Sneek 2 heeft ook haar 2e wedstrijd gewonnen, en wel zodanig dat er een voor schakers ongebruikelijk luid gejuich klonk na de beslissende partij.

 

Maar voordat dat zover was moesten er eerst wat hobbels overwonnen worden. Hoewel hobbels, Joe gleed zo in z’n vrij naar een wel heel soepele overwinning tegen oud-sneeker Egbert Wind. Met zwart nog wel. Het was een variant van de Aljechin verdediging waarbij wit na 4 zetten zijn pionnen op c5 en e5 heeft staan. Met simpele maar doeltreffende zetten werd er al na een zet of 17 een stuk gewonnen door Joe en had verder spelen geen enkele zin meer.

 

Wim speelde tegen Marcel Vermaat zijn bekende morra gambiet. Vermaat weigerde de pion en kwam langzaam maar zeker beter te staan en won de partij.

 

Ikzelf (Ger) had ook een morra op het bord, mijn eerste sinds 10-15 jaar toen Wim het nog wel ’s tegen mij speelde. Vanwege een lastig variantje dat ik met zwart pleeg te spelen kiest hij tegenwoordig andere openingen tegen mij. Jammer want ik was de finesses kwijt en kwam in een gedrukte stelling terecht met een lastig pionnetje op d6 die uiteindelijk dreigde te promoveren. Ik gaf net iets eerder op.

 

Ook Foeke kon het niet bolwerken tegen Dik Kruithof, hoewel dat pas in het eindspel tot materiaal verlies leidde.

Tja 3-1 voor de Leeuwarders dus.

 

Maar bij de andere partijen zag het er niet zo gek uit. En binnen een pakweg 10 minuten stonden we zomaar met 4-3 voor.

 

Wytse speelde tegen een andere oud sneeker, namelijk Eeelke Heidinga een puike partij. Een goed geconcentreerde Wytse leidde vanuit de opening Eelke langzaam maar zeker naar het schavot. 2-3

 

Sybrand had de hele avond een wat onoverzichtelijke stelling, natuurlijk weer met g4 en andere voorwaarts gestuurde pionnen op de koningsvleugel. Tegenstander Hette van Popta scheen ergens te kunnen winnen, deed dat echter niet en kreeg vervolgens zelf de deksel op de neus. 3-3

 

Tjeerd speelde een mooie partij tegen Gert Winkel, waarin hij langzaam enig voordeel kreeg, maar vooral tijdsvoordeel. En dat werd goed gebruikt in de laatste fase. Hoewel een fraai matje door Tjeerd op de 33e zet over het hoofd werd gezien, gebruikte Winkel voor de 35e zet net een seconde teveel. Tjeerd stond toen echter toen ook gewonnen.

 

Nog 1 partij te gaan en voor degenen die er niet bij waren, ze hebben wat gemist.

Nick speelde aan bord 1 tegen Oene Schriemer en stond na een gambiet ( iets van siciliaans met a3 en b4 op de 2e en 3e zet, mij onbekend) de hele partij wat gedrukt maar leek zeker kans te hebben op remise. Totdat uiteindelijk de taaie verdediging van Nick toch opengereten werd en Schriemer leek te gaan winnen. Hij werd echter wat zenuwachtig onder druk van de tijd, werd door wedstrijdleider Erwin 2x gesommeerd zijn notaties bij te houden. Ondanks het massaal om hem heen staande publiek bleef Nick koel op zijn kans wachten, die uiteindelijk kwam. Met zijn dame die schriemer makkelijk en beter had kunnen afruilen  vond Nick een gaatje en kon hij eeuwig schaak forceren. Met nog 20 seconden op de klok kon Schriemer weinig anders dan zich te schikken in het lot.

 

Een luid gejuich klonk door de zaal en Nick nam de vele felicitaties in ontvangst.

 

De Leeuwarders namen het sportief op ondanks het wel heel ver weg lijkende eerste plekkie aan het eind van het seizoen met 1 punt in 2 wedstrijden. Sneek 2 staat er met 4 punten voorlopig goed voor. Hulde

(hieronder volgen 4 fragmenten, Ger's partij komt van Philidor's site af. Nick's partij ligt waarschijnlijk nog in de materiaalkast )


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s