mudhIk ben gek op illusies. Foto’s, tekeningen of filmpjes waarin je op het verkeerde been gezet wordt.

Zoals deze:

trompe_del-prete

In mijn partij zat ook een illusie. Maar daarover straks meer.

De FSB-bekerfinale tegen Steenwijk werd gespeeld op neutraal terrein. Schaakclub Mid-Fryslân in Akkrum was de gastheer. Na het ophogen van de tafel (koffiekopjes) een korte toespraak kon de strijd beginnen.

Ratingtechnisch gezien was Sneek favoriet, maar daar lacht de werkelijkheid om. Het moet op het bord gebeuren, en als het er op aan komt zijn we allemaal knoeiers.

Het begon hoopvol. Jouke aan bord 1 won redelijk snel overtuigend van Auke van Urk. Sterk gespeeld weer van Jouke.

An de andere borden zag het er ook goed uit. Hoewel het weer buiten flink tekeer ging, was er op de borden geen vuiltje aan de lucht voor Sneek.

Zowel Selwin als Erwin stonden stevig, misschien wel iets beter.

Ikzelf had aan bord 3 na een gezapige opening een pion gewonnen. Een vrije a en b-pion zou eenvoudig winst moeten opleveren.

Na even goed gerekend te hebben wikkelde ik doelbewust af naar het volgende eindspel, in de 100 procent overtuiging dat het gemakkelijk zou winnen:

wit: Marcus 'Houdini' Pliester

zwart : Wim Ykema

pliester1

Stand na 44. Kb6

Met de toren zou ik steeds een tempozetje kunnen doen om de koning uit de oppositie te dwingen en zo met de zwarte koning binnen te dringen. Afruil op a2 was natuurlijk ook onzin, want mijn koning zou dan de witte pionnetjes opsnoepen en dan promoveren.

Toen wit toch sloeg op a2 was ik verbijsterd. Maar ook oppgelucht het punt was binnen.

45. Kb3  Kb5 46. Txa2 Txa2   47. Kxa2 Kc4   48. Ka3 Kd3 49. Kb4 Kxe3 50 Kc5.   Pas hier begon ik weer na te denken. Te laat!

pliester3

Na 50. Ke4 heeft wit nog het tempozetje g3, anders zoe zwat wel winnen.

Tot mijn afgrijzen zag ik nu dat ik zou verliezen! Hoe was dat mogelijk, mijn koning stond toch veel dichter bij de pionnen na het slaan op a2?

Ik was in de illusie getrapt. Niets is wat het lijkt. Achteraf gezien had ik 47. Kb5 moeten spelen om nog net remise te kunnen houden. Het ging nog verder tegen beter weten in.

50. …Kxf5  51. Kxd5  Kg3  52. Ke5 Kxg2  53. d5  Kg3 (kost weer extra zetje, ik moet de f-pion dekken. Het klopt wonderbaarlijk voor wit)  54. d6 f4  55. d7. f3 en de rest is niet meer van belang. 

Wat is schaken toch mooi en verrassend. En keihard als je er zo afgezet wordt.

Niet lang daarna gaf Selwin een toren weg. Het zag er ineens niet meer goed uit. Arme Erwin moest nu winnen. En dat ging niet. Hij forceerde en ging ook nog de boot in.

Steenwijk sprak van het Mirakel van Akkrum, Sneek van het Debacle van Akkrum.

De verdiende winst en de Berend Nauta Bokaal waren voor Steenwijk. 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s