bomDat de KNSB-competitie voor Sneek 2 vooral leerzaam zou worden, was vooraf al duidelijk. Maar toch, drie keer op rij verliezen voelt niet goed. Gelukkig konden we zaterdag, uit bij Philidor, iets meer te doen dan alleen de eer redden: 5-3.

Omdat Tjeerd en Jan afwezig waren en Han in het eerste moest invallen, namen Joe, Wytse en ik hun plaats achter de borden over. Voor zover er plaats was dan, want we werden knus naast elkaar geparkeerd in buurthuis Rengerspark. De borden en klokken stonden zo dicht op elkaar, dat Wytse per ongeluk een keer de klok van de partij naast hem indrukte. Gezellig bij elkaar op schoot: goed voor het teamgevoel is het wel.

Verrassend genoeg was ikzelf (Arnaud) binnen twee uur als eerste klaar met mijn partij. Ik speelde de opening een beetje slordig, waardoor mijn tegenstander een pion kon winnen, maar het gevolg was dat er gelijk zes stukken van het bord gingen, waaronder de dames. De pion won ik vrij gemakkelijk terug, waarna ik, zonder heel goed te spelen, naar een remisestelling fietste.

Niet veel later had ook Douwe een halfje veiliggesteld in een Wolgagambietpartij. Vervolgens duurde het een hele tijd voordat er weer een beslissing viel. Selwin was de eerste die met lege handen naar huis moest. Hij had al een tijd een gaatje in zijn koningsstelling en een dubbelpion, maar zijn stukken bleven actief, waardoor zich een dynamisch ogende partij ontspon. Uiteindelijk werd het structuurprobleem hem helaas fataal.

Coos stond met zwart al vroeg drie tegen vier pionnen achter in stelling die veel weghad van een eindspel. Ik heb mij laten vertellen dat Coos nog een vorkje miste en dus zeker niet had hoeven verliezen. Zelf zag ik alleen de pionnen van tegenstander Dzaferspahic steeds verder oprukken, elke keer dat ik langs het bord kwam: 1-0.

De stelling in de partij van Jouke was gesloten. Jouke kwam twee pionnen voor te staan en had duidelijk het initiatief. De torens gingen eraf en het leek erop dat hij de partij rustig kon uitspelen. Toch werd het uiteindelijk remise. Jouke wilde naar eigen zeggen misschien iets te graag dames ruilen, waardoor hij niet voor het juiste moment koos en een pion teruggaf. De stelling was vervolgens niet meer te winnen. Wel blijft Jouke met twee uit drie ongeslagen op bord 1.

Wytse had een lastige partij tegen Rowan van Dijk. Rowan kwam een vrijpion voor, en bouwde zijn voordeel langzaam en solide uit: lopers op belangrijke diagonalen, toren op de zevende rij, vrijpion gedekt op b7. Uiteindelijk deed een toren op a8 Wytse de das om.

Joe wist ergens in het middelspel een iets mindere stelling om te buigen naar een licht voordeel. De dames gingen eraf en Joe kon zijn torens verdubbelen op een centrale lijn. In een eindspel van elk zes pionnen en een paard kon hij een pionnetje snoepen. Joe’s tegenstander kwam ook nog eens in tijdnood. Joe bracht zijn schaap – de a-pion in dit geval – vaardig op het droge en werd daarmee de enige winnaar van Sneek 2.

Wim en remise zijn als bekvechtende broertjes: ze zeggen een hekel aan elkaar te hebben, maar kunnen in werkelijkheid niet zonder elkaar. Ook zaterdag lukte het Wim weer om een halfje achter zijn naam te krijgen, maar bloedeloos was de remisepartij zeker niet. De partij wipwapte heen een weer, beide spelers stonden een pion voor, maar geen van beiden wist het verschil te maken.

Ter afsluiting nog heuglijk nieuws: Sneek 1 speelde ook uit tegen Philidor en wist met 5½ - 2½ te winnen.

Verslag en foto's Philidor hier


0
0
0
s2sdefault
powered by social2s