Omdat Philidor geen representatief team op de been kon brengen, mocht het tweede als verliezend finalist namens de FSB in de ‘grote’ KNSB-beker meedoen.

Na een snelle inventarisatie bleek er genoeg animo te zijn en aldus mochten we op 6 oktober aantreden tegen Assen, een gedegen tweedeklasser met een respectabel aantal 2000+-spelers.

Als echte underdog voelden we dan ook geen enkele spanning en ging het ons vooral om een avondje lekker schaken. Zolang we maar niet weg werden gespeeld waren we allang blij.

Dus waren we blij.

Want het werd een leuke avond met vier interessante partijen.

In het nieuwe onderkomen van Assen, het Markehuus, hadden we een eigen zaaltje en mochten we als eerste met het nieuwe materiaal van de thuisclub spelen.

Het speeltempo, 1h50’+5”, zou pas in de slotfase een rol spelen, maar daarover straks meer.

Op het eerste bord had Wim de uitdaging om een 2100-speler in bedwang te houden. En dat lukte hem zeer goed. Continu een klein plusje, zodat zijn tegenstander tenslotte maar in remise berustte.

Op twee speelde Joe tegen Geon Knol. Halverwege de partij zag het er niet goed uit. De damevleugel werd beheerst door de witte stukken en toen Joe ook nog een pion achter kwam had ik in gedachten al een nul genoteerd. Maar, zoals wel vaker, een partij is pas verloren als een van de spelers opgeeft. En Joe geeft nooit op! Hij bleef taai verdedigen en bereikte uiteindelijk een toreneindspel met een pion minder. En met een superieure techniek wist hij deze stelling remise te houden. Bravo!

Op vier zat Wytse. Helaas gaf hij een pion weg waarna het een lastige partij werd. Hij hield het nog lang vol, maar uiteindelijk was zijn tegenstander toch te sterk.

En op drie zat ik. In een partij waarin het de hele tijd min of meer gelijk op ging besteedde mijn tegenstander heel veel tijd aan niet-bestaande winstplannen. Ik had hem al twee keer remise aangeboden (volgens Fritz volledig terecht), maar daar nam Maarten geen genoegen mee.

Gelukkig voor hem kwam er telkens vijf seconden per zet bij en wist hij steeds sneller telkens de goede zet te vinden. Omdat ik daar toch wat minder ervaren in ben, moest ik wel telkens nadenken.

En dat blijkt toch het verschil. Ik begon fouten te maken en moest uiteindelijk opgeven.

Na afloop was er veel discussie over de volgende stelling.

 20171009 erwin

Stand na 30. …, Dxe6

Kan ik hier iets ondernemen met 31. Da5? Het antwoord is nee. Bijvoorbeeld 31. Da5, Dxh3 32. Dxa7, Kf7 of 31. Da5, Dxh3 32. Dd8+, Kf7 en wit komt niet verder want de zwarte koning is op tijd om het zwarte paard te dekken.

Uiteindelijk hebben we dus met 3-1 verloren. Geen schande gelet op het ratingverschil.

Het was in ieder geval een leuke schaakavond en we wensen Assen veel succes in de rest van het toernooi!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s