Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018

Recent Toegevoegd

 • INFO
  22-01-2021
  Op de site van schaakclub Haren las ik het overlijden van Frank vn Indië, vroeger bekend als Frank Emahr. Jarenlang lid geweest van schaakclub Sneek. Een bijzonder en kleurrijk man. Ik mocht 'm...
 • Onlineschaak
  21-01-2021
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • Onlineschaak
  30-12-2020
  Hier de oplossingen van de puzzels. Ik ben zo compleet geweest als ik dacht dat nodig was, maar als er na zelfanalyse nog onduidelijkheden zijn kun je natuurlijk altijd even vragen.  
 • Onlineschaak
  30-12-2020
  Het seizoen eindigde afgelopen zondag voor ons, zoals altijd in de tweede klasse. Dat het de laatste avond was bleek helaas wel uit de opkomst, die aanmerkelijk kleiner was dan de afgelopen weken....
 • Onlineschaak
  23-12-2020
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • More news...

Bezoekers

Today 117

Yesterday 153

Week 270

Month 4017

All 139564

Currently are 9 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

mudhIk ben gek op illusies. Foto’s, tekeningen of filmpjes waarin je op het verkeerde been gezet wordt.

Zoals deze:

trompe_del-prete

In mijn partij zat ook een illusie. Maar daarover straks meer.

De FSB-bekerfinale tegen Steenwijk werd gespeeld op neutraal terrein. Schaakclub Mid-Fryslân in Akkrum was de gastheer. Na het ophogen van de tafel (koffiekopjes) een korte toespraak kon de strijd beginnen.

Ratingtechnisch gezien was Sneek favoriet, maar daar lacht de werkelijkheid om. Het moet op het bord gebeuren, en als het er op aan komt zijn we allemaal knoeiers.

Het begon hoopvol. Jouke aan bord 1 won redelijk snel overtuigend van Auke van Urk. Sterk gespeeld weer van Jouke.

An de andere borden zag het er ook goed uit. Hoewel het weer buiten flink tekeer ging, was er op de borden geen vuiltje aan de lucht voor Sneek.

Zowel Selwin als Erwin stonden stevig, misschien wel iets beter.

Ikzelf had aan bord 3 na een gezapige opening een pion gewonnen. Een vrije a en b-pion zou eenvoudig winst moeten opleveren.

Na even goed gerekend te hebben wikkelde ik doelbewust af naar het volgende eindspel, in de 100 procent overtuiging dat het gemakkelijk zou winnen:

wit: Marcus 'Houdini' Pliester

zwart : Wim Ykema

pliester1

Stand na 44. Kb6

Met de toren zou ik steeds een tempozetje kunnen doen om de koning uit de oppositie te dwingen en zo met de zwarte koning binnen te dringen. Afruil op a2 was natuurlijk ook onzin, want mijn koning zou dan de witte pionnetjes opsnoepen en dan promoveren.

Toen wit toch sloeg op a2 was ik verbijsterd. Maar ook oppgelucht het punt was binnen.

45. Kb3  Kb5 46. Txa2 Txa2   47. Kxa2 Kc4   48. Ka3 Kd3 49. Kb4 Kxe3 50 Kc5.   Pas hier begon ik weer na te denken. Te laat!

pliester3

Na 50. Ke4 heeft wit nog het tempozetje g3, anders zoe zwat wel winnen.

Tot mijn afgrijzen zag ik nu dat ik zou verliezen! Hoe was dat mogelijk, mijn koning stond toch veel dichter bij de pionnen na het slaan op a2?

Ik was in de illusie getrapt. Niets is wat het lijkt. Achteraf gezien had ik 47. Kb5 moeten spelen om nog net remise te kunnen houden. Het ging nog verder tegen beter weten in.

50. …Kxf5  51. Kxd5  Kg3  52. Ke5 Kxg2  53. d5  Kg3 (kost weer extra zetje, ik moet de f-pion dekken. Het klopt wonderbaarlijk voor wit)  54. d6 f4  55. d7. f3 en de rest is niet meer van belang. 

Wat is schaken toch mooi en verrassend. En keihard als je er zo afgezet wordt.

Niet lang daarna gaf Selwin een toren weg. Het zag er ineens niet meer goed uit. Arme Erwin moest nu winnen. En dat ging niet. Hij forceerde en ging ook nog de boot in.

Steenwijk sprak van het Mirakel van Akkrum, Sneek van het Debacle van Akkrum.

De verdiende winst en de Berend Nauta Bokaal waren voor Steenwijk. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek