All 207449

Dinsdag 29 oktober was dan de eerste thuiswedstrijd van het tweede in ons nieuwe onderkomen, ’t Convenant. Om te voorkomen dat tegenstander F-PION het gebouw niet kon vinden waren er verschillende mailtjes verstuurd met een routebeschrijving. Blijkbaar had dat geholpen want keurig op tijd was een bijna compleet team ter plaatse. Alleen Willem Kuiper ontbrak nog, maar ‘dat was gebruikelijk’.

Ook bij ons was het team bijna compleet: Wim was niet fit en moest nog worden vervangen. Joe, de geplande invaller, was ziek, dus werd collectief besloten om Arnaud, die nog niet aanwezig was, aan bord 2 te laten spelen.

Vlak na het begin was er een opmerkelijk incident: de verlichting viel uit. Nadat de zekering was vervangen en het licht weer aanging bleek dat onder dekking van de duisternis Willem en Arnaud de speelzaal waren binnengeslopen, zodat beide teams compleet waren.

Na krap twee uur spelen was de eerste partij afgelopen. Arnaud (aan bord 2) kreeg een remiseaanbod en omdat het eindspel weinig mogelijkheden meer had werd besloten om het aanbod aan te nemen. Een prima prestatie van Arnaud! (0,5-0,5)

Even later was ook Erwin (bord 8) klaar met zijn partij. Een stormloop op de damevleugel zette de zwarte stukken muurvast. Na enkele zetten van het witte paard stortte de zwarte stelling in en vond zwart het welletjes. (1,5-0,5)

Na dit positieve begin was het echter gebeurd. In een partij waarin het middenspel werd overgeslagen leek Jouke (bord 1) remise te kunnen houden. Enkele onnauwkeurigheden werden echter goed afgestraft door zijn tegenstander waardoor de stand in de wedstrijd weer gelijk was (1,5-1,5).

Op bord 5 eindigde het duw- en trekwerk tussen Tjeerd en zijn tegenstander onbeslist. Na tegengestelde rokades was er in het eindspel te weinig materiaal over om de vijandelijke koning onder vuur te nemen zonder de eigen koning bloot te stellen. (2,0-2,0)

Daarna het drama aan bord 7. Coos had zich net ontworsteld aan de druk over de open a-lijn, toen hij in een betere stand besloot tot een stukoffer, dat winnend leek. Helaas kon het offer worden weerlegd, waarna zijn tegenstander bekwaam alle stukken naar een simpel te winnen eindspel afruilde. (2,0-3,0)

Douwe (bord 4) had zijn avond niet. Al na vijf zetten gaf hij een pion weg. Hij kreeg hiervoor wel enige compensatie, maar zijn tegenstander ving rustig alle dreigingen op en na bijna vier uur spelen ging Douwe in een slechte stand door zijn vlag. (2,0-4,0)

Ook bij Wytse (bord 6) ging het gruwelijk mis. Dankzij een tussenschaakje wist hij in de opening een pion te winnen en leek er geen vuiltje aan de lucht. Helaas koos hij enkele keren een verkeerde voortzetting waardoor hij een stuk kwijtraakte.

Ondanks verwoede pogingen om het tij te keren moest hij uiteindelijk toestaan dat een zwart pionnetje tot dame kon promoveren. (2,0-5,0)

De uitslag werd nog draaglijk door Selwin aan bord 3. Na een mooi opgezette partij belandde hij in een toreneindspel met twee pionnen meer. Ondanks de tijdnood wist hij dit bekwaam uit te spelen zodat na ruim vier uur spelen het laatste punt kon worden bijgeschreven. (3,0-5,0)

Terugkijkend een wedstrijd die we niet hadden hoeven verliezen. Hopelijk kunnen we in de volgende wedstrijd de kater wegspelen!

Sneek II

Fpion