mudhAls je in de zoekmachine Google Maps 'Onna' intikt, weet hij niet waar dat is. “bedoelde u Unna in Nord Reinland Westfalen?' vraagt hij dan. Nee zover wil ik niet. Pas met de straatnaam erbij ontdekt Google het piepkleine dorpje Onna, op een steenworp afstand van Steenwijk. Al speelt de Schaakclub Steenwijk hier al jaren, ik was er nog nooit geweest.

 

Het was een aangename verrassing. Een mooi ruim goed verlicht dorpshuis met een echte bar in de zaal. Als het niet zo'n eind fietsen was, zou het de perfecte locatie voor Tinus zijn.

De wedstrijd begon na  een toespraakje van de voorzitter. Er stond niets meer op het spel. Zowel Sneek als Steenwijk waren niet meer in de strijd voor degradatie of promotie. Er kon vrijuit gespeeld worden.

Het hoogtepunt van de avond gebeurde naast mij aan bord 3. Jouke speelde tegen Jon Derks, een schaker die ik deze eeuw nog niet gezien had maar echt niks veranderd was.

Jouke was verkouden. Dat is lastig, vooral als je geen zakdoek hebt. Voor elke zet veegde Jouke zijn neus af met zijn hand, snoof even en deed een zet met diezelfde hand. Jon, die nauwelijks nog een stuk durfde slaan omdat hij dan de vochtige witte stukken moest beetpakken, was het op een gegeven moment zat. Hij stopte de klok, riep de scheidsrechter en legde de situatie uit. Hij wilde niet ziek worden van de Sneeker bacillen. Jouke moest zijn handen wassen en mocht niet meer snot afvegen met zijn handen.

Al voor dit incident, had Jouke een goede stelling opgebouwd. Snot smeert de hersenen zullen we maar zeggen. Hij liet zich niet meer bij de neus nemen, kreeg tot mijn verbazing nog een uitgestoken hand ter overgave en als eerste konden de stukken weer in het doosje. Als volgende week een onna-denkende schaker deze stukken gebruikt, wordt hij waarschijnlijk alsnog verkouden. 1-0 voor Sneek!

Tjeerd Wiersma zat inmiddels ook al in een prettig gewonnen pionnen eindspel. Even dacht ik dat hij zijn tegenstander liet ontsnappen naar remise, maar Tjeerd had alles goed uitgerekend en maakte het op onna-volgbare wijze koel af. 2-0!

De vierde bordspeler van Steenwijk was een oude bekende. Het was Stef van Kesteren, die al bij verscheidene clubs, waaronder ook een jaar in het 2e van Sneek, gespeeld heeft. Altijd als Stef er is, wordt hij aan Wytse Wiersma gekoppeld. En wint dan ook altijd. Het was nu niet anders. 2-1.

Ik ging er van uit dat topscorer Ger de Boer wel weer voor een punt zou zorgen. Maar nee, ook hij verloor. 2-2.

Ger en Wytse hadden al de hele avond grote lol. Vooral de rode koontjes bij Wim, Jouke, Joe en Tjeerd vonden ze hilarisch. Ja, dat kwam door de warmte en inspanning. Hadden deze bleke nullenvangers dat ook maar gehad, dan was het 4-0 geweest!

Douwe aan bord 1 voerde weer een heroïsche strijd met Sneek 1 speler Dick Stavast. (Dick speelt KNSB voor Sneek en FSB voor Steenwijk). Ik heb er niet veel van gezien, maar zag ver opgerukte pionnen van Dick op de damevleugel, die Douwe te machtig werden. Ineens stonden we 3-2 achter.

Joe was al na een uur in een eindspel beland. Het zag er goed uit. Langzaam maar zeker kwam de winst dichterbij. Tot door een rekenfoutje beide spelers tot dame promoveerden. Pot remise. Jammer. 3½-2½.

En dan mijn eigen partij. Toe nu toe had ik 5 remises behaald voor Sneek 2 en ik was vastbesloten deze reeks voort te zetten. Ik kreeg 1. e4 voor mijn kiezen. 's Middags had ik al wat tenenkrommende laffe Franse varianten bekeken, dus dat zat wel goed. Maar na het onna-tuurlijke 1. .. e6 2. d3!? Ging dat niet meer op. Ik moest nu zelf gaan nadenken. De ongebruikelijke witte opzet leek weinig moeilijkheden te geven. Toch liet ik mij verrassen en verloor slordig een pion op e6. De stelling die daardoor ontstond was verrassend genoeg erg complex. Ik offerde nog een kwaliteit en bracht Auke van Urk in verwarring en tijdnood. Over en weer volgden veel onna-uwkeurigheden. Uiteindelijk stond ik na de tijdcontrole een pion voor! Het eindspel met nog zware stukken op het bord was lastig en remise lag in het verschiet. Maar na nog een pionverlies van wit werd het gemakkelijk. 3½-3½!

Renske was nu degene die de overwinning kon binnenhalen. Ze stond de hele avond een pion voor. Verder niks van gezien hoe het afliep, maar ze won als laatste. De buit was binnen. 4½-3½. Jammer van de slechte seizoenstart. We gaan voor de 2e plaats en zullen proberen in de laatste ronde kampioen Philidor 3 pootje te lichten.

Hier het verslag van de site van Steenwijk

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s