Overdagschaak

overdagschaak 2019 2020Het overdagschaak gaat in September tot nadere aankondiging niet door

Gastenboek

Eelke
Plakboek
Dag Wim, Ooit heeft Maarten mij geïnterviewd voor een jubileumboek van SC Sneek. Bij die gelegenheid heb ik hem dat plakboek gegeven. Onder het motto: jullie hebben er in Sneek meer aan dan ik in Leeuwarden. Het is dus ooit door mij gemaakt evenals alle foto's in het boek.
woensdag 12 augustus 2020
Peter Brouwer
Eindstanden
Poeh Wim, verveelde je je? Een reuzenkarwei en zeer fraai gedaan. Jammer van die jaren die missen en hopelijk komen die boven water. Nog nooit kampioen geweest in de gepubliceerde jaren zie ik. Het is altijd leuk die namen uit een lang verleden voorbij te zien komen!
donderdag 06 augustus 2020
Bestuur
Archief
Wim is maar goed bezig geweest! Mooi hoe je met de hulp van clubgenoten zo'n prachtig complete bibliotheek van Tuunhekjes kunt dighitaliseren. Een genot om weer eens door te lezen.
dinsdag 21 juli 2020
Eelke
IM Douwe
Prachtig IM, Anne. Zo was Douwe: een prachtkerel.
zaterdag 09 mei 2020
Bestuur
Sponsordag levert 3.274 munten op!
Op zaterdag 23 maart was de Schaakclub Sneek actief in de Poiesz winkel aan het Boschplein. Mede dankzij onvermoede commerciële talenten van enkele jeugdleden wisten we met elkaar 3.274 sponsormunten te scoren voor de jeugd. Hiermee hebben als kleine deelnemer toch maar even ons visitekaartje afgegeven! Dank aan alle leden, jeugdleden en ouders die acte de préséance gaven!
vrijdag 29 maart 2019
Bestuur
Sponsordag voor de jeugd
Zaterdag vanaf 11.00 uur staat er een stand van de Schaakclub Sneek in de Poiesz winkel aan het Boschplein te Sneek. We proberen weer zoveel mogelijk muntjes binnen te halen. Komt allen en spaar mee voor de jeugd!
vrijdag 22 maart 2019
Bestuur
De schaakjeugd doet mee aan sponsoractie Poiesz
In februari start Poiesz met de jeugdsponsor actie. De schaakclub Sneek is dit jaar ingeloot om mee te mogen doen! Dat wordt weer muntjes sparen voor de jeugd van de schaakclub! Binnenkort volgt er meer nieuws
vrijdag 18 januari 2019
Anne
Chocoladelettersnelschaaktoernooi
Dinsdag 4 december is weer het traditionele chocoladelettersnelschaaktoernooi! Met als hoofdprijs natuurlijk.. een rollade
woensdag 28 november 2018
Michael Huisman
meester Joe
Tot grote schrik lazen wij vanmorgen in de mail dat Joe overleden is. Ons zoontje Michael ging sinds begin van dit seizoen naar schoolschaken bij Joe en wat een enthousiasme bracht dit teweg. Michael ging er met veel plezier naatroe, ook met een paar toernooien heeft ie meegedaan. Mooi die steun van Joe als het eens niet zo wilde! Wij hebben Joe als betrokken en warm persoon leren kennen. We zu...
dinsdag 01 mei 2018
Dirk Müller
Joe was voor mij de onverzettelijkheid zelve
Moeilijk te bevatten dat Joe er niet meer is. Namens heel schaakclub Bakkeveen wens ik zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies. Regelmatig kwamen Joe en ik elkaar tegen, bij een snelschaakkampioenschap of het familie toernooi van Mid-Fryslan. Bij de slotronde van de FSB in Leeuwarden. Altijd was hij geïnteresseerd in hoe je had gespeeld en vaak maar matig tevreden o...
maandag 30 april 2018
Familie Adema
Enorm verlies voor het jeugdschaak
Tot onze grote schrik hoorden we bij de opening van het NK in Assen dat Joe Hania is overleden. Hij ontving onze 5-jarige Wessel met open armen toen hij zo graag wilde schaken. Na drie lessen verzuchtte hij op zijn kenmerkende korte en krachtige manier: dit is wel een talent hoor. Vorig jaar ontvingen wij een zeer lieve mail na Marrit haar NK-titel dat hij er een borrel op nam en plaatsvervangend ...
maandag 30 april 2018
Sake Jan Velthuis
Verschrikkelijk.
27 jaar geleden werd er voor het eerst op mijn basisschool schaakles gegeven. Daar heb ik Joe leren kennen. Ik behoorde tot zijn eerste lichting schaakpupillen. Schaakles op maandagmiddag bij Op 'e Hichte. Regelmatig gingen we naar toernooien en af en toe kreeg ik een extra lesje bij hem thuis. We waren niet onverdienstelijk. Wij en vele lichtingen na ons hebben heel veel successen behaald. ...
maandag 30 april 2018

Recent Toegevoegd

 • Onlineschaak
  31-10-2020
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • Jeugdcompetitie
  29-10-2020
    Uitslag Ronde 6                 1 Jesse Bosker  -  Coen Roosjen 0 - 1 2 Hedzer...
 • Onlineschaak
  22-10-2020
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • Jeugdcompetitie
  22-10-2020
    Uitslag Ronde 5                 1 Coen Roosjen  -  Wouter Kuijt 1 - 0 2 Jesse...
 • Onlineschaak
  14-10-2020
  Om mee te doen is het nodig om lid te worden van Schaakclub Sneek op Lichess. Dat kan via de link https://lichess.org/team/schaakclub-sneek . Hiervoor is een (gratis) account nodig op Lichess. Let...
 • More news...

Bezoekers

Today 67

Yesterday 103

Week 616

Month 2806

All 126884

Currently are 10 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Op dinsdag 3 oktober begon voor Sneek 2 dan het laatste seizoen in de promotieklasse van de FSB.

Door de invoering van een vierde klasse in de KNSB is er vanaf volgend jaar geen promotie meer mogelijk vanuit de onderbonden. Voor de FSB betekent dit dat vanaf volgend jaar geen achttallencompetitie zal worden georganiseerd. Jammer, maar het is niet anders.

Om kwart over zeven meldden de bezoekers uit Dokkum en omstreken zich al. Sneek is blijkbaar toch niet zo ver als gedacht J

Klokslag kwart voor acht ging de wedstrijd van start, zoals gebruikelijk onder de deskundige leiding van Anne.

Het eerste resultaat kon aan bord 7 worden genoteerd. Tjeerd dreigde eerst vervelende dingen over de diagonaal die zijn tegenstander zwaar onder druk zetten. Daarna maakte hij het af met dubbele dreigingen in het centrum waarop er geen antwoord meer mogelijk was.

De kritieke situatie in de partij:

 s6

Tjeerd dreigt allerlei nare dingen over de diagonaal a8-h1. Maar wit is aan zet! Met 16. Dg3 zou hij via de diagonaal a1-h8 druk kunnen uitoefenen!

Gelukkig speelt hij 16. De2 waarna Tjeerd met 16. .., Pe3! een pion kan winnen. Daarna ging het van kwaad tot erger.

Tegelijkertijd remise op bord 3: Dirk Sieds leek slechter te staan, maar dat was maar schijn. Het evenwicht werd nooit verbroken, zodat remise het logische gevolg was.

 s5

Stelling na 23. b4. Het lijkt er beroerd uit te zien, maar alle zwarte stukken staan op witte velden, waardoor wit geen aanknopingspunten heeft. Dirk Sieds heeft net genoeg tijd om de loper te bevrijden en drie zetten later was alle muziek uit de stelling.

Op bord 6 een prima partij van Frits. Langzaam maar zeker werden de zwarte stukken achteruit gedrukt, totdat er een gewonnen eindspel overbleef.

Hoe pak je dat aan?

 s4

Zwart heeft geen plan en heeft de loper van d7 naar e8 gespeeld. Met 15. f4! wordt een begin met de verwurging gemaakt en zwart kwam er niet meer aan te pas.

Op vier was de strijd van de teamcaptains. Tegen Cris Jolmer had ik dan wel een licht overwicht, maar ik zag geen kans om iets te forceren. Remise was dan ook het logische resultaat. Toch heb ik een grote kans laten liggen!

 s3

Zwart heeft zojuist 21. …, f6 gespeeld. Na 22. Pf3 kabbelde het spel door en bleven de grote kansen uit. Maar met 22. Pxg6! had ik hier een pion kunnen winnen!

Op bord 1 speelde Wim tegen Amir Nicolai. Deze offerde een paard tegen twee pionnen in ruil voor een sterk pionnencentrum. Wim zag niet dat dit offer niet helemaal correct was en offerde het materiaal terug. Daarna was het snel afgelopen want het witte loperpaar bleek in het vervolg oppermachtig.

 s2

Na 16. Le6-b3 kon Wim hier ‘rustig’ 16. …, Pd5 of 16. …, Db6 spelen. In plaats daarvan kwamen de volgende zetten op het bord: 16. …, Lh5 17. Dc2, Pxe5 18. dxe5, Txe5 en het witte loperpaar was veel sterker dan de zwarte lichte stukken.

Op bord 8 zagen we een oude bekende: Renske! Nog wat roestig van de vele schaakloze jaren zag ze geen kans om het evenwicht in haar voordeel om te doen slaan. Hoe ze ook nadacht, het lukte niet. En net toen het remise leek te worden blunderde ze een stuk weg. Een onfortuinlijke start, maar de volgende keer gaat het vast beter!

Voor de familiale balans zorgde Joe op bord 3. Joe kwam goed uit de opening en behield de hele tijd een mooi voordeeltje. Totdat zijn tegenstander in tijdnood begon te schwindelen. Gelukkig trapte hij in zijn eigen schwindel en kon Joe het punt bijschrijven.

Tijdens deze partij waren er twee incidenten: eerst ging de telefoon van de speler van De Donger af. Officieel een nul, maar Joe maakte er geen punt van. Daarna bleek dat de klok verkeerd stond ingesteld. Nadat dat probleem was verholpen (en er daarmee ook geen tijdnood was) had Joe het geluk dat zijn tegenstander ineens de goede zetten niet meer kon vinden.

De schwindelstelling:

 s1

Joe (wit) heeft net 35. Te1-g1 gespeeld. Met 35. Te3 of 35. hxg4 zou er een gelijke stelling zijn ontstaan, maar nu heeft zwart 35. …, Te4! gevolgd door 36. …, Th6!

Gelukkig sloeg hij de loper op g3, waarna het een kwestie van rustig uitspelen was.

Een 5-3 overwinning in de eerste ronde. Altijd lekker. Nog zes wedstrijden te gaan! De eerstvolgende is op 6 november in en tegen Emmeloord.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s

AVG

 
Vanaf 25 mei 2018 is de nieuwe wet op de bescherming van persoonsgegevens (AVG) van kracht
Hieronder staat de link naar de privacyverklaring van onze club.
 

Agenda

Currently no events are available

zoek