://schaakwoude.nl/node/4267)

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek