Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018

Recent Toegevoegd

Bezoekers

Today 12

Yesterday 33

Week 71

Month 869

All 124049

Currently are 6 guests and no members online

De afgelopen weken werden steeds puzzels geplaatst aan het einde van de Teambattle verslagen. Hier de antwoorden.

Opgaven 17 mei Oplossingen
   
17 mei 1

Uit Korenwolf-Selwink. Wit heeft zojuist met 12.b3 de pion op c4 verdedigd, maar daardoor wel de rokade uit moeten stellen. Dat laatste wordt met de komende zet blootgelegd. De oplossing is niet eenvoudig, namelijk 1… d5!! In de partij volgde 2. exd5 Pxd5!, waarna wit opgaf. Er valt minimaal een kwaliteit. Met 2. e5 kan wit het nadeel beperken, maar na 2… Ph5 3. f4 dxc4 4. bxc4 f6 heeft zwart duidelijk het betere spel.

17 mei 2 Uit (de tweede) Korenwolf-Selwink. Zwart heeft een pion geofferd voor te weinig compensatie, maar kan hier wel materiaal winnen. Na 1… Tc3 kan de dame de loper niet goed blijven verdedigen. Wit probeerde nog 2. Dd8+ Txd8 3. Txd8+ Kg7 4. Ld4+, maar na 4… f6 5. Lxc3 Dc1+ werd opgegeven.
17 mei 3 Uit Selwink-romenski9. Dit was de slotstelling uit de partijanalyse. Wit aan zet kan hier zonder tegenspel toe te laten nog meer materiaal ophalen. De simpelste keuze is 1. Txg7+ Kxg7 2. Pxe6+, wat nog twee pionnen ophaalt.
17 mei 4 Uit Selwink-Bassam76. Wat is hier de enige manier voor wit om het schaak op te heffen zonder materiaal achter te blijven, en waarom werkt deze zet? Het verrassende 1. Le3 is de beste keuze. Zwart toonde aan waarom met 1… dxe3?? (1…Ph6 levert gelijke kansen op), waarna 2. Lxf7+ Kxf7 3. Pg5+ de dame wint.
17 mei 5 Uit schrambo-schaakfanmark. Zwart miste hier, gelukkig voor ons, de winst. Hoe wint zwart hier beslissend materiaal? Het fraaie 1… Dxg2+ werd door beide spelers gemist. Na 2. Txg2 Tf1+ 3. Tg1 Txg1+ 4. Kxg1 is g7 niet meer gepend, dus 4… gxh6 levert zwart een eenvoudige winst op.
17 mei 6

Uit lolligmensje-schrambo. Zwart heeft maar een manier om de vrijpion tegen te houden. Gelukkig wint deze direct. 1… Th3+ is de enige goede eerste zet. Na 2. Ke4 is er keuze te over voor zwart. In de partij kwam 2… Tb4+ 3. Ke5 Txd3 waarna de pion niet meer doorloopt

17 mei 7 Uit Chessbear63-schrambo. Wit had zijn materiaal kunnen consolideren maar koos in plaats daarvan voor een goedkope truc. Zwart hoeft hier niet in te tuinen natuurlijk. Wit heeft veel stukken in de aanval en offert een toren voor meer. 1… Dxd2 2. Pxd2 hxg5 was het ontnuchterende vervolg.
17 mei 8 Uit Schaak_mate-cpkuitert. Wit had de hele partij gedomineerd, maar liet het met een slordige zet liggen. Zwart greep in deze stelling zijn kans. Het enige wapen in de stelling van zwart is de vrijpion en die wordt nu gebruikt. 1… d2+! 2. Kxd2 Pb1+ en zwart won snel.
17 mei 9 Uit Wildebras-cpkuitert. De vraag is heel simpel. Kiest zwart hier voor Td7 of Tdb8? 1… Td7! is de enige winnende zet. Na 1… Tb8? 2. b3 Pxe3 3. fxe3 hangt de loper op f5 en krijgt het paard de tijd om te ontsnappen. Als zwart Td7 speelt kan zwart in dezelfde variant de loper wel spelen omdat het paard geen vluchtvelden heeft.
17 mei 10

Uit zeehek-SpirusKoekoek. Wat is de snelste weg naar winst voor wit? 1. Ta8+ Kc7 2. La5+ legt de zwakke zwarte velden rondom de koning bloot.

17 mei 11 Uit zeehek-Novgorodski. Hoe kan wit aan deze vervelende penning ontsnappen en daarbij een winnende stelling bereiken? 1. Pd5 is de enige zet. Na 1… Lxe3 2. Pxe7+ krijgt wit de tijd om de loper terug te slaan, waarna een extra stuk overblijft.
17 mei 12

Uit Grutsk-Buurman_Yannick. Zwart probeert hier het witte centrum aan te tasten, maar mist de winnende zet van wit. 1. Lxh7+ is de winnende zet. Voor degenen die niet bekend zijn met deze truc raad ik aan om de varianten te analyseren na 1… Kxh7 2. Pg5+. Met name 2… Kg6 en 2… Kg8 zijn de analyse waard.

17 mei 13 Uit Grutsk-HemmoH. Wit aan zet wint. Opnieuw wint 1. Lxh7+. Het feit dat het paard op e7 staat verandert niet dat wit kan winnen, maar opnieuw kan analyse van de varianten heel waardevol zijn.
17 mei 14

Uit Arrthew90cp-brul12345. Nog een cadeautje als afsluiter. Wat is de snelste weg naar winst voor wit. Een fraai matbeeld ontstond in deze stelling na 1. Dh4#. 

   
 opgaven 24 mei  oplossing
   
24 mei 1  

Wit is hier al eerder aardig gul geweest met zijn pionnen, maar na de laatste zet werd het alleen maar erger. Hoe wint zwart hier meer materiaal? Zwart combineert hier het concept Uitschakelen Verdediging met Dubbele Aanval. 1… Dxd4 was de snelste weg naar winst. 2. Dxd4 Pf3+ haalt de dame terug met rente.

24 mei 2  

De vraag is hier heel simpel. Waar moet de zwarte koning heen? Eindspeltheorie blijft belangrijk! Met 1… Ke4! pakt zwart de diagonale oppositie. Na 2. Kf2 Kf4 3. Kg2 Ke3 4. Kg1 Kf3 5. Kh2 Kf2 6. Kh1 Kg3 gaat ook h3 verloren, waarna zwart simpel wint.

24 mei 3  Wit heeft hier aardig wat druk over de d-lijn. Toch is er maar 1 manier om het stuk te winnen. Het thema in deze stelling lijkt redelijk duidelijk: de penning over de d-lijn. Het feit dat de toren het staartstuk is maakt een zet als Dd2 nutteloos. Vandaar eerst 1. Td6!. Zwart moet de dame weghalen met bijvoorbeeld 1… Da5, waarna 2. Dd4 de penning afmaakt. De toren staat nu vooraan waardoor d7 niet meer te verdedigen valt.
   
 Opgaven 31 mei Oplossing
   
31 mei 1  Zwart heeft al voordeel door het loperpaar, maar kan nu materiaal binnenhalen. 1… e5 2. Pe2/b3 d4 plaatst een vork op paard en loper
31 mei 2  

Het momentum ligt duidelijk bij zwart, maar wat is de meest overtuigende manier om de winst te pakken? De lastigste van de week. 1… Tfe8 ligt voor de hand. 2. Te1 Txe2!. Dit tijdelijke kwaliteitsoffer is de clou. De druk over de lange diagonaal levert de winst op. 3. Txe2 Pxf3+ 4. gxf3 Dxf3 5. Te4 Lxe4 levert zwart twee pionnen op.

31 mei 3  

Kan zwart hier veilig op e4 slaan? Nee, dat kan niet. Na 1… Pxe4?? volgt 2. Txd7+ Kxd7 3. Pb6+ waarna wit een stuk meer overhoudt. 

31 mei 4  

Hoe kan wit optimaal gebruik maken van de positionele voordelen? In de partij tuinde zwart niet in de truc van de vorige puzzel, maar verloor toch na 1. Lc5+ Ke8 2. Txd8+ Kxd8 3. Lxf8.

   
 Opgaven 7 juni Oplossingen
   
7 juni 1  Selwink-swampdragger. In een stelling waar, op het ruimtevoordeel voor wit na, weinig aan de hand lijkt kan wit ineens een stuk winnen. Het concept ‘’tussenzet’’ of ‘’zwischenzug’’ is hier van belang. 1. g5 Pxe5 2. gxf6 wint een stuk, omdat zowel de loper op e7 als het paard op e5 aangevallen staat.
7 juni 2  Selwink-jiono. Met een stuk meer is het sowieso geen grote uitdaging meer, maar wat is de snelste weg naar winst. Wit gaf hier snel mat met 1. Pf7+ Txf7 2. Td8+. Zwart kan de torens er nog tussen zetten om het mat twee zetten uit te stellen.
7 juni 3  El_Rey_1-Selwink. Na afruil op c3 staat zwart nog gewonnen, maar kan wit nog vechten. Wat is in plaats daarvan de beste keuze? Zwart kan hier op mat spelen met 1… Pe3+. Waar de koning ook heen gaat, mat volgt snel. In de partij kwam 2. Kh1 Dxf2 met opgave van wit. 2. Kh3 Df5+ en 2. Kg1 Dc1+ hadden ook tot een snel einde geleid.

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek