Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Anne
Diagrammen II
Erg leuk om de slotstellingen te spelen. Mooi dat je dat elke week weer doet Selwin! Komende zondag moeten we maar weer eens voor de volle winst gaan
vrijdag 23 april 2021
Anne
Frank
Er is ons weer een kleurrijk figuur ontvallen. Frank gaf in de jaren tachtig kleur aan de schaakclub Sneek met zijn soms onnavolgbare kijk op zijn gespeelde partij. Rust zacht Frank
vrijdag 22 januari 2021
Eelke
diagrammen
Kunnen jullie bij de oplossingen puzzels de diagrammen ook in het artikel zetten? Dat verhoogt het leesplezier aanzienlijk.
woensdag 06 januari 2021
Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019

Recent Toegevoegd

 • Zomerschaak
  29-07-2021
  Afgelopen dinsdagavond werden de snelschakers blij verrast door de komst van twee aspirant leden. Mathijs en Jacco waren benieuwd of het schaken online net zo ging als achter een bord met een echte...
 • Zomerschaak
  21-07-2021
 • Zomerschaak
  30-06-2021
  Afgelopen dinsdag kwamen alweer voor de derde ronde de schakers bijeen in het clubgebouw om op deze zomeravonden de degens te kruisen. De winnaars van voorgaande edities waren present en ook de...
 • Bestuur
  09-06-2021
    Schaakvrienden, afgelopen dinsdag 8 juni hebben we een mooie avond gehad.   Mededelingen van de voorzitter, financiële uiteenzetting van de penningmeester en het nodige vraag en...
 • Bestuur
  31-05-2021
    Beste schaakvrienden, zoals eerder gemeld willen we vóór de zomervakantie bij elkaar komen in onze vertrouwde locatie.   Deze vergadering zal een informeel karakter hebben en zal...
 • More news...

Bezoekers

Today 39

Yesterday 128

Week 284

Month 380

All 166762

Currently are 9 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

T WES 1815 Sneek II 1796 4 4 vr 12 feb
1. Fokke Jonkman 2122 Han Holl 1972 0 1  
2. Remco Heite 1779 Joe Hania 1824 1 0  
3. Joost van Dam 2001 Dirk-Sieds Nolles 1826 ½ ½  
4. Edwin Fabriek 1750 Wytse Wiersma 1811 0 1  
5. Meine Wassenaar 1730 Erwin Denissen 1824 0 1  
6. Willem de Beurs 1749 Tjeerd Wiersma 1649 1 0  
7. Rick Kompaan 1677 Sylvia Fluit 1683 1 0  
8. Lieuwe Cnossen 1712 Floyd Franken 1782 ½ ½  

De vorige keer begon ik het verslag met: ‘Na twee nipte overwinningen en een onnodige nederlaag moest het tweede aantreden tegen Philidor 3’. Na het onnodige gelijkspel tegen de Leeuwarders kan ik nu dus beginnen met:

Na twee nipte overwinningen, een onnodige nederlaag en een onnodig gelijkspel moest het tweede aantreden tegen WES. 

WES, de grote verrassing van het seizoen. Vier gespeeld, vier gewonnen en dus op kampioenskoers.

WES speelt tegenwoordig in een parochiehuis. Een zeer mooie locatie. Een ruime speelzaal, volop parkeerruimte achter de kerk en schappelijke prijzen voor de diverse drankjes. Hulde!

Toen de opstellingen werden voorgelezen, bleek dat ik geen waarzegger moet worden:

Alleen de eerste vier borden goed voorspeld!

Bij Tjeerd ging het direct in de opening al mis: wat zetjes verwisseld waarna een slechte stelling met een kwaliteit minder overbleef. Tjeerd heeft het nog lang volgehouden, maar zijn tegenstander hield de druk er goed op, zodat er niets anders overbleef dan het strijken van de vlag.

Daarna ging ook Joe ten onder.  Een vroeg opgelopen geïsoleerde dubbelrandpion bleek in het verre pionneneindspel van minder waarde dan de betere pionnenstructuur van wit. Bekwaam werd Joe steeds verder naar achter gedrongen waarna de witte koning een voor een de zwarte pionnen kon binnenhalen.

Ik (Erwin) mocht voor het eerste punt zorgen. Met twee pionzetten (a2-a4 en f4-f5) werd de stelling opengebroken en kwam ik een pion voor in een gezonde stelling. De rest was een kwestie van rustig blijven en uittikken.

Dirk-Sieds speelde tegen Joost van Dam, die de laatste jaren de weg omhoog weer heeft teruggevonden. Het werd een partij met wisselende kansen waarbij uiteindelijk remise het niet-verwachte resultaat werd.

Aan bord 8 het titanengevecht tussen de twee topscorers van de promotieklasse. Floyd en zijn tegenstander hadden tot nu toe 4 uit 4 gehaald. Floyd wist in een stelling met tegengestelde rokkades een pionnetje te winnen. De weg naar de winst was echter smal en glibberig en uiteindelijk werd tot remise besloten. Hierdoor blijven beiden topscorer!

Sylvia deed op de vierde zet een pion in de aanbieding. Haar tegenstander kon de verleiding niet weerstaan en nam de pion. De pion werd wel teruggewonnen, maar helaas was er geen sprake van het gewenste ontwikkelingsvoordeel. Integendeel, de witte stukken konden geen kant op en het werd uiteindelijk bekwaam door de zwart-speler afgemaakt.

Het was nu 4-2 voor WES, dus een overwinning zat er niet meer in. Een gelijkspel dan?

Op het eerste bord werd er hard gestreden tussen de twee rustigste spelers in de zaal. Han kwam niet helemaal lekker uit de opening, maar rook zijn kans toen hij zijn dame kon ruilen tegen drie lichte stukken. Het vervolg speelde hij nagenoeg foutloos en het was geweldig om te zien hoe de drie stukken samenwerkten om een pionnetje veilig naar de overkant te loodsen.

En dan Wytse. ’s Middags had hij al bij het fk een partij gespeeld (en gewonnen), maar van enige vermoeidheid was in eerste instantie niets te zien. Druk op de c-lijn en zie daar, een pionnetje gewonnen. Lekkere stelling, pionnetje voor, tegenstander al heel snel in tijdnood: ik had het punt al geteld. Maar toen ging het toch mis. De pion werd weer ingeleverd en het leek er op dat remise het hoogst haalbare was. Gelukkig ging toen ook bij de tegenstander niet alles goed: Wytse kwam weer een pion voor en kwam in een gewonnen toreneindspel terecht. Over de zetten 50 t/m 100 zullen we het maar niet hebben. Laten we zeggen dat de scherpte er bij beide spelers wat af was. Uiteindelijk, het was al na twaalven, was dan toch het volle punt daar!

Waar sterke teams als Emmeloord en Philidor niet in slaagden lukte het dit Sneker team wel: het eerste puntverlies voor WES.

Hulde!

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

zoek