Dinsdag 13 januari. Na de relatief simpele zege op de sympathieke Bakkeveensters moest er in de tweede ronde worden aangetreden tegen Franeker.

Franeker? Je bedoelt toch zeker F-Pion?

Nee, Franeker. In de competitie samenspelend met de Pion uit Harlingen, maar in de beker geheel zelfstandig.

Zowel euforie als teleurstelling maakte zich van ons meester toen de gasten het Convenant betraden. Euforie, omdat Franeker twee goede spelers moest missen. Teleurstelling, omdat daardoor een weekend van voorbereiding in rook was opgegaan.

Na de loting, Sneek kreeg zwart aan de oneven borden, kon de strijd los barsten. Nou ja, strijd. Al snel kon Dirk-Sieds kosteloos inslaan op f7. Ook Arnaud stond al snel veel beter. Een betere openingskennis leverde hem al een lekkere stelling op. Na a2-a3 en b2-b4 leek zijn Dame weer terug te worden gedreven en groot was de verbazing bij wit toen het zwarte paard pardoes de b-pion sloeg. Het bleek een schijnoffer dat minimaal een pion of een kwaliteit zou opleveren. Zijn tegenstander wikkelde echter verkeerd af waardoor Arnaud zelfs een stuk en een pion voor kwam te staan.

Op het eerste bord ging het helaas wat minder florissant. Beetje bij beetje werd Joe in de verdediging gedrukt waarna de witte stukken met groot machtsvertoon over de geopende h-lijn binnen konden denderen. Een verdiend punt voor Herman!

De tegenstander van Arnaud zag ondertussen in dat er tegen een Bom in vorm geen kruid gewassen is en gaf op.

Terwijl Dirk-Sieds rustig bleef en het aanwezige voordeel rustig uitspeelde zat ik tegenover een geconcentreerd spelende collega. In deze partij stond dus niet alleen het clubbelang op het spel. Wie van ons tweeën kon zich de volgende dag nog met goed fatsoen op school vertonen?

Het begin van de partij was voor Dirk-Jan, maar toen hij zijn dame had afgesneden van de rest van zijn stukken vond ik het tijd om de koningsstelling onder vuur te nemen. Nadat zwart nog een kans op remise had gemist was het pleit snel beslecht. Dame, torens en paard namen de zwarte stelling onder vuur. Deze bleek daar niet tegen bestand en mat werd daardoor onafwendbaar.

Dirk-Sieds was toen nog bezig en werd verrast door het remise-aanbod van zijn tegenstander. Correct als hij was vroeg hij of hij dat moest aannemen (het was tenslotte nog maar 2-1), maar omdat hij, naar eigen zeggen, gewoonweg niet kón verliezen, mocht hij doorspelen.

Dit deed hij dan ook en niet veel later had hij gewonnen.

3-1 en geen vuiltje aan de lucht.

De halve finale is bereikt! De tegenstander daarin is De Pion, inderdaad, de andere helft van F-Pion, of Heerenveen.

De andere halve finale gaat tussen Steenwijk en de winnaar van NEO-Emmeloord.

Allemaal sterke ploegen en wij zijn er gewoon bij!

Sneek                1772 – Franeker           1690 3 - 1
----------------------------------------------------
Joe Hania           1825 – Herman de Vries    1875 0 - 1
Erwin Denissen       1801 – Dirk-Jan Dekker    1743 1 - 0
Arnaud Bom           1770 – Roeland van der Pol 1559 1 - 0
Dirk-Sieds Nolles    1691 – Wibo van Bussel    1582 1 - 0
0
0
0
s2sdefault
powered by social2s