Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020 14:02
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020 16:27
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020 11:58
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020 10:52
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019 12:02
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019 09:01
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019 10:14
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018 09:46
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018 14:51
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018 20:43
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018 12:35
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018 12:13

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 32

Yesterday 32

Week 97

Month 314

All 122533

Currently are 6 guests and no members online

Afgelopen zaterdag was het weer zover, de eerste uitwedstrijd van ons eerste team in de KNSB Competitie 2017 - 2018. We mochten aantreden tegen Het Kasteel uit Wijchen in Wijchen, zeg maar onder de rook van Nijmegen. Takkeneind rijden dus ik had mijn teamgenoten op het hart gedrukt om op tijd, 10:15 uur, bij ons vertrekpunt aanwezig te zijn. Want we hadden de reistijd hard nodig om nog op redelijk tijd te zijn. Ik wist het voor elkaar te krijgen om als Captain iets na 10:20 uur ten tonele te verschijnen.

Ik had natuurlijk op tijd kunnen komen maar ik moest eerst mijn proviand nog inslaan bij de Appie Happie en wist aldaar de nodige filevorming bij de kassa's, buiten mijn schuld, volledig te benutten, u kent het wel, volle winkelwagens, jengelende kinderen die van alles wilden en niet kregen, oude mensen die alles op hun elfendertigst doen.

Gefoerageerd met minikrentenbolletjes en de niet te versmaden flesjes drinken in de tas kwam ik dus te laat op het station. Quasi vroeg ik of Jouke er al was, en hoopte op een negatief antwoord om mezelf nog in te kunnen dekken. Maar zelfs Jouke was er al, sterker nog, die zat samen met Tjitze al in de auto van Anne. Gelukkig kreeg ik niet de donderpreken die ik volledig verdient had, maar we kwamen snel tot de auto indeling. Ik sprong, met het schaamrood nog op de kaken, samen met Selwin bij Han in de auto die voor deze gelegenheid ook wel wilde rijden. Want met zes man in één auto zou de reis naar Wijchen wel iets te knus zijn geworden.

We moesten maar vlot vertrekken want Han moest ook nog tanken onderweg dus we hadden alle tijd nodig, dacht ik.... en het weer was ook niet bepaald gunstig gestemd... Wind en regen, westenwind.... slecht nummer van Maggie MacNeal trouwens, ik maar denken dat het van Marga Bult was, maar ook zij zou het nummer nooit beter gemaakt hebben. Na persoonlijk onderzoek was het met "rechtop in de wind" waarmee Marga ons land vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. Ook niet om aan te horen trouwens.....

Han voorop rijdend. En de reis ging voorspoedig, de nodige zaken werden besproken. Welke openingen er gespeeld zouden worden door de inzittenden, over opleidingen en cursussen en over werk en wat voor types daar rondliepen, en dat ook best schakers konden zijn etc. etc. Ik mag wel zeggen dat de heenreis best gezellig was. Ik af en toe beetje "appen" met het thuisfront, zag ik ineens dat ik gebeld was door Tjitze, die zat in de auto achter ons. Effe terugbellen, er zal toch niets aan de hand zijn? Welnee, Han reed "gewoon" een beetje te hard, en dat we komen in dit tempo om 12:10 uur al aan zouden komen. Dat is wel erg vroeg inderdaad, dus gas eraf en bij Zalkerbroek (aan de N50) ging Han tanken.

We waren dus vlakbij Zalk waar we vorig seizoen nog live getuige waren van een heuse afstraffing voor het lokale voetbalteam. Ik weet zo niet meer de uitslag maar het was iets in de overtreffende categorie van Zweden versus Luxemburg. Onze overwinning 3,5 - 4,5 tegen Denk & Zet aldaar waren we ook nog niet vergeten. Na het tanken lieten we Anne maar voorop rijden om vervolgens rond 12:20 uur aan te komen bij een gelikt uitziend Wijkcentrum Zuiderpoort Wijchen. Gelukkig genoeg tijd voor een bakkie koffie of drie. Saillant detail, het Wijkcentrum is gelegen naast een enorme Jumbo. Dus ik had mijn persoonlijke fileleed aan de Sneeker kassa kunnen besparen, en op tijd kunnen komen.

Enfin, in een mooie ruime zaal stonden de borden, stukken en klokken al klaar, de duidelijke bordjes met het bordnummer liet niets van het vraagstuk over waar we als spelers zouden komen te zitten. Helaas lagen de notatiebriefjes nog niet naast het bord, maar dat detail vergeef ik. Nog geen spoor van een mogelijke schaker van Het Kasteel, maar de wedstrijdleider was ruim op tijd aanwezig, een vriendelijk persoon overigens. Anne en ik maakten van de gelegenheid gebruik om nog even een potje te vluggeren, ik werd er kansloos afgemept (na een klein onnauwkeurigheid in de opening) maar het hoongelach van Jouke, Han en Selwin (u weet wel, stuurlui en de wal) en vooral Anne deed het teamspirit goed en dan neem ik mijn verlies doorgaans lachend. Jan en Dick kwamen tijdens dit potje "kansloos-gemept-worden-schaak" ook de speelzaal binnen en wij waren als team compleet, en dat deed mij deugd, in ieder geval weer een kleine zorg minder.

Ik besloot nog een minikrentenbol te nuttigen want ik ben niet zo van het eten achter het bord tijdens de partij. Ik was toch blij dat ik die dingen gekocht had want ja, in de KNSB competitiegids stond vermeld dat er geen broodjes te verkrijgen zijn, wat ik achteraf bij het zien van zo'n puik Wijkcentrum best wel opvallend vond. Ik besloot de laatste krentjes weg te spoelen met een lekker bakkie koffie dus liep naar de bar waar een vriendelijke grijze meneer zojuist een heerlijke Tosti (!!) uitgeserveerd had aan Anne. Dus wel broodjes aanwezig en uiteraard heb ik daar wel melding van gemaakt bij de wedstrijdleider, die zich altijd nog druk aan het installeren was.

De partijen werden keurig om 13:00 uur gestart, maar twee spelers van Het Kasteel waren er nog niet, waaronder mijn tegenstander. Deze kwamen na een paar minuten na aanvang van de wedstrijd binnen. Mijn tegenstander had waarschijnlijk nog niet gegeten want er werden aan het bord 2 a 3 knapperige onbelegde croissants naar binnen gewerkt. Ik ben daar niet zo van, eten aan het bord. Ik, Christian, kreeg de in de auto geopperde opening op het bord en bereikte na een zet of 12 een zeer bevredigende stelling. Eigenlijk was ik wel content met mijn partij en aanpak. Ik dacht het eerste punt binnen te slepen voor Sneek maar had het mis want Jan was met eveneens een mooie pot me net te vlug af. Ik heb niet veel van de partij gezien, maar als ik keek bleek hij niet in problemen. In de slotstelling had hij een niet te pareren mat in 2 over witte velden rond de witte monarch.

Anne had een meevallertje in een gelijkwaardige stelling, hij kreeg pardoes de dame cadeau door het toelaten van een "lullig" paardvorkje of in vaktermen familieschaak genaamd. De opening was wel aardig gelukt voor Anne maar door een klein missertje ergens in middenspel kreeg wit nog wel wat tegenspel. Tot aan dat vorkje dus.... prik!

Selwin had wel een ok pot eigenlijk maar haalde naar eigen zeggen een aantal openingsideeën door elkaar waarna de zwartspeler langzaam maar zeker een voordeeltje steeds groter wist te maken tot de stelling onhoudbaar bleek te worden. Stukken in de doos. Selwin weet nu ook weer wat verliezen is zal ik dan maar zeggen. Maar met deze nederlaag kan en kon hij prima leven, en dat siert hem dan wel weer.

Han had ondertussen een flinke kluif aan bord 4. Met zwart had hij het idee dat zijn tegenstander het in het middenspel iets nauwkeuriger had kunnen doen zodat wit het voordeel kon vasthouden. Door dit niet te doen ontstond er een toreneindspel met een pion minder voor Han dat eenvoudig remise gehouden kon worden wegens actieve koning en ver opgerukte vrijpion. De grap van de dag was natuurlijk dat bij de Chinees Han volgens eigen zeggen: "In het eindspel wel actieve zetten moest doen:" Dat had hij beter niet kunnen zeggen Dit ging dus allemaal prima zo, de resterende borden zagen er veelbelovend uit om de volle mep mee terug naar Friesland te brengen.

Dick had een puike stelling op het bord verkregen, maar door een paar kleine minder precieze zetjes kwam er een eindspel op het bord waar vlees noch vis in zat. Hij mocht remise nemen zodat we in ieder geval 1 matchpunt binnen hadden. De 2 overbleven borden zagen er immers goed uit!

 

Vlak voor de laatste partijen klaar waren besloten Jan en Dick er vandoor te gaan. Ik was toen, en velen met mij, nog in de veronderstelling dat alles wel goed zou komen.

Jouke had gehuld in een zwarte hoodie met wit een goede pot gespeeld, en had net als Han een toreneindspel op het bord, en ook hier lag remise zeer voor de hand. Totdat Jouke gekke dingen besloot te doen met zijn koning en vervolgens een zeer belangrijk schaakje vergat te geven met zijn toren. De rest is historie....

Tjitze ten slotte, ik kan over die partij nog wel een A4-tje vol typen. Dat zal ik niet doen om diepe wonden te laten genezen kies ik ervoor om een beknopte samenvatting te geven. Tjitze graaide met zijn dame in de opening twee pionnen mee. Kreeg een wat verkrampte stelling door de 500 tempi die hij verloren had door de dame actie.... echter het was voor zijn tegenstander niet eenvoudig iets te forceren. Dit deed hij in het eindspel wel.... beide spelers weinig tijd. Een dikke blufzet begeleid met een soort juichend gebaar, met een mompelende zin, maakte Tjitze kennelijk in alle spanning wat van slag en besloot de aangeboden (derde!) pion niet te nemen. (de computer gaf trouwens in bepaald varianten -7 tot - 12 voor Tjitze). Liet de witte dame binnenkomen, andermaal dat juichende gebaar, en door een verkeerde verdedigingszet verloor Tjitze door een tactiekje zijn dame. En niet veel later opgegeven.... Ik wist precies hoe Tjitze zich voelde, ik had hetzelfde meegemaakt in Damwoude aantal jaar terug. Het gevoel van zelfwalging is niet te beschrijven op zo'n moment.

chinvin

Eindstand 4-4, op zich niet verkeerd natuurlijk, maar een 2,5 - 5,5 was ook zeker overdreven geweest. We kwamen met elkaar tot de conclusie dat we met 4-4 verloren hadden.

De Chinees was overigens uit-ste-kend! En de geserveerde gerechten waren riant, lekker, en de bediening uiterst vriendelijk, en ook de prijs viel me mee! Zeker een aanrader. De terugweg verliep regenachtig, alsof we dat verdient hadden. Maar al met al een mooie schaakmiddag! Volgende wedstrijd tegen ASV2 thuis.

De vraag van de dag kwam van Jouke "Waarom zijn er altijd vissen en aquaria bij een Chinees restaurant?"

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek