Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018

Recent Toegevoegd

 • INFO
  22-01-2021
  Op de site van schaakclub Haren las ik het overlijden van Frank vn Indië, vroeger bekend als Frank Emahr. Jarenlang lid geweest van schaakclub Sneek. Een bijzonder en kleurrijk man. Ik mocht 'm...
 • Onlineschaak
  21-01-2021
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • Onlineschaak
  30-12-2020
  Hier de oplossingen van de puzzels. Ik ben zo compleet geweest als ik dacht dat nodig was, maar als er na zelfanalyse nog onduidelijkheden zijn kun je natuurlijk altijd even vragen.  
 • Onlineschaak
  30-12-2020
  Het seizoen eindigde afgelopen zondag voor ons, zoals altijd in de tweede klasse. Dat het de laatste avond was bleek helaas wel uit de opkomst, die aanmerkelijk kleiner was dan de afgelopen weken....
 • Onlineschaak
  23-12-2020
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • More news...

Bezoekers

Today 111

Yesterday 153

Week 264

Month 4011

All 139558

Currently are 8 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Het nog ongeslagen Sneek II wachtte maandag 3 december de lastige uitwedstrijd bij Emmeloord.

Het nog ongeslagen Sneek II wachtte maandag 3 december de lastige uitwedstrijd bij Emmeloord. Na de heroïsche winst op de “Celebrities” uit Leeuwarden mocht niets anders dan winst verwacht worden.

 

 

Aangezien Nick Bijlsma nog geen lange avond-uitwedstrijden speelt moest er beroep worden gedaan op een invaller; Ger de Boer probeerde mij over te halen hetgeen met enige moeite lukte.

 

Na een vervelend vorig seizoen had ik vanwege bepaalde redenen me voor dit seizoen niet beschikbaar gesteld als basis-teamlid voor extern schaak. Maar dan krijg je af en toe wel een knagend gevoel dat je toch je oud-teamgenoten enigszins in de steek laat. En zodoende was ik maandag toch blij er weer bij te horen.

 

Emmloord speelt in een knus zaaltje met fraai materiaal (met ouderwetse, meestal werkende Garde - klokken), en daarnaast goedkope consumpties. Een zeer sympathieke club, die je meer leden gunt, mocht men daar naar streven. Helaas arriveerde de helft van ons team tot mijn schaamte 20 minuten te laat, aangezien ze richting oude locatie reden en er laat achterkwamen dat dit niet klopte. Vervelend voor iedereen, maar de gastheren deden niet moeilijk en wachtten totdat iedereen binnen was alvorens de klokken aan te zetten.

 

Foeke scoorde voor de 2e maal dit seizoen een vol punt. De stelling stond op het punt van ontploffen toen Dedden na de nodige hoofdbrekens de volgorde van twee zetten verwisselde en zodoende sneu verloor. Voor Sneek een belangrijk puntje.

 

Ikzelf liep eerder deze dag al als een puber nerveus rond en was benieuwd aan wie ik was gekoppeld, ja hoor het was niemand minder dan Dries vd Vorm. Dat vond ik helemaal niet erg. Wie ooit tegen hem heeft gespeeld vergeet dat z’n hele leven niet meer. Net als in de vorige ontmoeting legde hij voor de partij om een of andere reden een Engelstalig stencil over oude Angelsaksische (of zoiets) gebouwen naast me neer, waar ik quasi-geïnteresseerd naar probeerde te kijken. Om toch iets van een reactie te geven speelde ik even met de gedachte om te opperen dat het toch wel knap was hoe ze die stenen naar Stonehenge gesjouwd kregen, maar wilde me niet in ieders aanwezigheid weer eens voor schut zetten.

 

Wat de partij betreft, won ik op aantrekkelijke wijze. Op een gegeven moment veroverde ik materiaal, waarop hij z’n dame offerde. Hij had nog wel spel, maar ik zette z’n koning mat na een wilde jacht. De gehele partij door speelde zich af in een sfeer alsof we zaten te schaken bij een knapperig haardvuur. Helaas mochten we er niet bij niet roken. Op een gegeven moment zaten we tijdens de partij zelfs samen de kortste weg naar het mat hardop te bespreken. Ik meen dat iedereen in de zaal het wel goed vond. Met enige tegenzin, hier de slotfase:

 

Ondertussen had Ger met zwart vrij eenvoudig het witte spel geneutraliseerd en bood met succes remise aan. Niet lang daarna volgde Wytse, die meende het betere van het spel te hebben tegen Lemsom, maar ineens iets overzag en realiseerde dat er niets meer dan remise inzat.

3-1 voorsprong.

Uit de vier resterende partijen moest nog 1,5 punt gescoord worden. Sybrand stond een stuk voor, maar niet zo simpel. Wim een pion meer, maar ook niet makkelijk. Joe stond gedrongen en Tjeerd? Die stond toch simpel een pion achter. Joe kreeg van Frankema een remise-aanbod, eigenlijk leek het an offer he couldn’t refuse, maar na een rondje gemaakt te hebben waagde hij het er toch op.

Tjeerd had het beter gezien en greep de remise na een knappe verdedigende prestatie:

Joe probeerde ijzer met handen te breken in een stelling waarin “elke winstpoging verlies kon betekenen” en ging er ineens snel af. Wim, aan bord 1, mocht al eerder remise overeenkomen. Hij had wel een pion meer maar de tegenstander had genoeg compensatie.

4-3 voorsprong.

Het was nu aan Sybrand. Tijdens de autorit vroegen we de relatieve nieuwkomer uit Heeg het hemd van het lijf. Het bleek dat hij ooit kampioen Doorgeefschaak is geweest van het Gooi, een tijdlang verslaafd is geweest aan ICC en dat een partij niet gespeeld is wanneer er niet geofferd is. Bovendien heeft hij een zeilboot die geen taxateur ooit op waarde heeft weten te schatten.

Hij kreeg het Goering-gambiet tegen zich, hij nam het uiteraard aan en won na wilde taferelen een stuk. De Emmeloorder was uit hetzelfde tactische hout gesneden en heroverde het materiaal onverwachts. In een minuspion - dame-eindspel had Sybrand wel gelukkig veel meer tijd en was zo sportief de tegenstander niet door de vlag te jagen, maar het bevrijdende halfje middels eeuwig schaak bij te schrijven.

Gewonnen. Het had evengoed andersom kunnen zijn. Emmeloord zit er echter niet op te wachten om te promoveren, hetgeen in Sneek anders leeft. Dus zullen beide teams tevreden zijn.

Sneek wint met 3,5-4,5 bij Emmeloord

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek