De laatste wedstrijd in de 3e klasse A van de KNSB werd afgelopen zaterdag gespeeld. Zowel voor Sneek als voor de tegenstander in Hoogezand (HSP/Veendam) stond niet veel meer op het spel. De kans op de titel had Sneek vorige wedstrijd tegen Philidor al verprutst en HSP/Veendam was al veilig voor het degradatie spookschip met negen wedstrijd punten.

Onbevangen dus getogen naar het iets hogere noorden achter Groningen: Hoogezand.

Non-playing teamcaptian Wytse was deze keer niet aanwezig en aan plaatsvervanger Anne de schone taak een fraaie opstelling te verzinnen. Nu was al bekend dat 1e bord speler Johnny weer ergens in Engeland was verdwaald, maar vervanging was ruim voor handen.

Han, die al vijf keer voor Johnny was ingevallen, kon helaas niet en ook Dirk Sieds moest een andere prioriteit voorrang geven. Gelukkig heeft Sneek een aardige 2e selectie op het tweede dek opgeleid: de jeugd, die onder vaardige handen van Joe Hania en Wytse Wiersma wordt omgevormd tot op de schaaktanden bewapende matrozen op de 64 velden. Eerste klas matroos Floyd werd bereid gevonden in te vallen voor Tjitze die nogal laat zijn absentie aankondigde.

De vervanger voor Johnny werd uiteindelijk Wim, die wel vaker succesvol voor het eerste was ingevallen. In naam toog zoals gezegd het eerste gezamenlijk dus naar het noorden. Geografisch zag het er wel wat anders uit: Anne, Christian en Selwin vertrokken vanuit Sneek, Jan uit Menaldum, Dick uit Steenwijk, Wim uit Leeuwarden, Jouke uit Groningen en Floyd werd opgepikt uit Beetsterzwaag. Enfin, even voor enen was iedereen gearriveerd in het zonnige maar frisse Hoogezand.

In een gemoedelijke sfeer ontwikkelden de partijen zich rustig. Aan bord 7 liet Wim een fraaie Sneker variant verschijnen waar de tegenstander eerst geen raad mee wist. Jouke aan bord 2 had eenvoudig spel, net als Floyd aan bord 8. Aan de borden waar “het verdiend” moest worden (bord 3 – 6) leek voor alsnog niet veel aan de hand. Aan bord 1 had Anne, je bent clubkampioen of niet!, een Weense opening op het bord gekwakt en had wat spel.

Het zal ergens na drieën zijn geweest dat er plots 0-1 werd gescoord: Jouke had de buit binnen geroeid met een tactische manoeuvre rondom de pion op e4. Een veel belovende start. Floyd meldde zich al ras bij de captain om te vragen of hij remise mocht aanbieden omdat er niet veel eer viel te halen in zijn spel en dat mocht: het stond er allemaal niet slecht voor: Wim stond overwegend en de rest? Nou ja, best wel okidoki.

Het zware weer kwam plots opzetten en het begon nullen te regenen: eerst Dick aan bord 4, die zat volgens eigen zeggen gewoon te knoeien: 1-1. Daarna kwam de matroos op bord 3 aanzetten: Christian had, zoals geloof ik het hele seizoen het geval is, een fantastische partij opgezet, zich naar een gewonnen spel gemanoeuvreerd om het vervolgens grootmeesterlijk weg te griemen: 1-2. Jan Lootsma had aan bord 5 ook niet meer dan remise in zicht en moest daarin berusten: 2½ -1½. Aan bord 7 had Wim o zo fraai die Sneker variant gespeeld en een gewonnen stelling was in handbereik. Spoken, plotselinge windvlagen, ondiepten, kliffen, ik weet het niet wat Wim’s sloepje deed zinken maar het eindspel was kansloos en dat werd het ook: 3½-1½.

Aan bord 6 zat Selwin die al dekzwabberend iets probeerde te maken van zijn spel. Schrijver dezes mocht geen getuige zijn van de winst, dus het hoe moet ik de lezer helaas onthouden: 3½-2½.

Floyd had aan bord 8 intussen zijn fel begeerde remise binnen: een prima prestatie voor deze topscoorder van het tweede team! 4-3. Restte bord 1 nog: Anne had jammerlijk zijn enige kans om door te breken zelf weggegeven in het vroege middenspel en wikkelde af naar een L tegen P eindspel. Anne kon met wit, zonder foute zetten van zwart, niet meer winnen en bood dus remise aan. De zwarte speler weigerde dit want hij zag kansen. Natuurlijk zijn goed recht en Anne bleef rustig de juiste zetjes doen. Toen de zwart speler na een zet of 14 het tweede remise aanbod afsloeg, rechtte de voorzitter van SC Sneek de rug en stuurde aan op drie maal dezelfde stelling. Deze werd op de 60e zet ingezet en toen zwart voor de derde maal dezelfde stelling creëerde op de 66e zet claimde Anne remise. Verschrikt keek de zwartspeler op: “maar we hebben toch geen zetherhaling?” sputterde deze. “Nee, dat klopt”, zei de voorzitters van SC Sneek , “er is sprake van driemaal dezelfde stelling en dus claim ik remise”. Nou, daar had mijn tegenstander nog nooit van gehoord. De wedstrijdleider kwam er snel bij, de klok was al stilgezet, en hoorde de remiseclaim aan. “Ja”, zei hij, “als je het kan aantonen dan verklaar ik deze partij remise”. Nu had de voorzitter zijn administratie keurig op orde, dus dat aantonen was snel klaar: eindstand 4½-3½.

Het Sneker vlaggenschip liep dus weer averij op. Een heel vreemd, zeg maar gerust: maf, gelopen competitie, leverde een verrassende kampioen op: Philidor II. Deze piraten uit Leeuwarden mogen het volgend seizoen proberen in de 2e klasse KNSB. Gefeliciteerd mannen!

Ondanks de emotionele schade togen de matrozen van het 1e team toch opgewekt en hongerig naar de plaatselijke chinees. Volgens een speler van HSP/Veendam lopend te bereiken in slechts 5 minuten, maar ervaring van vorig jaar leerde ons dat de auto pakken een betere optie was.

Een uitstekende maaltijd werd genoten en gezellig napratend sloten we dit seizoen af. Vooruit kijkend naar het nieuwe seizoen constateerden de spelers al dat enkele spelers niet meer terug komen: Floyd zal zijn talenten wijden in Delft aan Ruimte- en Luchtvaarttechnologie en Johnny zit meestal in Engeland en daarmee niet goed beschikbaar. We gaan het zien: talenten en gedrevenheid zat om volgend jaar weer voor de titel te gaan. We’ll be back!

T HSP/Veendam 1912 Sneek 1937
1. Peter Riksten 2048 Anne Kloosterman 1979 ½ ½
2. Lucien Jerphanion 1803 Jouke Bakker 1976 0 1
3. Johanan Havinga 2009 Christian Kuitert 1947 1 0
4. Wiebe Wielenga 1938 Dick Stavast 2046 1 0
5. Jan Lulof 1880 Jan Lootsma 1969 ½ ½
6. Rienk Hoogeveen 1911 Selwin Keuning 1924 0 1
7. Bernard Bontjer 1865 Wim Ykema 1873 1 0
8. Thale Hadderingh 1844 Floyd Franken 1785 ½ ½

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s