Het bekerteam moest na de overwinning in en tegen het verre Bakkeveen nu thuis aantreden tegen het Harlinger smaldeel van F-Pion. De avond verliep niet anders dan een reguliere wedstrijd van het derde: na een uurtje spelen vele zorgelijke blikken, aan het einde van de avond toch weer gewonnen.  

 

Op twee wilde Cees Banning (Pion) remise door herhaling van zetten forceren. Sybrand keek om zich heen, en omdat de stellingen op de andere borden niet hoopgevend waren, besloot hij tot een Dame-offer in ruil voor een toren en een loper. Helaas verloor hij vlak daarna een loper en werd hij op uiterst vakkundige wijze naar de slachtbank geleid. Hulde aan de man die het teambelang boven eigen belang laat gaan!  

 

Op vier zat Erwin samen met zijn geluksengeltje. Nadat hij de week ervoor op onnavolgbare wijze een vol punt tegen Schaakwoude had ‘gestolen’, was het deze keer de beurt aan good old Henk de Vries om te merken dat er tegen het engeltje niet te spelen valt. Als Erwin verloren staat, dan wordt het engeltje wakker. Eerst wordt de tegenstander gedwongen om een gewonnen stelling te laten verzanden in een gelijke stelling en alsof dat niet erg genoeg is, wordt Erwin middels een helpmat aan de overwinning geholpen.   Toen was het dus 1-1 en als gevolg van de bekerregels betekende dit dat Joe en Nick samen anderhalf punt moesten halen.  

 

Nick op één leek eerst een goede stelling met twee sterke torens te hebben, maar moest lijdzaam toezien hoe Derk Drukker via de zijkant de witte stelling binnendrong. Dit resulteerde in een zwarte vrijpion op de zevende rij, die Nick de nodige hoofdbrekens opleverde. Hij gaf echter niet op, maar rechtte de rug en bleef stug verdedigen, waarbij een gedekte witte vrijpion de zwarte koning niet de volledige bewegingsvrijheid gaf. Uiteindelijk bleef er een eindspel van 4 pionnen tegen loper+pion over, dat precies remise bleek te zijn.

 

Joe, op drie, die de hele partij iets beter leek te staan, wist eerst een pion te veroveren. Echter, een open stelling met het zware geschut nog op het bord biedt voor de verdediger altijd volop kansen en een remise leek dichterbij dan een overwinning. Voorzichtig manouvrerend wist Joe toch in het voordeel te komen: één voor één werden de pionnen geofferd, zodat de laatst overgebleven boer tot Dame kon promoveren.

Ondertussen was Evert Woudstra in hevige tijdnood gekomen en had ook Joe niet al te veel tijd meer. In het eindspel van K+D tegen K+3pi was er dan ook geen sprake meer van een weloverwogen plan om de partij te winnen, maar werd er per zet bekeken wat de beste optie was. Het engeltje van Erwin had zich ondertussen op de schouders van Joe genesteld. Zijn tegenstander zag drie seconden voor het vallen van de vlag een geniepige patwending over het hoofd.

Groot was de opluchting toen Wytse, de onvolprezen wedstrijdleider, aankondigde dat de vlag van Evert was gevallen en dat daarmee Joe had gewonnen.   Het werd dus 2,5 – 1,5 waarmee het bekerteam zich voor de halve finale heeft geplaatst.

 
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s