All 207623

Afgelopen zaterdag vonden de slotronden plaats van de KNSB competitie en konden twee andere Sneker sportverenigingen, Vc Sneek dames en WZS Boso, geschiedenis schrijven. Voor de Schaakclub Sneek stond er niets meer op het spel maar voor de volleybalsters en voetballers wel.

Je zag het verschil in motivatie. De schakers speelden tam. De dames van Vc Sneek en de mannen van Boso WZS waren vol vuur en vochten voor de fel begeerde titels. De schakers gingen dan ook roemloos ten onder. De volleybalsters versloegen in een driesetter Eurosped Almelo en werden landskampioen. De voetballers dwongen promotie af naar de topklasse door 6-0 winst op De Bataven. Knap werk!

Het vlaggeschip van de Schaakclub Sneek verloor met 2½-5½ van DTK. Ik zag halverwege de speelduur dat het er op de meeste borden slecht uitzag voor de Snekers. Dick en Tjitze wisten te scoren en Selwin kwam in betere stelling niet verder dan remise. De overige spelers gingen onderuit. Sneek 1 miste Johnny en Christian en DTK speelde niet in volgorde van speelsterkte. Maar of dat het verschil heeft gemaakt valt te betwijfelen.

Het verlies van Sneek 2 vond ik geflatteerd. Een gelijkspel heeft er heel lang in gezeten. Maar het pakte anders uit. Sjoerd schaakte goed. Hij kreeg het initiatief en ronde winnend af met een fraaie koningsaanval. Han, Wytse en Joe kwamen niet verder dan remise. Alle drie stonden op een gegeven moment in de plus. Tinus stond halverwege de partij ook goed maar ging in het eindspel finaal onderuit. Douwe en Wim speelden tegen de dames Keetman en Vlaar. Iets weggeven aan vrouwen is een nobel streven maar in schaakpartijen wil men graag compensatie. Een stukoffer voor actief spel of zoiets. Douwe en Wim raakten eenvoudig materiaal en zagen winst of een gelijkspel totaal in rook opgaan. Op het bord van Tjeerd speelde het thema bezit van open lijn en zevende rij een beslissende rol. Zijn tegenstander beschikte hierover en speelde de partij knap uit naar winst.

Sneek 1 won dit seizoen van de sterkere teams en morste dure punten weg tegen de mindere goden. Met de tweede acht blijft het schommelen tussen FSB en KNSB. "Hoop leidt ons", las ik op de zijkant van een schip liggend in het water langs de kant van de Snekertrekweg in Leeuwarden. Hoop is mooi maar met kwaliteit en vooral met motivatie komt men een stuk verder.