Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018

Recent Toegevoegd

 • Interne competitie
  23-09-2020
    Uitslag Ronde 2                 1 Selwin Keuning  -  Jan Hans de Jong 1 - 0 2 Nemo...
 • Interne competitie
  16-09-2020
  Eindelijk kan er weer geschaakt worden!!   Uitslag Ronde 1                 1 Tjitze Schram  -  Selwin...
 • Bestuur
  10-09-2020
  Op de goed bezochte vergadering van 8 sept. jl. was iedereen het erover eens dat er weer geschaakt kan worden. Er zijn wel de nodige restricties wat betreft afstand van elkaar houden en...
 • INFO
  10-09-2020
  Enkele punten uit de ALV van 7 september j.l. Sybe opende vergadering Daarna een moment stilte voor ons overleden lid Douwe van der Meulen. Uit zijn nalatenschap heeft de schaakclub 4 dozen...
 • HISTORIE
  04-09-2020
  Dit is een lijst met mensen die ooit lid geweest zijn van de Schaakclub Sneek, met daarachter de periode waarin ze lid waren. Deze lijst is verre van volledig. Ook de periode waarin ze lid waren of...
 • More news...

Bezoekers

Today 31

Yesterday 26

Week 57

Month 855

All 124035

Currently are 11 guests and no members online

mudhAls je in de zoekmachine Google Maps 'Onna' intikt, weet hij niet waar dat is. “bedoelde u Unna in Nord Reinland Westfalen?' vraagt hij dan. Nee zover wil ik niet. Pas met de straatnaam erbij ontdekt Google het piepkleine dorpje Onna, op een steenworp afstand van Steenwijk. Al speelt de Schaakclub Steenwijk hier al jaren, ik was er nog nooit geweest.

 

Het was een aangename verrassing. Een mooi ruim goed verlicht dorpshuis met een echte bar in de zaal. Als het niet zo'n eind fietsen was, zou het de perfecte locatie voor Tinus zijn.

De wedstrijd begon na  een toespraakje van de voorzitter. Er stond niets meer op het spel. Zowel Sneek als Steenwijk waren niet meer in de strijd voor degradatie of promotie. Er kon vrijuit gespeeld worden.

Het hoogtepunt van de avond gebeurde naast mij aan bord 3. Jouke speelde tegen Jon Derks, een schaker die ik deze eeuw nog niet gezien had maar echt niks veranderd was.

Jouke was verkouden. Dat is lastig, vooral als je geen zakdoek hebt. Voor elke zet veegde Jouke zijn neus af met zijn hand, snoof even en deed een zet met diezelfde hand. Jon, die nauwelijks nog een stuk durfde slaan omdat hij dan de vochtige witte stukken moest beetpakken, was het op een gegeven moment zat. Hij stopte de klok, riep de scheidsrechter en legde de situatie uit. Hij wilde niet ziek worden van de Sneeker bacillen. Jouke moest zijn handen wassen en mocht niet meer snot afvegen met zijn handen.

Al voor dit incident, had Jouke een goede stelling opgebouwd. Snot smeert de hersenen zullen we maar zeggen. Hij liet zich niet meer bij de neus nemen, kreeg tot mijn verbazing nog een uitgestoken hand ter overgave en als eerste konden de stukken weer in het doosje. Als volgende week een onna-denkende schaker deze stukken gebruikt, wordt hij waarschijnlijk alsnog verkouden. 1-0 voor Sneek!

Tjeerd Wiersma zat inmiddels ook al in een prettig gewonnen pionnen eindspel. Even dacht ik dat hij zijn tegenstander liet ontsnappen naar remise, maar Tjeerd had alles goed uitgerekend en maakte het op onna-volgbare wijze koel af. 2-0!

De vierde bordspeler van Steenwijk was een oude bekende. Het was Stef van Kesteren, die al bij verscheidene clubs, waaronder ook een jaar in het 2e van Sneek, gespeeld heeft. Altijd als Stef er is, wordt hij aan Wytse Wiersma gekoppeld. En wint dan ook altijd. Het was nu niet anders. 2-1.

Ik ging er van uit dat topscorer Ger de Boer wel weer voor een punt zou zorgen. Maar nee, ook hij verloor. 2-2.

Ger en Wytse hadden al de hele avond grote lol. Vooral de rode koontjes bij Wim, Jouke, Joe en Tjeerd vonden ze hilarisch. Ja, dat kwam door de warmte en inspanning. Hadden deze bleke nullenvangers dat ook maar gehad, dan was het 4-0 geweest!

Douwe aan bord 1 voerde weer een heroïsche strijd met Sneek 1 speler Dick Stavast. (Dick speelt KNSB voor Sneek en FSB voor Steenwijk). Ik heb er niet veel van gezien, maar zag ver opgerukte pionnen van Dick op de damevleugel, die Douwe te machtig werden. Ineens stonden we 3-2 achter.

Joe was al na een uur in een eindspel beland. Het zag er goed uit. Langzaam maar zeker kwam de winst dichterbij. Tot door een rekenfoutje beide spelers tot dame promoveerden. Pot remise. Jammer. 3½-2½.

En dan mijn eigen partij. Toe nu toe had ik 5 remises behaald voor Sneek 2 en ik was vastbesloten deze reeks voort te zetten. Ik kreeg 1. e4 voor mijn kiezen. 's Middags had ik al wat tenenkrommende laffe Franse varianten bekeken, dus dat zat wel goed. Maar na het onna-tuurlijke 1. .. e6 2. d3!? Ging dat niet meer op. Ik moest nu zelf gaan nadenken. De ongebruikelijke witte opzet leek weinig moeilijkheden te geven. Toch liet ik mij verrassen en verloor slordig een pion op e6. De stelling die daardoor ontstond was verrassend genoeg erg complex. Ik offerde nog een kwaliteit en bracht Auke van Urk in verwarring en tijdnood. Over en weer volgden veel onna-uwkeurigheden. Uiteindelijk stond ik na de tijdcontrole een pion voor! Het eindspel met nog zware stukken op het bord was lastig en remise lag in het verschiet. Maar na nog een pionverlies van wit werd het gemakkelijk. 3½-3½!

Renske was nu degene die de overwinning kon binnenhalen. Ze stond de hele avond een pion voor. Verder niks van gezien hoe het afliep, maar ze won als laatste. De buit was binnen. 4½-3½. Jammer van de slechte seizoenstart. We gaan voor de 2e plaats en zullen proberen in de laatste ronde kampioen Philidor 3 pootje te lichten.

Hier het verslag van de site van Steenwijk

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek