De laatste dag van februari stond de bekerwedstrijd tegen De Twee Kastelen op het programma.

Vooraf hadden de mannen uit het noordoostelijke deel van Fryslân al aangegeven dat Sneek toch wel heel ver weg is. (Alsof Buitenpost dichter bij Sneek ligt dan andersom, maar dat terzijde.)

Dat, plus het feit dat wij de toegang tot het Convenant goed weten te verbergen, leidde ertoe dat onze gasten pas na achten arriveerden.

Gelukkig hadden wij alle tijd en namen het hen niet kwalijk. Wij konden ons nu in alle rust voorbereiden op de strijd die komen zou.

Op bord 3 speelde ik (met zwart) tegen Derk Schuttel. Als je open lijnen creëert en daarbij een aantal dubbelpionnen accepteert, dan moet je niet twijfelen en vol op de aanval spelen. Ik twijfelde dus wel en kwam langzaam iets minder te staan. Gelukkig had Derk veel tijd verbruikt en bood hij remise aan in een voor hem voordelige stand. Ik wilde eerst zien hoe de rest zich zou ontwikkelen en wachtte eerst nog een half uurtje. Na dat halve uur had ik er het volste vertrouwen in dat het wel goed zou komen en het eerste halfje was binnen. (0,5-0,5)

Op het vierde bord speelde Wytse tegen Wiebe van de Velde. Rustig spelend kwamen er twee verbonden vrijpionnen op de zesde rij en leek het een kwestie van tijd voordat Wytse gewonnen had.

bekerwytse2017

 Bij de volgende stelling dacht ik (en velen met mij): Lxf3 en stukken in het doosje, ook al omdat zijn tegenstander nog maar weinig tijd had.

Dat was ook het moment dat ik de remise accepteerde. Tot mijn afgrijzen speelde Wytse echter Lf1, waarna de stelling weer kansen voor zwart bood (+0.4 volgens Fritz). Gelukkig kwam het allemaal nog goed en ging zwart in hopeloze stelling door de vlag. (1,5-0,5)

 

 Dirk Sieds (op twee) speelde een lekkere partij tegen Leffert Nicolai en leek ook op een vol punt af te stevenen. Totdat hij een pion weggaf. Gelukkig stond hij zo goed dat hij er uiteindelijk toch een remise uit wist te slepen. (2-1)

Op het eerste bord leek een miniatuurtje in de maak. Pieter Bronsema mishandelde de opening en Han profiteerde daar optimaal van. Maar vanaf dat moment deed Pieter alleen maar goede zetten en het kostte Han al zijn geduld om de zwaktes in de witte stelling onder vuur te nemen. Uiteindelijk gaf de pluspion de doorslag. (3-1)

En hiermee hebben we de finale bereikt! De tegenstander wordt pas op 14 maart bekend als De Donger (Amir Nicolai, Robert Stallinga, Olaf Cliteur en Wesley Kooistra) het opneemt tegen Philidor (Catharinus Mulder, Hette van Popta, Siegbert de Jong en Erik Kruit).

De finale zal ergens in april op neutraal terrein gespeeld worden. Welk neutraal terrein is nog onbekend, maar misschien is Bilgaard een leuke locatie? Wim?

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s